18/9/08

Biblioteca + Web 2.0 = Biblioteca 2.0


Us imagineu que, quan les biblioteques van començar a tenir catàlegs informatitzats, alguna hagués dit que ja li anava bé, de tenir els catàlegs manuals? Que no li feien falta els ordinadors?

Les tecnologies de la informació i la comunicació (les famoses TIC), evolucionen. Les biblioteques, directament relacionades amb el món de la informació, han d'evolucionar amb aquestes tecnologies. Això no vol dir que estiguem a la última, siguem sincers... Normalment, ho fem amb una mica de retard, però fins ara, ens hem preocupat de no perdre mai de vista les noves maneres d'informar-se i comunicar-se de la societat que ens envolta.


Bé, doncs... gran notícia!! La web social és la nova manera de la societat de comunicar-se i informar-se, i encara ho serà més a mesura que passin els anys [el que el nano de la il·lustració porta de la mà són els logotips de serveis de web social: per ordre, twitter, facebook, wordpress, blogger, youtube i msn messenger]. Igual que no vam perdre el carro de la informatització dels nostres serveis, ara no podem perdre el carro de la web social, i aquest és un dels millors arguments que tenim per aprendre i aplicar la mentalitat i les eines de la web social tant a la nostra feina interna com als serveis que oferim als nostres usuaris. A la introducció del projecte, ho vam explicar de la següent manera:
La web social no és el futur. És el present. És el que els usuaris d'Internet estan fent servir avui dia, ara, en aquest moment. No és una qüestió de marcar-nos un gol i fer-nos els pioners. Com molts altres cops, anem a la reraguarda. I també com molts altres cops, és una qüestió de renovar-se o morir. No podem deixar passar el tren de les noves tecnologies si no ens volem convertir en un anacronisme, i cito textualment John Lake - cap de la secció de biblioteques públiques de la IFLA i cap de la biblioteca pública del Barbican Center de Londres [...]. Hem d'anar allà on van els nostres usuaris, el públic al qual servim. I si ara no ens sembla que els nostres usuaris siguin els més "destres" en les noves tecnologies, només és qüestió d'un relleu generacional perquè els joves de l'sms i el messenger siguin els nostres interlocutors. I ens hem de posar les piles, perquè si ja hi ha algunes experiències en el camp de la web social a casa nostra, han estat només tímides aproximacions al gran potencial que ens ofereixen aquestes noves tecnologies. Posar en dubte la necessitat d'incorporar les tecnologies de la web social al dia a dia de les nostres biblioteques avui seria l'equivalent a haver posat en dubte la necessitat dels OPACs fa deu anys...
I de fet, si ens ho mirem fredament, què hi tenim a perdre, amb la web social? Se'ns acuden molts aspectes en els quals podem sortir guanyant, però no gaires en els quals poguéssim quedar malparats.

Penseu-hi... Amb la web social, tenim la possibilitat de:
- Oferir informació no només de manera presencial, sinó també a través dels nous mitjans.
- Que aquesta informació no sigui només de consum, sinó també d'interacció, de comunicació: missatgeria instantània, blogs, desenvolupament col·lectiu de recursos d'informació.
- Involucrar nous usuaris en les biblioteques (és hora d'anar més enllà de les estadístiques de préstec i començar a mirar també les estadístiques d'utilització dels nostres recursos electrònics: visites a la web, consultes d'informació via correu, etc...).
- Col·laborar més fàcilment amb la resta de biblioteques (de la xarxa local, de la xarxa provincial, de més enllà).
- Formar el nostre personal en noves tecnologies, i mantenir-lo informat sobre les novetats en aquest àmbit, així com en altres aspectes de la biblioteconomia (la "biblioblogosfera" és molt activa en l'àmbit espanyol).
- Millorar la comunicació interna de les nostres biblioteques.

I tot, de manera
- Ràpida (tot i que hi haurem de dedicar un temps que potser podríem invertir en alguna altra cosa, però que finalment revertirà en una millora general del funcionament de la biblioteca).
- Senzilla (tot i que, com amb qualsevol nova tecnologia, ens tirarem dels pèls i ens desesperarem més d'un cop, fins que aprenguem a fer servir les eines corresponents).
- I gratuïta (una cosa que no perdrem, seran calers...).

