8/10/08

Buscar i trobar serveis 2.0 (III): motors de cerca 2.0

Bona tarda!

Avui parlarem dels motors de cerca 2.0, dins els quals podem encabir tots aquells que aportin algun valor afegit als motors de cerca/directoris "tradicionals" de cerca generalista com Google, Yahoo, Ask, Looksmart, Altavista, Alltheweb, MSN Search, dmoz.org, Hotbot, etc.

Tot i que molts d'ells han posat en marxa intents, de major o menor intensitat segons el cas, d'afegir noves possibilitats a l'alçada de la Web 2.0. El CSE de Google i MyWeb 2.0 de Yahoo o l'aplicació -en forma de plugin per a Internet Explorer 7- de cerca col·laborativa Searchtogether de Microsoft.

Cal destacar que l'amo i senyor del mercat ara com ara és Google. Per exemple: Yahoo va fer durant un temps les seves cerques sobre la seva base de dades -de fet, Yahoo manté un acord de col·laboració publicitària amb Google però alhora és propietària d'Alltheweb i Altavista-, un fenomen que permeteu-me que anomeni subcontractació de la informació i que veurem que, des de la filosofia 2.0, és característic d'alguns motors 2.0: no posseeixen la informació sinó que es limiten a processar la consulta de l'usuari i li lliuren uns resultats personalitzats a partir de les funcionalitats que el servei ofereixi. D'aquí prové el concepte de mash-up, una aplicació/portal/lloc/servei web híbrid que aprofita els recursos d'altres llocs web per oferir nous continguts a l'usuari... a grans trets tot plegat es pot entendre com una sèrie de processos de reciclatge de la informació.

Aquesta concentració dels monstres de la cerca a la Web té una víctima que valdria la pena recordar només un moment: Altavista. El que va començar l'any 1995 essent el buscador de referència com avui ho és Google ha acabat com una simple interfície de cerca que retorna resultats de la base de dades de Yahoo... El mercat dels grans cercadors està molt més concentrat del que sembla a simple vista.

Si feu clic a l'enllaç Sponsored Matches dels resultats d'Altavista podeu llegir la "confessió" de la companyia sobre l'eufemisme que fan servir per disfressar que ara són poca cosa més que una filial de Yahoo. Fins i tot ens plantegen que Become a sponsor... i això ja porta directament a una pàgina de Yahoo... com ens hem de veure, oi Altavista?



En qualsevol cas, quedem-nos amb la idea que la personalització i la participació i col·laboració dels usuaris són les orientacions bàsiques -molt 2.0 d'altra banda- d'aquests intents de la vella guàrdia de la Web de posar al dia els seus bucs insígnia.

Veurem ara alguns exemples -molts d'ells premiats i considerats de referència- de les dues grans tipologies...


Generalistes

Mnemo és un impecable metacercador -cercador que s'alimenta de més d'una font- d'usabilitat excel·lent basat en mapes conceptuals (ells en diuen Atomic-Tree) que permet eixamplar el nostre punt de vista sobre els resultats d'una cerca sobre resultats provinents de Yahoo, Youtube i Flickr.

Kartoo és un altre metacercador basat en mapes conceptuals de disseny força atractiu. Els resultats sobretot provenen de Yahoo. El fet que es basi en tecnologia Flash (propietària) atempta directament contra la seva autenticitat 2.0 però bé...


Cuil és el motor de cerca que han posat en marxa un grup d'antics empleats de Google. Sembla brillant i prometen molt, caldrà veure si acompleixen el que es proposen... el millor de tot és que l'índex sobre el qual fa les cerques és propi i, segons ells, el més gran del món! També que asseguren ser molt estrictes amb la privacitat de l'usuari, per la qual cosa no emmagatzemen adreces IP o logs de les cerques.

