26/9/08

On és l'RSS? (2a part)

[Responsable: Silvia Fernández - sfer]

===

Seguim a la recerca i captura de l'RSS.

Mètode número 3: els navegadors "chivatos"

Quin programa feu servir per navegar per Internet?
Segurament, la majoria de vosaltres feu servir Internet Explorer (IE), el navegador de Microsoft. Fins i tot m'atreviria a dir que la majoria feu servir la versió 6 d'IE, que és la que ve instal·lada "de sèrie" amb els PCs de treball de les nostres biblioteques.

[Nota: podeu saber quina versió d'IE esteu fent servir clickant al menú "Ayuda" i a l'opció "Acerca de Internet Explorer"]

Aquesta, però, no és la única opció. I tant la versió més actual d'IE (la 7) com la versió més actual del navegador lliure Firefox (la tercera), tenen... un "chivato RSS".

Fixeu-vos en aquesta imatge d'Internet Explorer.


I fixeu-vos en aquesta altra de Mozilla Firefox.


Si feu click a sobre de cadascuna de les imatges, s'obriran a un tamany prou gran com per buscar la icona de l'RSS. Recordeu aquesta pàgina? És el portal de Netvibes de la Biblioteca de Muskiz, on enlloc de la web diu que tingui un canal de sindicació, però que sí que el té. Com ho sabem? Doncs, en aquest cas, perquè aquestes dues versions dels navegadors més utilitzats (en el cas d'Internet Explorer, a partir de la versió 7; en el cas de Mozilla Firefox, les versions 2 i 3 ja inclouen aquestes característiques) detecten quan una web disposa de canals de sindicació, i ens ho indiquen en alguna part del navegador: en el cas d'IE, a la barra de pestanyes. En el cas de Firefox, a la mateixa barra que fem servir per escriure les adreces de les webs a les quals volem accedir.

Personalment, us recomano que feu servir Firefox. No només perquè és un navegador de programari lliure, sinó perquè té un munt d'avantatges enfront del navegador de Microsoft. Jo el faig servir als PCs de treball de la Tecla, i us puc garantir que funciona del tot correctament. Si us animeu a fer la instal·lació, des d'aquest enllaç el podeu descarregar. El procés és realment simple, i si teniu cap problema no patiu, que no us deixaré sols :-)

Mètode número 4: copiar i enganxar la URL al lector

Si ens interessa saber si una web té un canal RSS, probablement vol dir que fem servir un lector de feeds. No és el nostre cas (encara), però és el més habitual: jo faig servir un lector, i m'agradaria subscriure'm a les actualitzacions d'una determinada web per estar al corrent de les novetats que publiquen, però no sé si té o no RSS.

En aquest cas, el que hem de fer és encara més senzill: copiem la URL del lloc que ens interessa sindicar-nos, i l'enganxem al lloc apropiat del nostre lector (a Google Reader aquest lloc diu "Añadir Subscripción"; a Bloglines hi ha una pestanya que es diu "My feeds" i allà hem de clickar "Add" --> Añadir).


A partir d'aquí, poden passar dues coses (i ara ens centrarem només a Google Reader, que és el lector que farem servir nosaltres):

- Si la web que hi hem enganxat té RSS, ens mostrarà algunes de les últimes actualitzacions d'aquell canal.
- Si la web que hi hem enganxat no té RSS, el mateix programa ens avisarà que aquella web no pot sindicar-se.

===

Tot i que aquest últim mètode no el posarem en pràctica fins la propera setmana, m'agradaria que fent servir algun dels altres tres, em diguéssiu, als comentaris, quines de les següents webs ofereixen un canal RSS i quines no. Així posem en pràctica el que hem après els últims dies:

- La pàgina web de l'Ajuntament de L'Hospitalet.
- La Biblioteca de Catalunya.
- La Universidad de Sevilla.
- La UOC.
- La Societat de Blues de Barcelona.
- Catalunya Ràdio.
- El Diari L'H.
- El COBDC.
- Twitter de l'Ajuntament de Gijón.
- El servei de notícies de Biblioteconomia i Documentació "Documenea".

Després d'aquesta pràctica, només em resta desitjar-vos un bon cap de setmana, que descanseu molt, i que carregueu les piles perquè la setmana vinent ens veiem amb Google Reader!!