I com s'aconsegueix, tot això?

Bé, d'alguna manera aquest és un dels objectius del curs: que, en finalitzar-lo, tots sapiguem quins són tant els avantatges com els riscos o els inconvenients d'introduir canvis en les nostres biblioteques que les acostin al model de web social que ja domina Internet.

El primer que haurem de canviar, serà la nostra mentalitat envers les noves tecnologies, tot i que estar seguint aquest curs ja és un indici que anem pel bon camí :-) "La web social és una actitud, no una tecnologia" és una frase que tot sovint llegim en articles relacionats amb la matèria. Cal un canvi de mentalitat per tal que el canvi d'una biblioteca 1.0 a una biblioteca 2.0 sigui real i no només un aparador per fer-nos els "modernillos"... Però ara ens permetreu que descansem una estona, i que us demanem que llegiu els textos d'alguns dels bibliotecaris que han reflexionat sobre aquest tema dins de les fronteres del nostre país. Perquè, ho heu de saber... amb Internet a mà, mai no estem sols!

Per entendre millor en què consisteix la biblioteca 2.0, i quins canvis suposa adoptar aquest model, us demanem que llegiu els següents textos:
- Las tecnologías de la participación en las bibliotecas (José Antonio Merlo).
- De biblioteca tradicional a biblioteca 2.0 (Nieves González).
- La web 2.0 en una biblioteca pública (Fernando Juárez).

===


A més de deixar-nos els vostres dubtes, preguntes, suggeriments o comentaris sobre les lectures, també us demanem que realitzeu la següent pràctica: visiteu la web de la Biblioteca Municipal de Muskiz (feu click a l'enllaç, i la pàgina s'obrirà en una nova finestra); navegueu-hi durant una estona, fixeu-vos, i contesteu en l'apartat de comentaris a la següent pregunta: quines característiques pròpies d'una "biblioteca 2.0" heu descobert en la vostra visita?

===

PS: Recordeu que demà divendres és dia de descans (bé... o potser de lectura i navegació!!). A partir de dilluns i durant dues setmanes, la Silvia Fernández serà l'encarregada d'introduir-vos al meravellós (i addictiu!) món de l'RSS.

40 comentaris:

Queso y aceitunas ha dit...

Fa una mica d’enveja si la comparem amb la web de biblioteques de la Xarxa de L’H. Suposo que ells tindran més control sobre la web del que nosaltres tenim....

El que més destaca de la web és la voluntat de provar coses, encara que aquestes no tinguin molta utilitat (fer servir el microblogging per posar un missatge informant d’horaris durant un mes sencer no té gaire sentit, podrien haver posat simplement un missatge estàtic), però altres són molt efectives, com ara la possibilitat de xatejar directament amb els bibliotecaris, el crear un espai d’unitat amb els usuaris fent servir flickr, de manera que tothom pugui penjar fotografies relacionades amb la comunitat, el que ens ensenyin les remodelacions de la biblioteca desperta curiositat i simpatia vers la biblioteca.

També és digne d’elogi la voluntat educativa de l’apartat “imprescindibles”, amb els vídeos de Common Craft i la utilitat que han desenvolupat per integrar el catàleg a la biblioteca als buscadors de Firefox. Es nota molt que la biblioteca es preocupa de les noves tecnologies...

Ilumi ha dit...

Recordeu-vos de fer servir el vostre nom d'usuari! Això de l'anonimat està molt bé, però necessitem comprovar la vostra participació. Us recordo que després d'escriure el comentari, quan heu d'escollir una identitat, heu de triar: Nom/URL i posar el vostre nom d'usuari.

Anònim ha dit...

Hola,

Les característiques que he trobat (segur que falten algunes) són:

- La sindicació (RSS).

- La utilització i/o informació que dóna de serveis com Netvibes, Flickr, Twitter, Youtube...

- L'enllaç a un blog sobre literatura, gestionat també per la biblioteca .

