31/10/08

Biblioteques i blocs - exemples i idees




La tria de la imatge pot sembla pur i dur proselitisme... i ho és. Crec que són una bona eina, no imprescindible, però útil. També tinc molts dubtes: un amic meu em comentava, parlant del tema, que moltes biblioteques fan blocs perquè no saben fer un bon lloc web. Potser té raó. Però crec que aquesta no ha de ser la discussió; si entre lloc web o bloc. La seva utilitat sempre estarà lligada a la necessitat real de la seva presència. Dit en altres paraules: si cal, s'ha de fer. Si no cal, no(és una opinió, clar! La meva, de fet).

En l'entorn bibliotecari s'utilitzen cada vegada més. La seva interactivitat amb l'usuari, mitjançant comentaris i la seva facilitat d'edició el converteixen en un recurs pràctic i útil. Com a eina, però, porta associats uns errors comuns a evitar (un dels més habituals i imperdonables és la manca d'actualització), i com a qualsevol nou recurs comporta una anàlisi prèvia de les necessitats del centre, d'informació, de difusió, etc. I dels recursos personals que es destinaran. Un bloc, des del nostre àmbit, demana una certa qualitat, tant estètica com de continguts.

Hi existeixen multituds d'exemples de blocs, en el nostre entorn, que ens demostren la seva utilitat. Poden fer-se servir com a recull de premsa de la biblioteca: Bloc de La Bòbila (Bib. La Bòbila, L'H), com a dossier de premsa d'un autor: Francisco González Ledesma (Bib. La Bòbila, L'H), per a clubs de lectura reals:Club de lectura Can'n Salas (Bib. Ca'n Salas, Palma de Mallorca), Club de lectura juvenil (Bib. St. Pau i Sta. Creu, BCN), o virtuals: Lectorscrazy (Bib. Ca N'Altimira, Cerdanyola del Vallès); per a les novetats: Ibarrako udal liburutegia (Bib. de Muskiz, Euskadi), de seccions de la biblioteca: AMPLI (dels bibliotecaris de les seccions de música), de recursos: Arma't de recursos- Idiomes on-line (Bib. La Bòbila, L'H); de tota la biblioteca: Bloc de Lletres (CRAI-UB, Barcelona), A nosa Biblioteca (Bib. Escolar de Betanzos, As Mariñas)...

Dintre de la biblioteca pública els blocs tenen un espai cada vegada més clar i més ampli. Un altre exemple curiós és el de la Biblioteca Universitaria de Mayagüez (Puerto Rico) on han fet 14 blocs, un per a cada secció de la biblioteca. I un altre, pels francòfons, un portal de blocs de biblioteques públiques franceses molt interessant.

Catutxa Seoane de Dekialli Documental va donar un curs sobre els blocs a la biblioteca pública, el curs és extens (130 diapositives), però us servirà per repassar conceptes als que aneu més avançats i com ajudeta per a la resta, durant aquestes dues setmanetes que us donem de descans.

Com a recurs bibliotecari, el bloc és essencial. Ens permet crear continguts virtuals, exposar les nostres novetats, notícies, recollir el nostre dossier de premsa, i fins i tot, com a eina de treball per l'alfabetització informacional. Però a més a més, és un recurs imprescindible per estar al dia, ben informats de qualsevol tema.

Bé, ara és el moment d'exposar les vostres reflexions que heu anant fent durant aquestes dues setmanes. Que espero que siguin molt controvertides!!
A més a més, a partir d'ara teniu dos llargues i aprofitables setmanes que no tindreu cap entrada nova al bloc (però, no us preocupeu, nosaltres continuarem en línia); així podreu posar-vos al dia i agafar forces per a la resta: el 17 de novembre en Gambita (Jordi Corvillo) ens mostrarà els recursos audiovisuals més habituals de la web 2.0. Ànims!!

Tot un plaer! ;·D

16 comentaris:

sfer ha dit...

Què diferent hagués estat aquest curs, si no fos pels blogs, no us assembla?

Queso y aceitunas ha dit...

Després de llegir això, em pregunto si en lloc d'un bloc no hauríem de fer servir xarxes més socials, com a facebook.

Ilumi ha dit...

