29/10/08

Altres tipus de blocs I. Microblocs.



Recordeu la definició de bloc que vam veure al començament d'aquest tema i la tipologia de blocs que us vaig presentar? Una diferenciació que es podia fer era pel seu format. Doncs ara veurem altres tipus de blocs i començarem per un dels més coneguts: els microblocs.
Què és un microbloc? A la Wikipedia hi ha una definició succinta i també tenim un vídeo de Common Craft:



Però, necessitem realment saber què fa algú les 24 hores del dia? Potser no, però aquest tipus de format té el seu públic. Twitter, una de les plataformes més conegudes de microblogging té més de 2.000.000 d'usuaris. Però quina utilitat pot tenir? Uns missatgets de només 140 caràcters... doncs no ens equivoquem: Permet publicar els teus missatges des de l'ordinador o el mòbil i que els altres facin un seguiment d'aquests (followers) i és ràpid i senzill.
Una de les bondats d'aquesta plataforma és la seva versatilitat. De la mateixa manera que els complements de Firefox permeten ampliar la seva utilitat, a l'entorn del Twitter han aparegut multituds d'aplicacions molt útils: TwitterFeed, que permet enviar les teves noves entrades del teu bloc al teu compte de Twitter de manera automàtica; TweetBeep, servei que t'envia un mail cada vegada que es parli en Twitter d'allò que hagis establert; Twitter Search, el seu cercador; AutoPostr, utilitat que puja a Twitter les fotos que vagis penjant a Flickr; Yammer, aplicació similar a Twitter però amb missatges privats entre els seus membres; o Addtweets, que permet mostrar missatges de Twitter en el teu bloc ...

Per estar una miqueta al dia de les aplicacions que van sortint:

Però, quina utilitat pot tenir al nostre àmbit? A Dekialli Documental van fer un bon llistat. Tenim exemples d'utilització de Twitter en biblioteques: Muskiz, Biblioteca Municipal de Burgos, biblioteca d'Artium... en literatura (que ens pot donar idees per activitats o clubs de lectura), en centres culturals (aquest exemple, el tenim molt a prop: a la nostra ciutat! Ariadna del Centre Cultural La Bòbila ha obert un canal a Twitter i fent servir TwitterFeed, envia l'actualització de la web del centre al seu compte Twitter)...

Pràctica d'avui
(fàcil i senzilla): feu dos cerques en el seu cercador sobre dos temes que considereu que puguin donar molts resultats i compteu els missatges de la última 1/2 hora.

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Una paraula tan de moda com "crisi" origina 49 missatges en la última mitja hora. I encara molt més fort! Si busques Obama trobes 459 missatges nous en els últims 30 minuts.

Queso y aceitunas ha dit...

-"Twitter": 507 en els últims 30 minuts.

-"Blog": 499 en els últims 30 minuts.

Està clar, a la gent que fa servir Internet l'interessa més les noves tecnologies que la crisi.

Quin món...

Anònim ha dit...

Amb aquesta pràctica he descobert que "LOVE" is in the air...803 vegades, però en canvi "SEX" només 60 vegades... Serà la crisi??? Serà Obama??? Qui lo sa....
Ciaooooo!!! VACANCEEEEEES!!!!

Anònim ha dit...

En contra del que pesava els esports no són dels temes preferits pels usuaris de Twitter. Està clar que els interessen altres coses i que tenen un perfil molt determinat.

He trobat 32 missatges per Football, i només 6 per basketball.
Està clar que a twitter no es parlà de les mateixes coses que als bars de barri...

Anònim ha dit...

Os interesará saber que la palabra "library" ha salido 47, 48, 49... veces en la última media hora y la palabra " barcelona" ha salido 7 veces. Sí, no he querido contar mucho, ya lo sé, jeje.

P.D. Gracias rosalc!

Anònim ha dit...

He buscat:

-"Myspace": 31 resultats.
-"Facebook": 94 resultats.

Sembla que Facebook és més popular...

Anònim ha dit...

He buscat la paraula "Obama" i en la última mitja hora m'han sortit 103 resultats
També he buscat la paraula "Christmas" i he trobat 150 resultats

Calvin ha dit...

Jo he cercat "NBA" i corroboro la conclussió de Yoda: 5 resultats

"Cool" té més chicha: 143 resultats.

Be cool guy!!

Anònim ha dit...

Com que la decoració als carrers ja ens recorda que s'acosta el Nadal, jo he fet les següents cerques:

- "december" surt 26 vegades
- i "Christmas" en surt 243

Jo, jo, jo! (riure de Pare Noel)

Anònim ha dit...

Les meves cerques:

- Noel: 32 vegades
- Book: 191 cops

Anònim ha dit...

Com que volia obtenir el record i he fet la pràctica el dia de la investidura, he fet la primera cerca amb Obama: no he arribat a la mitja hora, perquè en només quinze minuts ja he contat més de 1.500. Estic esgotat.
Així que la segona cerca l'he feta amb Gaza. I efectivament és un tema que interessa menys: surt 58 vegades en mitja hora.

Apa. Adéu!