- En general, el dinamisme de la pàgina i la voluntat de fer-la participativa.

Per últim, dir que el tercer article m'ha resultat molt entretingut de llegir, i conté grans sentències com "... en mi pueblo lo llamamos cansancio y en las ciudades depresión, estrés" :-)

Anònim ha dit...

una cosa que hi veig de molta utilitat són els enllaços (per les especialitats de cada biblio)

una altra,que la interacció facilita la comunicació i pot ajudar a crear enpaties entre el personal..

la vida és coneixement i formació i no podem deixar pasar el tren de les tecnologies o quedem obsolets..

Anònim ha dit...

Holaaa!!

Quina passada de web!!! Jo he trobar un munt de coses i la veritat és que ens hem de posar les piles JA! A veure: sindicació de continguts (RSS), els blogs (el txikientzat està forcà bé!), el xat amb la biblio, el microblogging, el mapa literari, l'ús del del.icio.us, el netvibes, el flickr, el firefox per al catàleg... Tot un exemple d'eines de software social. I això que encara em tinc que mirar la web amb més calma. Lo dicho, una pasada!!

Anònim ha dit...

No sé si a tothom li passa, però quan consulto la pàgina de la biblio de Muskiz surt tota desconfigurada. Entre això, que hem perdo una miqueta amb l'euskera (ho sento, no puc dominar totes les llengües, jeje) i que no m'aclareixo gaire amb tanta terminologia nova, tants articles i comentaris dels companys...doncs això, que els elements "2.0" que veig a la web són els que trobem a l'apartat dels imprescindibles on es parla de l'RSS, Del.icio.us, Flirck, Netvibes, Firefox, etc.
Sort i no naufragueu!!

Anònim ha dit...

rosalcd: efectivament; el Fernando Juárez, bibliotecari de Muskiz, té pràcticament el control absolut de la seva web, i un ajuntament que li deixa fer tots els "experimentos con gaseosa" que vulgui. No és el nostre cas, però ei... nosaltres tenim una web que també permet sindicar-se una part de les actualitzacions, i no totes poden dir el mateix. Anem pel bon camí :-)

natnusa: és possible que depenent de quin navegador i de quina versió facis servir, la visualització sigui millor o pitjor. La propera setmana parlarem una mica de navegadors. Aviam si us convenço a tots perquè us passeu a Firefox :-)

Veig que això del divendres lliure us ha anat bé, eh?? No us preocupeu que a partir d'ara la cosa es torna més "pràctica" i menys "reflexiva".

Anònim ha dit...

Hola!,
La veritat és que no he tingut gaire temps de mirar-me la web, però he trobat tot el que han dit els companys. No cal repetir-ho, no? En fi, ens queda molta feina però en tenim les ganes, no?
Bon cap de setmana a tothom!

Anònim ha dit...

Com els altres companys també estic impressionat per la web de la biblioteca de Muskiz. En comparació la nostra sembla de la prehistòria.
No se molt de la web social (encara!), però del que se que en forma part i he vist a la web hi ha:
la sindicació de contiguts, la personalització de la pàgina amb contiguts de la biblioteca fent servir netvibes, l'ús de del.icio.us, l'album de fotos de Muskiz amb flickr, i la possibilitat d'instal.lar un accés directe al catàleg de la biblioteca fent servir el firefox.
Segur que me'n deixo algun.

Anònim ha dit...

M'afegeixo als altres companys que han disfrutat descobrint la web d'aquesta biblioteca. El que jo he pogut identificar com pròpies del 2.0 són les que ja s'han comentat una mica, es a dir la utilització de diferents aplicacions i eines web per fer arribar la informació a l'usuari: la sindicació, la secció d'Imprescindibles (del.icio.us, flickr,netvibes..), links a altres blogs on es comenten novetats, guies de lectura....
Una cosa que m'ha cridat l'atenció és la voluntat de fer participar als usuaris i el facilitar la comunicació d'aquests amb la biblioteca: espai d'opinió, chat, peticions i suggerències, correu electrònic, telèfon....

Anònim ha dit...