[Nota: serà imprescindible que feu servir uns auriculars. Si no en disposeu a la biblioteca, ni en teniu a casa, feu-m'ho saber que buscarem alguna alternativa.]

32 comentaris:

Queso y aceitunas ha dit...

La pràctica d'avui:

Si tenen canal RSS:
- La pàgina web de l'Ajuntament de L'Hospitalet.
- La Universidad de Sevilla.
- La Societat de Blues de Barcelona.
- Catalunya Ràdio.
- Twitter de l'Ajuntament de Gijón.
- El servei de notícies de Biblioteconomia i Documentació "Documenea".

No tenen canal RSS:
- La Biblioteca de Catalunya.
- La UOC.
- El Diari L'H.
- El COBDC.

Per cert que la persona que mantingui el "Twitter de Gijón" té un horari de feina una mica descompensat, o el rellotge del servei mal configurat... Mira que connectar-se a les dues de la matinada per dir-li a tothom que l'economia havia crescut un 12,28%... :D

I voldria afegir una cosa respecte a l'explorador Firefox: no funciona bé amb les intranets (amb intranetlh va una mica millor, però amb intradiba no acaba d'anar bé), així que la gestió d'ingressos només es pot fer amb Explorer. Tret d'això, jo també recomano fer-lo servir. És molt millor que l'Explorer que tenim a la feina.

Anònim ha dit...

Sembla que aquesta vegada soc el primer. Només podré fer servir el metode 1, el de les icones, ja que el meu navegador de la biblio no es "xivato". A casa si faig servir el firefox fa temps, tot i que no sabia que tingués la prestació d'assenyalar webs amb canals de sindicació.

Webs amb canals RSS:
La de l'Ajuntament de l'Hospitalet, la Universitat de Sevilla (té una icona blava molt petita), la societat del blues de Barcelona (aquesta també dona enllaç als seus canals a youtube i myspace, i això es web 2.0, no?),
Catalunya Ràdio i el servei de notícies Documenea.
Les que no en tenen són: la Biblioteca de Catalunya, la UOC, el Diari de l'Hospitalet i el COBDC.
Encara que no aparegui cap icona de RSS, suposo que el twitter de l'Ajuntament de Gijon, també te canals de sindicació. Segons el metode 2, si es 2.0 te RSS. Se suposa que twitter ofereix als seus usuaris la possibilitat d'establir canals de sindicació.
Espero haver-les encertat totes. Ha estat divertit.

Anònim ha dit...

Jo subscric la resposta dels meus companys, amb un petit canvi, la UOC té RSS a la secció de "subscripcions i butlletins"

Anònim ha dit...

Hola!

Tenen canal RSS:

- L'Ajuntament de L'Hospitalet.
- La Universidad de Sevilla.
- La Societat de Blues de Barcelona.
- Catalunya Ràdio.
- Twitter de l'Ajuntament de Gijón (no apareix cap icona, però com que Twitter és 2.0. se suposa que té RSS).
- Documenea.

No tenen canal RSS:

- Biblioteca de Catalunya.
- UOC.
- Diari L'H.
- COBDC (això em sorprèn bastant...)

Bon cap de setmana!

Anònim ha dit...

Sí que tenen rss :
-Ajuntament d’Hospitalet
-Universidad de Sevilla
-Societat del Blues (Té la icona taronja, però encara que no la tingués s’ha comentat que la icona de youtube o myspace ja fa que sigui rss,no?)
-Catalunya Radio
-Twitter Ciudad Gijón
-Documenea

No tenen rss:
-Biblioteca de Catalunya (encara que com és tot de color taronja et fa dubtar durant un segon)
-Diari de l’Hospitalet
-COBDC

El de la UOC he de dir que no l'havia trobat fins que ho ha dit "vila". Tot i així trobo que està una mica amagat, no?

Anònim ha dit...

Les que he vist que tenen RSS:

-Ajuntament de L'H
-Universitat de Sevilla
-Societat de Blues de Barcelona
-Catalunya Ràdio
-Twitter de l'Ajuntament de Gijón
-Servei de notícies de Biblioteconomia i Documentació "Documenea"

Les que no tenen:

-Biblioteca de Catalunya
-UOC
-Diari de L'H
-COBDC

Anònim ha dit...

Tenen canal RSS:
- La pàgina web de l'Ajuntament de L'Hospitalet.
- La Universidad de Sevilla.
- La Societat de Blues de Barcelona.
- Catalunya Ràdio.
- Twitter de l'Ajuntament de Gijón.
- El servei de notícies de Biblioteconomia i Documentació "Documenea".
-La UOC.