Clusty és un altre metacercador -s'alimenta d'Ask, Gigablast, Open Directory i altres- que ofereix com a principal signe d'identitat els clusters o blocs de resultats. Això vol dir altres conceptes relacionats amb la cerca inicial en una presentació que ens pot recordar les llistes d'encapçalaments de matèria o els tesaurus.

De fet, no ens ha de sorprendre descobrir que molts dels conceptes 2.0 són fills -il·legítims?- d'altres conceptes ja inventats fa dècades per insignes documentalistes o investigadors i ben coneguts dins el nostre món de la Biblioteconomia i la Documentació. Aquest metacercador també permet cercar informació governamental dels EUA, ofertes de treball, notícies, imatges, la Wikipedia i blocs.

Rollyo treballa sobre els resultats proveïts per Yahoo per possibilitar que l'usuari creï el seu propi motor de cerca personalitzat sobre un tema determinat.

50 Matches és interessant pel que ells anomenen Powered Social Search. Es tracta d'un motor de cerca que s'alimenta de del.icio.us, Digg i Reddit i que ens ofereix només 50 resultats per cerca, tots ells amb una alta probabilitat que siguin de qualitat perquè provenen de diverses experiències d'usuari. Recordeu?


Especialitzats

Technorati és EL cercador de blocs per excel·lència. Segons dades del mes de juny d'enguany, indexava quasi 113 milions de blocs... compta amb una comunitat molt activa de programari lliure però alguns detractors han assenyalat que ja no conserva l'atractiu dels orígens...

Digg és un lloc en què els propis usuaris creen el contingut a base d'aportacions personals. Digg és considerat el lloc que va iniciar el novembre de 2004 les xarxes socials fonamentades en la participació i aportació dels usuaris mitjançant una barreja de marcadors socials, etiquetes, blogging i sindicació. Els usuaris hi envien notícies i ressenyes sobre recursos web que altres usuaris voten. La valoració dels llocs s'estableix en funció d'un rànquing dels propis usuaris segons la fiabilitat demostrada per les seves valoracions prèvies per a descobrir i compartir coneixement en la Web.

Tweet Scan és un altre cercador de notícies d'actualitat, opinions de consumidors, blocs i fòrums de discussió.

Shoomo compara preus de més de 600.000 productes sobre 100 botigues en línia. Amb votacions i valoracions dels usuaris.



Wink permet la cerca de dades personals i telèfons amb funcionalitats com saber qui ha buscat abans la mateixa informació.

Similicio.us és un mash-up de del.icio.us, lloc que acull els marcadors (adreces d'interès o favorits) que van introduint-hi els usuaris registrats en el servei. Molt útil per trobar llocs web relacionats amb un altre.

Travature, un servei 2.0 que integra cerca de vols, guies de viatge en forma de wikis, ressenyes d'allotjaments diversos, permet l'intercanvi d'opinions i fotografies entre els usuaris.

Wikia Search és el motor de cerca 2.0 del servei d'allotjament de wikis Wikia. Permet cercar informació sobre la gran quantitat de wikis allotjats i forma part d'un projecte de cerca distribuïda/motor de cerca anomenat Grub. Quan va començar molts usuaris el confonien amb Wikiseek, un motor de cerca de la Wikipedia, que ara mateix es troba fora de servei... una altra característica de la Web en general... que molts projectes no tenen la necessària continuïtat en el temps.

Aquesta guia sobre 25 motors de cerca 2.0 per tipologies cobreix prou bé tot l'espectre de motors de cerca 2.0.

Sobre mash-ups: el concurs de mash-ups de Google España. O directoris com Mashup Awards o Mashup Feed.

Per estar al cas dels darrers moviments en el camp dels motors de cerca 2.0 podem consultar aquesta llista, Mashable o també la categoria Search 2.0 del bloc de Bob Stumpel.

Pràctica: aneu fent de mica en mica, hi ha molta teca per provar... i tingueu presents aquests llocs per a futura referència i per anar descobrint i incorporant nous serveis i aplicacions en les vostres cerques quotidianes.