Dels tres articles el més entenedor per a mi ha estat el d'en Fernando Juárez que m'ha il·luminat una miqueta. Al respecte de la web de Muskiz he fet una passejadeta però de moment no tinc un criteri prou format al respecte per entrar en valoracions. Espero poder-ho fer a la fi del curs!
Per cert coincideixo amb Momo jo no en tinc prou amb mitja hora!!

Anònim ha dit...

Caray! quina biblioteca! No he pogut estar molta estona, encara tinc molt per visitar, però ja he trobat varies característiques i segur que hi ha moltes més però que encara no sé reconèixer del tot!

Les característiques de web social que he descobert són:
del.icio.us; la gestió de fotografies flickr; netvives; la sindicación RSS; el blog infantil txikientzat, el xat amb la biblioteca... i de moment ja no puc seguir buscant més!!

Quant trobi més coses us envio el següent comentari.

Anònim ha dit...

Impresionant i envejable la pàgina de la biblioteca de Muskiz...
Quan jo vaig començar a conèixer i a utilitzar la web2.0 sovint anava a la pàgina de Muskiz per consultar l'apartat de "Imprescindibles" o d'una manera molt clara explica algunes de les utilitats del web2.0.

Respecte a la web de la xarxa, es cert que ès molt estatica i no ens permet modificar gens l'estructura, però "feta la llei, feta la trampa" podem utilitzar la web de la xarxa com a plataforma d'enllaç al que vulgueu: blocs, wikis, escriptoris, tal i com ja ho fan a la bòbila.
Tot i això amb una mica més d'imaginació i "carinyo" també podem millorar el que tenim.

Anònim ha dit...

A primera hora he enviat un comentari però alguna cosa ha fallat! Segon intent.
Dels tres articles el més entenedor per a mi ha estat el d'en Fernando Juárez, m'ha il·luminat una miqueta. Al respecte de la web de Muskiz he fet una passejadeta, però de moment no tinc un criteri prou format per fer valoracions. Espero aconseguir-ho al final del curs!
Per cert coincideixo amb Momo, jo tampoc en tinc prou amb mitja hora!

sfer ha dit...

Maria: no ens consta ningú que participi amb aquest nom d'usuari. Pots posar-te en contacte amb la Ilumi o amb mi mateixa per dir-nos qui ets i que et poguem donar per bona la pràctica?

Kerora: els comentaris no surten immediatament, sinó que han de passar per l'aprovació de la Ilumi, el Jordi o meva. Segons el temps que triguem a entrar al blog i veure missatges pendents d'aprovació, trigaran més o menys a sortir.

I m'agrada això de "feta la llei, feta la trampa"... Això també forma part, d'alguna manera, de l'esperit de la web social: l'optimisme i les ganes de tirar endavant, i no quedar-nos de braços creuats només perquè no poguem tenir, de bon començament, tot el que ens agradaria.

Anònim ha dit...

Jo estic d'acord amb el que diuen els meus companys (Muskiz utilitza RSS, Netvibes, Flickr, blogs, Delicious, etc.) tot i que hi ha una cosa que no em quadra:

¿Com és possible que una biblioteca que fomenta l'ús del xat com a mitjà de comunicació entre ella i els seus usuaris després en prohibeixi la seva utilització en el seu propi Servei d'Internet?

Finalment, la web està molt bé i la flexibilitat és espectacular, pero a mí em sembla tot una mica massa forçat... Com si la intenció fos utilitzar el màxim d'eines possibles de la web 2.0 sense importar massa si són útils per a la biblioteca o no.

Nieves González diu en el seu article que la biblioteca ha d'adoptar les tecnologies més útils en funció de les seves necessitats i Muskiz sembla que ha ficat amb calçador tot el que ha pogut sigui útil o no per als seus USUARIS.

Realment és rentable per als seus usuaris el temps dedicat pels seus professionals a desenvolupar i mantenir tot això?

Busca F.Juárez la eficacia o la promoció?

Per a nivells més "CSI" quedaria discernir si la promoció aconseguida per la biblioteca de Muskiz amb la utilització de serveis 2.0 ha tingut algun pes en l'actual reforma i ampliació del centre...