No tenen RSS:
- La Biblioteca de Catalunya.
- El Diari L'H.
- El COBDC.

Com ha dit Vila, la UOC té RSS a la secció "subscripcions i butlletins" i també a la secció "Agenda", encara que el Firefox no ho detecta.

Queso y aceitunas ha dit...

Doncs és veritat, la UOC té RSS. A la part de Notícies també en tenen.

T'acostumes a que les webs possin la icona ben cridanera i de cop, la UOC amaga la seva...

Aquests volen amagar alguna cosa, segur... ¬¬

Anònim ha dit...

Bona tarda,

Si tenen:
La pàgina web de l'Ajuntament de L'Hospitalet. (segons l’explorer no en té)
La Universidad de Sevilla.
La Societat de Blues de Barcelona.
Catalunya Ràdio.
Twitter de l'Ajuntament de Gijón.
El servei de notícies de Biblioteconomia i Documentació "Documenea".


No tenen:
La Biblioteca de Catalunya.
El Diari L'H.
El COBDC.
La UOC.

Estrany, a la primera web els “chivatos” no es posen d’acord. Potser és per la versió d’explorer que tinc. I un detall més, les icones al navegador només apareixen en les planes principals. Bon cap de setmana i nus veiem el dilluns

Adeuu

Anònim ha dit...

Gràcies per la puntualització, rosalcd, que jo també he pogut comprovar: les dues intranets que fem servir, no funcionen gaire bé amb Firefox (i no us he de dir la ràbia que em fa haver de canviar de navegador cada vegada que he de fer un ingrés o consultar el saldo horari, però és que m'he acostumat tant al Firefox que el gest "Control + T" per obrir una nova pestanya ja és de la família!).

Natnusa: no és ben bé que les icones siguin indicatives de l'RSS, sinó que, per norma general, els serveis de web social ofereixen aquesta possibilitat. Si una eina permet que l'usuari aporti/crei continguts i els valori mitjançant votacions, permet l'intercanvi d'opinions mitjançant comentaris, permet l'etiquetatge (del que parlarem d'aquí uns dies, etc...), llavors és molt probable que també permeti la sindicació RSS. Si una web ofereix tot això, busqueu, que segur que per molt amagat que estigui acabarà sortint el canal RSS! [I si no surt, preneu nota del correu electrònic de l'administrador i feu-li un mail demanant-li, si us plau, que afegeixi un canal a la web!!]

A la resta, només dir-vos que l'important de la pràctica no era tant encertar-les totes, sino veure la diversitat de maneres i formes que pot prendre l'RSS a les pàgines web. Fins que la cosa no s'estandarditzi una mica més (com ja s'ha comentat), haurem d'estar "ojo avizor" quan trobem una web que ens interessi.

Tot i això, continueu enviant respostes perquè us pugui donar la pràctica com a vàlida (si és que us interessa el certificat, és clar... si no, rai! :P)

Anònim ha dit...

El Rosalcd Pocoyó seguro que tiene enchufe, siempre hace las prácticas el primero.... ;)

Y en cuanto a las RSS
Tienen canal RSS:
- La pàgina web de l'Ajuntament de L'Hospitalet.
- La Universidad de Sevilla.
- La Societat de Blues de Barcelona.
- Catalunya Ràdio.
- Twitter de l'Ajuntament de Gijón.
- El servei de notícies de Biblioteconomia i Documentació "Documenea".
-La UOC.

No tienen RSS:
- La Biblioteca de Catalunya.
- El Diari L'H.
- El COBDC.

Buen fín de semana!!! (¿Soy la única que se muere por dejar mensajitos desde aquí a los compis...tipo "A ver si quedamos, fanta", etc..?)

Queso y aceitunas ha dit...

Carmencita, lo que no tengo son ganas de estudiar por las mañanas.

:D

Anònim ha dit...

Després de fer les comprovacions pertinents i amb l'ajut inestimable d' en Xavi.

- La pàgina web de l'Ajuntament de L'Hospitalet. SI
- La Biblioteca de Catalunya. NO
- La Universidad de Sevilla.SI
- La UOC.SI
- La Societat de Blues de Barcelona.SI
- Catalunya Ràdio.SI
- El Diari L'H.NO
- El COBDC.NO
- Twitter de l'Ajuntament de Gijón.SI
- El servei de notícies de Biblioteconomia i Documentació "Documenea".SI

Anònim ha dit...