Rosalcd: les dues coses! De la mateixa manera que la discussió no pot estar en lloc web o bloc, tampoc ha de ser xarxa social o bloc!
Només s'ha d'avaluar, si calgués triar, quina és millor per a una necessitat concreta.

. ha dit...

Jo francament això d'avaluar abans de posar un servei en marxa ho veig una mica difícil... recordo que quan en una reunió es va plantejar la possibilitat de crear una espècie de "Pregunta, les biblioteques responen" no van faltar els que clamàvem que l'allau de feina que se'ns vindria a sobre ens superaria... el mateix va passar quan un cap d'informació va insinuar que el personal de la biblioteca podria realitzar tràmits administratius finalistes... tenim por d'enganxar-nos els dits perquè no tenim prou experiència en valorar adequadament els usos futurs de nous serveis... i innovar comporta un cert risc... ¿o és sana inconsciència?

Queso y aceitunas ha dit...

Ilumi, pensa que les coses s’han de mantenir. Un bloc col·laboratiu entre diversos membres de la biblioteca és viable (cal implicació, és clar), portar endavant el bloc + un espai a facebook dóna més feina. Imagina si a més, haguéssim de mantenir el twitter de la biblioteca, fer ressenyes per a Librofilia, etc...

Potser abans d’obrir un espai 2.0 s’hauria de plantejar què és el que volem donar als nostres “usuaris 2.0”. Una vegada decidit, tot seria escollir una de les eines que estem veient en aquest curs i mantenir-la. Obrir fronts per tot arreu ho veig difícil de mantenir (acabarem com la biblioteca de Muskiz, actualitzant twitter cada 7 dies en lloc de cada 7 minuts).

El que si que està clar és que hem de fer alguna cosa ara, no d’aquí a 4 anys, quan ningú s’enrecordi de què era un bloc (això és una exageració, ja ho sé, però ja m'enteneu). Si no té èxit el projecte, deixar-lo de banda i començar un altre.

Com diu Marrameu, innovar comporta riscos. Però cal innovar ARA. O no es dirà innovar.

Anònim ha dit...

Crec que tots estem d'acord en que s'ha d'innovar, però em sembla fonamental de reflexionar una mica abans de fer-ho. No és que els blocs hagin de desapareixer demà mateix. De fet no ho sabem. No és la primera vegada que els gurus de la informàtica s'equivoquen de mig a mig. El problema és decidir quins són els recursos que oferirem als nostres usuaris.

No podem pensar només en els usuaris 2.0. En aquell petit grup que s'apunta a totes les modes i sempre està a la última del que corre per internet. Segurament mai estarem al seu nivell. El problema són els altres usaris, als que estaria molt be que ajudessim a millorar les seves competències en temes d'internet. Crec que seria un us més útil dels nostres recursos i que ens proporcionarà més beneficis (entessos en el sentit de més satisfacció dels usuaris i major fidelització).

També hem de tenir en compte que els usuaris "tradicionals" omplen bona part del nostre temps de treball. Si dediquem més recursos als usuaris 2.0 ¿no correm el risc de deixar-los desatesos? No es tracta només de por a innovar, sinó de fer una valoració dels costos en recursos (humans, materials i de temps... econòmics al final) que aquests nous serveis tindran.

Una última reflexió: també penso que és més important fer una bona web que un bon bloc. La gent consultarà o no un bloc, però gairabé tothom es connecta a internet i mira pàgines web. Haurem de donar serveis 2.0, sens dubte, però un bon servei 1.0 és la base ¿tenim la millor base? ¿és millorable? ¿quins recursos hi invertim? ¿podriem fer-ho millor? Crec que és una reflexió que també hauriem de fer

Apa... totxo de fi de curs. El/les profes estaran contents. Bones vacances de curs de a tots.

. ha dit...

Vejam! Trobo que els vostres comentaris són molt oportuns...

Anem per pams, no crec que sigui una bona idea contraposar l'usuari tradicional que no desapareixerà demà mateix amb l'usuari 2.0... Es tracten de perfils diferents i per tant uns i altres han de sentir que algun dels serveis que els hi oferim responen a les seves necessitats.