Anònim ha dit...

Característiques 2.0: sindicació, delicio.us, flirck, netvibes, biblioconsola.

rosal: no és un tema de control sinó d'actitud. (I no cal que l'actitud sigui 2.0, en aquest cas l'actitud pot ser més "clàssica" encara que aplicable al concepte 2.0: voluntat de servei public, de pensar en el bé comú,...)

Anònim ha dit...

Diversos temes: el primer que aquest curs fa molt de goig, i saber que a la xarxa tenim gent tant "canyera" és fantàstic, però és cert que les persones no iniciades necessitaran més de mitja hora diaria per seguir el ritme, fa una mica de por que no es despengi justament la gent que més profit pot treure del curs.
Respecte als articles, he llegit amb especial deteniment el del Merlo, haig de confesar que soc fan seva, un profe universitari que es tant planer explicant les coses, que demostra coneixer la realitat de les biblioteques, i que es capaç de sintetitzar, es molt d'agrair.
Pel que fa a la web de Muskiz, he tingut problemes en la connexió però a Salamanca ens la van mostrar, vam tenir la ocasió de fer un taller amb el Fernando, i segur que és el paradigma de la web social a biblioteques públiques, però m'ha semblat molt interessant el comentari de Calvin perquè a mi també em va donar una mica la sensació de "bibliotecario estrella". Fa una mica d'enveja poder fer el que un vol, però el cas de Muskiz va sorgir de la necessitat, perquè era un bibliotecari sense recolzament de la seva institució que va haver d'utilitzar la imaginació i el seu entisiasme, però una biblioteca ha de ser més que una persona o un grup de persones, ha de tenir un recolzament institucional darrera per assegurar la continuitat del projecte.
Bon dia de la Mercè, dijous continuarem

sfer ha dit...

calvin: no deixar els usuaris utilitzar el xat a la biblioteca és una de les normes que trobo més caduques de les biblioteques. Igual que els cartellets de "prohibits els mòvils" (els que vau anar a les jornades i vau sentir l'Aaron Schmidt ja sabeu de què parlo...). Avui dia, el xat és una eina de comunicació com qualsevol altra, i prohibir-ne el seu ús seria com prohibir a algú que llegís els anuncis per paraules del diari, per exemple... (o que n'escribís un des de la biblioteca!).

També estic d'acord amb les recances respecte a l'ús que es fa de les eines 2.0 des de Muskiz. Tot i que encara que les biblioteques no hagin de ser les persones que hi treballen, jo sí que crec que part de la personalitat de la biblioteca depèn del seu personal, i no em sembla malament. No tindria sentit tenir una biblioteca especialitzada en còmic quan ningú dels que hi treballen n'és un fan, per exemple...

Igual que ariera, vull demanar a la gent "no iniciada" que no es tiri enrere si veu que hi ha gent que va molt més avançada que ell/a. El que és important és entendre el contingut del temari. I el que no s'entengui, preguntar-ho, perquè ho podem ampliar (ja sigui als comentaris o recomanant material de suport). No és un curs per avançats (això ja ho anireu veieu els avançats... potser ni tan sols descobrireu res de nou, però al menys podreu compartir opinions i reflexions amb la resta de companys), sinó per introduir nous conceptes.

Molts ànims a tothom!

Anònim ha dit...

Hola gent! Bé, m'estic endarrerint cada dia més i això m'estressa una mica, però què hi farem...
Quant als 3 textos, estic d'acord amb la Vio, el tercer és força amè i catxondo. M'ha encantat quan diu el que cal per ser un bibliotecari 2.0: ganes de perdre el temps (que ningú s'ofengui, amb tot el sentit de l'humor del món!).
Molt bé la biblio de Muskiz! És d'allò més 2.0! Doncs té de tot, per nomenar algunes coses: twitter per rebre notícies, a la llista d'imprescindibles està RSS, Flickr, Del.icios.us, té un servei de d'atenció i orientació per usuaris electrònics, etc. Fins i tot té xat!!
Fins la propera.

Anònim ha dit...