Yuju!!! Per fi he aconseguit posar-me al dia!!!!
Acabo de conèixer el Firefox (gràcies al Calvin) i estic encantada, molt recomanable.
Bé, acabaré abans si dic els que no tenen RSS, ja que són afortunadament minoria:
- Biblioteca de Catalunya
- El Diari L'Hospitalet
- COBDC

Bon cap de setmana a tothom!

Anònim ha dit...

No tenen RSS:

La Bca. de catalunya
El diari de l'H.
El COBDC

Si que en tenen:
L'ajuntament de l'h. La UOC
La universidad de Sevilla
La Sociatet de Blues de Barcelona
Catalunya Radio
Twitter d l'ayuntamiento de Gijón

Anònim ha dit...

SI TENE RSS:
-L'Ajuntament de L'H
-Universidad de Sevilla
-Societat de Blues de BCN
-Catalunya Ràdio
-Ayuntamiento de Gijón
-B.D. "Documenea"
NO TENE RSS:
-Biblioteca de Catalunya
-La UOC
-Diari de L'H
-COBDC

Anònim ha dit...

Les webs que SI TENEN RSS són:

- La de l’Ajuntament de l’Hospitalet: té diversos canals RSS (notícies, agenda)
- La Universidad de Sevilla (un logo microscòpic a l secció “última hora”)
- La UOC (en comptes de logo, a baix de tot de la pàgina un enllaç diu “subscripcions i butlletins” (com assenyala vila)i, en obrir-lo, surt un llistat de “subscripcions RSS” amb moltíssims canals!: notícies, agenda, entrevistes, reportatges, i altres canals temàtics)
- La Societat de Blues de Barcelona (hi he trobat dos canals: agenda i notícies)
- Catalunya Ràdio
- Twitter de l'Ajuntament de Gijón
- Documenea (ofereix quatre canals: publicadas, en cola, todas, comentarios)


I la llista negra:

- La Biblioteca de Catalunya
- El diari L'H
- El COBDC

Anònim ha dit...

Sfer, jo tinc un problema, si clico al símbol de RSS em diu que windows no puede abrir este archivo. Per què em passa això? Per exemple, si intento subscriure'm al nostre blog, em diu això. SOS
No, Carmencita, no eres la única que se muere por dejar mensajes. Yo justo hoy estaba pensando en recordarte que me tenías que enviar unas fotos...

Anònim ha dit...

Que no cunda el pánico!!
Fanta, has vist els tutorials d'ahir i d'avui, on explica com fer click amb el botó dret als enllaços de subscripció (per exemple, el botonet que diu "My yahoo", que no, no vol dir que només t'hi puguis subscriure amb Yahoo, sinó que t'hi pots subscriure amb qualsevol lector), fer "copiar ruta del enlace" o "copiar acceso directo", i després anar al Google Reader, fer "Añadir Subscripción" i un altre cop amb el botó dret, fer "Pegar" (o "Enganxar" si ho tens en català, és clar...)?

Windows et diu que no pot llegir aquest arxiu perquè la versió d'explorer que tens segurament no el sap llegir. Per això necessitem un programa per llegir-lo, i el programa que estem aprenent nosaltres és Google Reader.

Si mires els tutorials, però tot i això no te'n surts, fes-me un correu, ok?

Anònim ha dit...

Tenen canal RSS:
- Ajuntament L'H
-Universitat de Sevilla
- Societat de Blues Barna (xanxi piruli per l'especialitat de la T.S.)
- Catalunya radio
-Twitter Ajuntament de Gijón
- Servei de notícies B.D.
- La UOC (aquest m'ha costat de veure, com bé deia Calvin i Vila està en la pàgina de subscripcions i en la de societat de la informació)

no tenen canal RSS:
- Bib. Catalunya (penso q com a profesionals també cal q es posin les piles..)
- Diari de L'H
- El COBDC (altre que també li toca)

Anònim ha dit...

Ahir vaig deixar un comentari i crec que s'ha perdut per algun lloc! O sigui que torno a provar sort.

On no trobo rastre del RSS és a:
-Bib. Catalunya
-Diari de L'H
-COBDC

La resta tots tenen vies per sindicar-se, encara que en casos com el de la UOC costa una mica més veure'ls.