Fins demà,

Gambita

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Dels cercadors que he estat tafanejant, Mnemo em sembla dels més interessants, més que res per lo dels mapes conceptuals. Però em caldria fer moltes cerques per comprovar realment què tal funciona. Tot i així, veig difícil desenganxar-me de Google...

Anònim ha dit...

Uf, quanta teca avui! Avui estic una mica superada amb tota la trama que hi ha darrera de Yahoo, Google, Altavista, ni Falcon Crest tu!
El tema mash-up no ho acabo de veure clar i la wikipedia sembla que tampoc (no em retorna cap resultat).
De moment m'han atret força: Cuil, 50 matches, Shoomo i Travature, però ja anirem fent proves...

Anònim ha dit...

Opino igual que vio, Mnemo sembla interessant però com estem acostumats a Google, els resultats que et retornen són més embolicats pel tema del mapa conceptual. Opino el mateix, que hauria de provar-ho més cops per veure si realment em soluciona els dubtes o m'embolica més perque de les cerques que he fet per provar no he tret molt de profit...

Anònim ha dit...

Uf! Déu n'hi do, quanta informació! Del que he anat tafanejant, m'agrada bastant el cuil. Tot i així, serà difícil desenganxar-me del google...

Anònim ha dit...

Molta cosa, molta... :P

El Mnemo m'ha semblat una passada, pero crec que dona tantes opcions que necessitaré força pràctica per arribar a dominar-lo.

M'ha impactat molt buscar-me a mí mateix en el wink... M'ha sortit la foto d'un enginyer de la UAB!!! XD
Comentari apart em mereix la funcionalitat de saber qui ha buscat abans la mateixa info... Et demanen nom, cognom i ¿edat?... I el que surt és una pàgina anomenada "reunion.com" on m'han dit que dues dones entre 27 i 37 anys m'estan buscant. BWA-HA-HA-HA! XD

Anònim ha dit...

Seré ben poc original. Mnemo m'ha agradat molt pel tema dels mapes conceptuals, i Kartoo el trobo molt atractiu i visual, però no crec que em desenganxi tan fàcilment del google.
Technorati m'ha agradat força perquè moltes vegades busques un blog sobre un tema i en un cercador normal no en trobes. Un cercador de blogs em sembla una idea genial.

Anònim ha dit...

Vés per on, Calvin... com anem veient hi ha funcionalitats 2.0 que són experimentals, mig absurdes o directament inservibles... XD

Anònim ha dit...

Sempre és interessant conèixer nous cercadors encara que, com alguns de vosaltres ja heu apuntat, Google sembla tenir una mica la paella pel mànec i crec que amb poc que s'esforci per indexar les pàgines dels blogs com fa Technorati (o com ja està fent amb la integració dels vídeos de Youtube) oferirà més o menys uns bons resultats... La idea de presentar els resultats en forma de mapes conceptuals és una cosa novedosa que encara pot millorar.

Recordo que fa uns anys una publicació de referència era Search Engine Watch però pel que he vist el seu fundador, Danny Sullivan, va abandonar l'empresa després de perdre el control, va crear amb ajuda d'antics col·laboradors Search Engine Land (digueu-li original també) i fins fa tres dies també es podia consultar en castellà: http://es.searchengineland.com

Anònim ha dit...

Muy interesante!! A mi me ha gustado mucho mnemo (creo que se está llevando la medalla de oro, por el momento), el cuil también tiene muy buena pinta... Y el shoomo es toda una tentación para una ex-shopping adicta...

Anònim ha dit...

Dels que he estat mirant els que més m’han agradat han estat:
-Dels especialitzats el Technorati. És una bona idea disposar d’un buscador només per blocs.
-I dels generalistes m’han agradat Mnemo i Cuil. Del Kartoo em sembla interessant que tingui una pestanya per fer cerca de videos.