Hola a tothom , espero que aquest comentari arribi, ja que el primer suposo que no el vaig enviar bé i no s'ha publicat.
Primer he de dir que de la setmana i pico que portem nomès he m'he possat tres dies i poc temps.
Vaig fer la primera pràctica fent servir el buscador, la resposta ja la sabeu...
Les imatges que representen l'idea de la Web 2.0 estan molt logrades. La primera és molt directa explicant que nosaltres mateixos som la Web social, la segona fa enfasi en la idea de la web com una eina inmaterial i la tercera de possibilitat que una persona sigui a la vegada usuari, productor , consumidor etc.
Per últim la pàgina de la Biblioteca de Muskiz està força bé, he trobat elemenets de la web 2.0 com RSS , flirck, i m'ha cridat l'atenció el mini blog, del que avui mateix he sentit parlar a ala tele.
Espero poder continuar fent el curs, encara que sigui a "trancas i barrancas".

elelluk ha dit...

M'agrada aquesta web de Muskiz, no entraré a debatir l'estrellat o la complicitat de les institucions. Penso que és el camí pel que hem d'anar el futur ja és present i cal que les biblioteques s'apropin als usuaris allà on es trobin. No van introduir-se diversos formats de documents per atrau-re nous usuaris?, doncs ara potser hauríem de fer el pas d'anar nosaltres i portar el que volen, `hem d'apropar-nos a la realitat que ens envolta, els joves tenen a casa ordinadors i fan servir el Google en comptes d'enciclopèdies, imprimeixen en comptes de fer fotocòpies i es baixen d'Internet el que necessiten. Nosaltres fem serveis cap els usuaris, deixem que siguin ells els que ens demanin el que volen.

Anònim ha dit...

Els tres textos molt interessants, encara que l’enllaç del segon “ De biblioteca tradicional a biblioteca 2.0 (José Antonio Merlo)”, a mi m’envia a un article de Nieves González

En un primer moment també m’he quedat meravellada per la web de la biblioteca de Muskiz. Característiques de Web Social, no cal repetir-les, ja que estan més que dites pels companys. M’han semblat genials tots els tutorials que incorpora (com crear un blog, sindicar continguts amb firefox etc…). Divertida i imaginativa la “finestreta” “What am I doing…”

PERÒ….

M’he decepcionat al veure que les darreres entrades de “Pestañas sobre la almohada” i “Txikientzat” són de fa més d’un any. Les darreres novetats a través de RSS també són del 2007 i m’he quedat morta en veure que les estadístiques d’ús de la biblioteca i d'ús de la web que presenten són les del 2003.

Conclusió:
- La utilització que fa de la web social la biblioteca de Muskiz és quelcom a copiar, o si més no, una font d’inspiració (d’acord amb Calvin que sovint sembla que ho ha ficat tot amb calçador, tant si és útil com no als seus usuaris). Ara bé… està clar que darrera cal 1 equip i el recolzament institucional (com diu ariera), 1 bibliotecari, per molt “estrella” que sigui no pot donar abast i la manca d’actualització dels contiguts que pateix aquesta web fa que tota la genialitat de la seva construcció quedi força velada.

sfer ha dit...

Gràcies, lovi, per avisar de que les referències als autors estaven canviades. Ja ho he arreglat.

Avui estic de cap de setmana, així que deixo per la setmana vinent comentar els vostres últims apunts, molt interessants!!

Anònim ha dit...

Hola a tots!

La web és dinàmica i està molt ben estructurada, però com ja s'ha comentat sobta veure quels comentaris són força antics i també penso el que diu Calvin, crec que hi ha més promoció que utilitat. Tot i així, a mi m'ha anat molt bé per veure tots els elements que ja heu anat comentant.

Anònim ha dit...

Hola a tothom,

Característiques d’una biblioteca 2.0 identificades en aquesta web són:

Sindicació de continguts (RSS), ús de Del.icio.us, Netvibes, Flirck, Firefox per al catàleg, blogs (com "Pestañas sobre la almohada" i "Txikientzat"), un espai d’opinió amb un apartat d’atenció a l’usuari (que es un servei de referència virtual o "deskstop reference"), un formulari per poder fer desiderates, correu electrònic i xat. Amb tot això es busca molt la interactivitat amb els usuaris.