El que funciona bé és que el firefox dongui el "xivataso" dels webs on hi ha RSS. Com majorment utilitzem l'explorer 6, jo no en tenia ni idea.
Crec que serà qúestió de canviar de navegador!

I com hem de ser positius, no està malament veure que el nostre web permet la sindicació, i els de la bib. de Catalunya i del COBDC encara no.

Anònim ha dit...

Faig servir el Safari i segons ell (a la finestra de l'adreça) tenen tots RSS menys :

- La Biblioteca de Catalunya.
- La UOC.
- El Diari L'H.
- El COBDC.

Molts dieu que la UOC si que en té (encara que una mica amagat), com vaig molt endarrerida i justa de temps no m'he entretingut a buscar-lo.

Anònim ha dit...

Hola a tothom,
els que no tenen RSS son:
- La Biblioteca de Catalunya
- El Diari de l'Hospitalet
- El COBDC

El que més m'ha costat de trobar ha sigut el de la UOC, perque fins que no entres a "subscripcions i butlletins" (en lletra diminuta al final de la pàgina)no es veu cap logo.

Anònim ha dit...

Hola a tothom,

Tenen canal RSS:
- La web de l'Ajuntament de L'H
- La Universidad de Sevilla.
- La Societat de Blues de BCN.
- Catalunya Ràdio.
- Twitter de l'Ajuntament de Gijón.
- El servei de notícies de Biblioteconomia i Documentació "Documenea".
-La UOC (té RSS a la secció "subscripcions i butlletins" i també a la secció "Agenda", encara que el Firefox no ho detecta)


No tenen RSS:
- La Biblioteca de Catalunya.
- El Diari L'H.
- El COBDC.

Anònim ha dit...

A dia de avui segueixen sense tenir RSS:

- La Biblioteca de Catalunya.
- El Diari L'H.
- El COBDC

Anònim ha dit...

Subscric el que diuen els companys, el que no tinc tant clar és si al web de COBDC, a la part dels cursos virtuals com fan servir el Moodle i dintre d’aquest sí que ets pots sindicar, compta. En principi has d’estar inscrit dintre d’un dels cursos.

Anònim ha dit...

A banda dels cursos, tal com comentava la Elena, distribuïts en Moodle (http://es.wikipedia.org/wiki/Moodle) no hem d'oblidar que els blogs de les Jornades també es poden subscriure mitjançant RSS. Concretament s'ha fet amb Wordpress i David Maniega s'ha inspirat en http://www.blogohblog.com

Anònim ha dit...

Hola!
Ja feia molts dies que no podia conectar-me i vaig massa endarrerida!
Per no perdre temps i continuar amb les lliçons indicaré les que no ténen RSS:
- la Bibliteca de Catalunya,
- Catalunya Ràdio, i
- COBDC.

He de confessar que tampoc havia vist RSS en la UOC però gràcies a les pistes dels companys l'he trobat! Gràcies!!

Fins aviat!!

Anònim ha dit...

Bé, bé, reprenem amb entusiasme i determinació el curs... La majoria de webs ressenyades tenen RSS, excepte aquestes quatre: Biblioteca de Catalunya, UOC, COBDC i Diari L'H (i aquesta darrera si en tingués em facilitaría molt la feina :))

Anònim ha dit...

Em semblava que havia fet aquesta pràctica però sembla ser que no. Vist que les respostes fa setmanes que estan penjades, coincideixo amb elles, ho vaig comprovar personalment en el seu moment -palabrita del niño Jesús- simplement afegiré que a vegades els RSS no funcionen: a mi la Universitat de Sevilla em dona error i costa molt trobar com sindicar-se.

Anònim ha dit...

L'Ajuntament d'Hospitalet si, la Biblioteca de Catalunya no, la Universidad de Sevilla si (però podien haver fet el logo una mica més gran), la UOC si (molt difícil de trobar), la Societat de Blues de Barcelona sí, Catalunya Ràdio també, el Diari de l'Hospitalet no, el COBDC tampoc, el Twitter del Ayuntamiento de Gijón si i el Documenea també.

Anònim ha dit...

Si:
Aj. L'H, Societat de blues, Universidad de Sevilla, UOC, Catalunya Ràdio, Twiter, Documenea
No:
BC, Diari de L'H, COBDC