30/10/08

Altres tipus de blocs II. Fotoblocs, videoblocs,audioblocs...

Fins ara, ens hem detingut en blocs que feien servir text. Però hi ha un altre món allà fora. Es pot compartir, que d'això es tracta, en altres formats. Poseu-li la paraula bloc darrera i tindreu una multitud de possibilitats: vídeoblocs, audioblocs, fotoblocs...

Fotoblocs o fotologs : La definició de la Wikipedia és extensa i molt completa, així que no faré de copycat! Deteniu-vos en la "Galerías fotográficas y antologías de imágenes". Entre d'altres opcions apareix Flickr. Ben bé no és un fotobloc. Flickr ofereix la possibilitat de mantenir en línia un àlbum fotogràfic personal i compartir-lo amb una xarxa social. Pots personalitzar les seves opcions: des de crear carpetes, grups, deixar fer comentaris, afegir notes, ordenar les fotos per criteris, geolocalitzar les fotografies... El Jordi Corvillo us ampliarà tota aquesta informació quan us parli de Recursos Audiovisuals. Per crear-se un fotobloc hi ha diferents opcions: Esflog, Fotolog, Nirudia, i fins i tot, hi ha un servei similar a Twitter: Twitxr, microbloc on els usuaris envien fotos fetes amb el mòbil amb un text i geolocalitzades...

Videoblocs o vlogs: Els vídeos són el material d'aquest tipus de blocs. No cal que estiguin en una plataforma diferenciada. Poden ser de vídeos que es troben en la xarxa o de producció pròpia. Els vídeos acostumen a penjar-se primer en llocs com Youtube o Blip.tv i després, com vam aprendre amb els gadgets del Blogger, es posen a les entrades del bloc. Prèviament es poden editar amb editors de vídeo online:
Jumpcut, Photobucket, Jaycut, OneTrueMedia que permeten agregar imatges, audio, etc. Els vídeoblocs tenen xarxes socials específiques com: CienOjos.tv, vlog-internacional...

Audioblocs, MP3 blocs o musicblocs: Fan servir arxius d'audio, normalment en format MP3. Relacionats amb els Podscasts
. Existeixen serveis com els de The Hype Machine o Elbo.ws que fan la funció de agregadors, directoris i cercadors d'audioblocs i arxius en MP3.

Ja estem acabant el tema dels blocs. Demà farem un repàs general a les possibilitats d'aquest format des de la biblioteca pública. Us vull deixar dos enllaços interessants:

Aquesta entrada és força curteta; no us podreu queixar! Doneu-li una ullada als enllaços i feu un comentari explicant idees (o futurs projectes) que us vinguin al cap, si penseu en aquests formats.


3 comentaris:

Anònim ha dit...

Pensava que te l'havia donat! Perdó a tothom! El meu blog és www.fantadepera.blogspot.com

Anònim ha dit...

La veritat és que no tinc molt a dir sobre el tema, però algú havia de ser el primer.

Tot i que Flickr no és ben bé un fotobloc, a Can Sumarro són pioners en donar-li utilitat a biblioteques (gràcies al Calvin), exposant fotos de les novetats, i des d'allà es pot consultar en línia la disponibilitat o no del document.

Se m'acudeix com a nova utilitat (o poder ja ho fa algú, tot està inventat en aquest món)fer un audiobloc, on posar les novetats de CDs de la biblioteca, on poguéssim posar un bocinet de cada CD, de manera que l'usuari pogués sentir de quin tipus de música és, etc.

Ah, fent cas sumís de la miniguia del bon blogger, m'he posat al bloc un gadget per controlar les estadístiques de les visites.

Fins aviat!

Calvin ha dit...

Utilitats per fotologs o Flickr i similars:

-Podem penjar fotos dels espais de la biblioteca per donar-los a conèixer.

-Com ha dit la meva companya Momo, podem utilitzar-lo com "Fotoguia de novetats"

-Podem penjar exposicions virtuals. Jo tinc escanejades totes les fotos de la Exposició del 25 aniversari de la Cansu per penjar-les ara que les deixarem d'expossar físicament.

Els videoblocs ens podríen servir per muntar, per exemple, un tour virtual per la biblioteca.