També m’ha cridat l’atenció l’apartat "Biblioteca de Muskiz: así nos ven" en que es fa un recull d’opinions que s’han fet sobre la mateixa biblioteca (això si que es difusió positiva, oi?). En aquest apartat, hi ha un article de Javier Leiva sobre les "10as Jornadas españolas de documentación", que diu que el bibliotecari de la biblioteca de Muskiz, ha convertit la web de la biblioteca en un MASHUP (aplicació web hibrida) on se combinen diferents eines.

sfer ha dit...

Crec que la lovi té raó: un dels riscos d'aquestes eines és que ens emocionem al començament i comencem a utilitzar moltes eines, però que després quedin "abandonades" per manca de temps, de personal, de ganes, o perquè com que ja ha passat "la novetat", anem cap a una altra cosa. Com a mínim, el que hauria de fer la biblioteca en qüestió crec que seria o esborrar el contingut (si ha quedat obsolet i ja no interessa), o deixar una nota conforme aquell contingut ja no s'actualitzarà més i reenviar els usuaris a la web de referència per més informació. Crec que no costa tant, i la imatge de la biblioteca surtiria molt més afavorida.

M'agrada això de fer-la servir com a "font d'inspiració".

sfer ha dit...

M'oblidava del que ens ha dit l'elelluk, que també és molt interessant: per una banda, no oblidar mai que servim uns usuaris, i que la biblioteca és més seva que no pas nostra; i per l'altra, tenir en compte que aquests usuaris evolucionen, i que dedicant-nos com ho fem al sector de la informació, no podem deixar de banda els canvis que estant tenint lloc en aquest aspecte en la nostra societat (que potser van més a poc a poc que en d'altres, però que acabaran arribant...)

ferjur ha dit...

Hola:

Soy Fernando, el de Muskiz, y aunque no hablo catalán en la intimidad hago un intento por entenderlo en público. Creo que estáis analizando la web de la biblioteca de Muskiz y entre los elogios (muchas gracias) hay también dudas y críticas (muchas gracias también, de verdad) sobre algunos aspectos (promoción personal, eficacia... ¿son incompatibles?)

Os propongo una cosa: si os apetece podríais lanzarme una batería de preguntas y os doy (si es que os interesa) mi visión de la jugada. Para contactar os dejo el mail de la biblio
liburutegia@muskiz.com

Un saludo

Fernando

Anònim ha dit...

Hola a tothom

Torno a enviar la pràctica de la biblio de Muskiz (espero que aquest cop no es perdi per l'internetespai).
Les característiques que he trobat a la web de Muskiz pròpies de la web 2.0 són la sindicació de continguts o RSS, delicious, flickr i fins i tot un xat amb el personal de la biblio. Tots aquests elements permeten que els usuaris es converteixin en agents actius i deixin de ser simples espectadors.

Fins aviat.

Anònim ha dit...

Li he fet una ullada a la biblioteca de Muskiz i s'ha de reconèixer que han fet un esforç important d'integració en la seva web, de moltes eines 2.0 però la percepció que tinc és que si bé hi ha una més gran accessibilitat a la biblioteca i als seus serveis, aquest esforç no ha anat acompanyat de una més gran participació dels usuaris. Que com ja vaig dir en el post anterior al meu parer hauria de ser l'objectiu últim. De fet, m'agradaria conèixer a fons els recursos personals que s'hi han dedicat a la seva creació i els que es dediquen pel seu manteniment, d'altra manera és difícil observar el grau d'èxit, no?

De tota manera, he de reconèixer que tampoc he investigat prou a fons per saber si els usuaris han deixat les seves petjades a la web en forma de comentaris, col·laboracions, suggeriments, queixes... La idea és que són els mateixos usuaris els que fan la web 2.0, no?

Les característiques pròpies de la web 2.0 ja la han dit la resta de companys en les seves aportacions:
- sindicació de continguts
- integració d'eines 2.0 (Netvibes, Flickr, Twitter, Youtube, Blogger,...)