1. L'usuari tradicional ha de trobar a la biblioteca "llibres de paper".

2. L'usuari tradicional inquiet tecnològicament ha d'aprendre a bellugar-se en les TIC acompanyat de la biblioteca.

3. L'usuari avançat tecnològicament ha de rebre serveis que li redescubreixin la seva biblioteca de sempre.

S'ha de buscar l'equilibri entre aquests tres perfils, que no són del tot excloents entre sí. Les prioritats les decidirà la biblioteca en funció dels seus recursos i està bé que siguem conscients de les nostres pròpies limitacions però sense resignar-nos a veure-les passar...

Possiblement la base que tenim ara mateix, a la que crec que fa referència en Yoda, no és la millor i possiblement podria ser millor però em sembla que per aquest motiu es vol potenciar la 2.0, per integrar el que es pugui en la web amb serveis externs. Jo penso que els problemes que tenim sobretot són de caire tecnològic, crec que la plataforma amb la que treballem és poc àgil però per contra també té unes altres avantatges (pressupostàries, integració en la imatge i l'organigrama institucional, etc). I està molt bé que reflexionem del moment en el que estem perquè això vol dir que el grau de compromís és força elevat.

Ilumi ha dit...

marrameu/urreapd(esto, aquest serà el teu nom fins al final del curs?): Potser no he fet servir la paraula adequada: canvia "avaluar", per "fer un estudi previ". Crec que és important. Una vegada acabat el curs, tots, tindrem el coneixement i les eines per engegar projectes web 2.0 a les nostres biblioteques. Però abans, s'haurà de fer un estudi previ de les necessitats d'informació dels nostres usuaris i dels recursos que destinarem (temps, persones) per portar-los a terme. Tot això, crec, ens ajudarà a triar quina eina farem servir.
Yoda: Tenim usuaris físics i virtuals i crec que no hem de deixar desatesos a cap, dintre de les nostres possibilitats, és clar.
rosalcd: Però, si estem d'acord! 30 serveis nous ni són factibles, ni són necessaris! I en algunes biblioteques potser cap...per això, és important que es faci aquest estudi previ. Una vegada que tothom conegui aquestes eines i les seves necessitats de manteniment, tindrem elements de judici...

Anònim ha dit...

En referència a l'article que ha citat rosalcd: estic d'acord en què és necessari estar al dia del que es mou per internet, però trobo exagerat això de què els blocs estan passats de moda. Si hi ha milions de blocs vius a internet, tan passats de moda no estaran...

Pel que fa a la utilització d'uns serveis o uns altres estic d'acord amb lo que s'ha dit: és important tenir en compte què volem aconseguir i quina és la eina més adeqüada per aquesta finalitat, i no obsessionar-se amb ser els més moderns (personalment opino que tant els blocs com les xarxes socials estan de plena actualitat).

Anònim ha dit...

Llavors estem d'acord, no?
-Estudis previs per valorar la situació actual i veure el que es pot millorar.
- Conèixer els nostres usuaris (físics o virtuals o extraterrestres) i les seves necessitats.
- Plantejar projectes factibles d'acord amb un estudi de recursos.
- I jo diria no fer les coses per fer-les, per que està de moda o queda bé si no hi ha una utilitat real al darrere.

En fi, fer el que es pugui amb el que tenim de la millor manera possible.

Anònim ha dit...

Ainsss.... "los blogs desparecerán" "los blogs pasados de moda" "los blogs en crisis" ... Me parece a mi que la palabra "crisis" está llegando a todos lados con demasiada facilidad. Para mi el blog es una herramienta perfectamente útil en el mundo de las bibliotecas que incluso puede llegar a ser más cercano al usuario que una pagina web. Personalmente, también me atrae mucho el facebook. Todo es cuestión de saber qué se quiere hacer, para qué se quiere hacer, quién lo quiere hacer, para quién se quiere hacer y como se quiere hacer...

Anònim ha dit...

Hola.

Comentant algunes de les coses que han anat sortint,

Estic completament d’acord en que la 2.0 ens pot ajudar a contrarestar la rigidesa del web actual. Els blocs són una forma àgil de tenir la informació que ens interessi posada al dia. Què més ens dóna si comencen a estar “passats de moda”, mentre ens serveixin per assolir algun objectiu!