Igual que a Calvin, a mi també em va sobtar que no permetin l'accés a xats amb el wi-fi. Potser caldria veure els resultats ¿algú sap on està la memòria de resultats?

La meva conclusió de tot plegat és que és necessari experimentar en funció de les necessitats observades (la figura del pioner que prova cosa és imprescindible i necessària)i deixar que els mateixos usuaris decideixin en funció de l'ús i de l'evolució natural quines aplicacions romandran en el temps.

sfer ha dit...

Tot i que ja hem enviat les preguntes al Fernando, estic segura que les seves respostes resoldran molts dels dubtes que ens desperta la web de la seva biblioteca i l'ús que en fa de les tecnologies de la web social.

Felicitats a tots plegats per la feina feta, i ànims als que encara no s'han atrevit a començar, perquè encara hi són a temps!!

Anònim ha dit...

Les característiques que he trobat de biblioteca 2.0 són els imprescindibles (twiter, RSS, Del.icio.us, Flirck, Netvibes, Firefox),a més de 2 blogs (Pestañas sobre la almohada i Txikientzat), Youtube (Novedades del último més) i un xat (Chatea con la biblioteca).

Qui soc? ha dit...

Una web molt maca i completa i que a més, gosaria dir que posa Muskiz al mapa, perquè jo no havia sentit a parlar mai d'aquest poble i ara, al menys en l'àmbit de webs de biblioteques, resulta ser tot un referent.

Hi he vist els programes ja mencionats del Twitter, RSS, Del.icio.us, Flickr i Netvibes, però m'ha agradat molt la part d'informes i documents, a on hi tenen penjat tot un llistat de tutorials de com fer servir aquestes eines, així com enllaços a blogs i informació variopinta sobre la biblioteca i els seus serveis.

Agur!

sfer ha dit...

Li recordo al "Qui soc", que ens va dir que signaria els seus comentaris com a daredevil70... o potser és que ha canviat d'opinió i ara vol "amagar-se" darrera d'un nom d'usuari que reveli menys a qui s'hi amaga al darrera? :P

Anònim ha dit...

Noooo, no pas! Ha estat una errada meva, que no he sel·lecionat bé l'apartat de la identitat, però ara ja està resolt. Estic suspès per això?

sfer ha dit...

Suspendre???
I ara... si aquí ningú suspén a ningú...

(Bé, al menys fins que no us haguem enviat les avaluacions la propera setmana, je je...)

Anònim ha dit...

Bé, anem a fer els deures pendents, pel que pugui passar... Les característiques de web 2.0 que he trobat a la pàgina de Muskiz són: la possibilitat de sindicar-se, el xat amb la biblioteca, del.icio.us, netvibes, flickr, la relació entre firefox i catàleg. Segur que em falta alguna...

Anònim ha dit...

Encara que sigui amb molt retard...
Dels 3 articles el del Fernando Jurjo és el que m'ha semblat més clar, suposo que perque podem anar al web de Muskiz i veure com han posat en pràctica l'esperit 2.0.(llegint l'article s'encomana!)

Al web de Muskiz he trobat: el xat de la biblioteca, el twiter de noticies, la sindicació, el netvibes, el bloc "pestañas sobre la almohada"...
M'ha cridat l'atenció l'aplicatiu per enllaçar el catàleg des del Firefox, i els vídeos/aparador de novetat penjats al Youtube.
La nota negativa, com ja han dit altres companys, és que algunes coses no estan massa actualitzades ... però suposo que a tot no es pot arribar!

Anònim ha dit...

Hola Sfer. (Suposo que aquestes alçades de curs, això només ho llegiràs tú).

Els serveis web 2.0 que he trobat a la pàgina de Muskiz són: sindicació amb RSS, utilització i explicació de d’eines com: flickr, netvibes, la possibilitat de xatejar amb els bibliotecaris… Però sobre tot aquesta actitud necessària per engegar els serveis 2.0: la web 2.0 no és un lloc, és un estat mental. Oi?
En definitiva la voluntat de compartir i comunicar-se amb els usuaris.