Per molt que ho volguem, no estarem mai al dia de tot el que és innovació en el sentit tecnològic, però sí crec que hem de saber innovar a nivell d’idees i projectes. I si les noves tecnologies ens faciliten la feina en aquest sentit, benvingudes siguin! Si no hi ha un objectiu clar, per molta tecnologia que hi apliquem el que sortirà serà un nyap.

I tampoc hem de perdre el món de vista!
Treballem a biblioteques “físiques”: amb llibres, prestageries, i usuaris a qui “toquem” cada dia. Llegint alguns posts durant aquest curs he tingut la sensació que això a vegades ho perdem de vista, i que per molt que el model de biblioteca “clàssica” s’ha d’anar redefinint amb el pas del temps, crec que encara té corda per temps.

També penso que és interessant no fer la distinció entre usuari tradicional i usuari 2.0. Si en altres moments des de les biblioteques s’ha fet una tasca d’alfabetització i dinamització lectora (que continuem fent), ara també pot ser el moment d’introduir als “usuaris tradicionals” en el món 2.0. I en aquest punt els blocs crec que també poden ser una bona eina.

Tallo, que ja m'he enrotllat massa!

Calvin ha dit...

Encara que la nostra web sigui molt rígida, penso que es pot flexibilitzar molt. Penseu que a través dels enllaços (que no oblidem, són el motor de la web) podem ampliar-la tant com volguem.

I m'agradaria fer una autocrítica amb això, perquè ens queixem de la rigidessa de la web i de que és molt "institucionalitzada" pero mireu les entrades que hi possem a la Xarxa de biblioteques!!! No vull criticar ningú, pero em sembla que hi han d'absolutament horroroses...

Si no som capaços d'utilitzar entrades i imatges diferents per a cada hora del conte ¡¡¡MENSUAL!!! (de trobar imatges maques i modernes millor ni parlar-ne), penso que difícilment ens podem endinsar en el món d'actualitzacions periòdiques dels blogs.

I ojo, que la nostra web, encara que a vegades no ho sembli, permet possar un text explicatiu de la activitat.

I eso, que ya me he deshagao...

I jo soc un fan total del Facebook!!

Anònim ha dit...

Crec que no hauriem de deixar de banda els blocs, webs, o altres aplicacions semblants per por a no aconseguir els objectius proposat.
Está clar que per justificar o arribar a fr millor la nostra feina, sempre anirem a parar al mateix lloc:l'USUARI. D'aquí surt la major part de la nostra feina, i en certa manera la justifica(encara que també hi hagi una part d'estímul personal)
Quan penso en l'usuari, em veig a mi mateix (no cal anar més lluny). Fa anys que escolto parlar de les excelències dels blocs...,però la realitat és que fins no he hagut de treballar directament amb el tema (ara), o m'he trobat respostes adients quan buscava una determinada informació, no he valorat l'eficiència, ni l'aficàcia d'un bloc i les seves posibilitats reals.
Estic amb YODA respecte a intercalar les dues eines respecte als "altres usuaris": sense deixar de banda les tradicionals anar-hi estimulant a la gent en les posibilitats d'utilitzar i treure profit dels blocs, webs, facebooks,...

Anònim ha dit...

Bé, podem estar tota l'estona del temps dient que si és millor, o no; si bloc o facebook, o el que sigui...

Mes penso que tot és util si té una finalitat i a això, al final, al resultat és al que ens hem d'adreçar.

Sí que s'han de fer estudis previs, sí que hem de veure les possibilitats de fer servir aquest tipus d'eines, però no creieu que sovint el que fem és massa romanços del que és senzill?
Fem-ho! si no veiem la utilitat ........doncs parem, i si marxa i tenim ganes, ja treurem el temps d'on sigui.

Apa

Anònim ha dit...

Suposo que és podria aprofitar tot el que tenim a l'abast i que sortiran serveis 2.0 nous que ens faran pensar que tot el que tenim ara ja serà obsolet, estic d'acord amb elelluk en que teoritzem massa abans de possar les idees en pràctica i , a la vegada , aquestes idees son difícils de posar en pràctica per manca de disposició o d'interés de les institucions.