17/10/08

Conclusions

[Responsable: Silvia Fernández - sfer]

===

A aquestes alçades ja sabeu que a mi m'agrada força saber què en penseu de tot plegat. És per això que acostumo a deixar per l'últim dia la meva petició de què reflexioneu i m'expliqueu què us semblen aquestes noves eines, maneres de treballar o, en aquest cas, d'organitzar la informació.

Avui, per acabar el tema de l'etiquetatge, us proposo que feu un "visionat" i unes "lectures", i després, als comentaris, m'expliqueu què en penseu de tot plegat.

El vídeo es titula "Information R/Evolution"



I els textos, parlen de "Tags, folksonomies y bibliotecas", i consisteixen en les reflexions sobre la matèria d'uns quants bibliotecaris (els trobareu fent click a l'enllaç).

===

Material complementari: tutorials sobre etiquetatge:
- Folcsonomies: la pràctica educativa de l'etiquetatge.
- Taller de marcadores sociales.

Això és tot per aquesta setmana!
A partir de dilluns, tindreu dues setmanes d'intensa ILUMI, que us farà fer de tot i més al voltant d'una de les eines més utilitzades de la web social: els BLOGS.
Ens veiem!!

8 comentaris:

sfer ha dit...

Se m'ha oblidat comentar-vos, nois, que el vídeo té l'opció de subtítols en català, que la trobareu fent click a "Choose Language". Suposo que ja ho haureu trobat, però per si de cas, "queda dicho" :-)

Anònim ha dit...

Bé, el que em sembla més interessant dels marcadors socials tal i com s’ha comentat durant la setmana i tal i com diu als articles que ens has enllaçat, és el fet de que són com els “favoritos” de “tota la vida” però els pots utilitzar des de qualsevol ordinador. Això sens dubte és un avantatge i ens dona la llibertat de poder-nos moure de terminal sense tenir que recordar les adreces dels llocs web que ens interessen.

Anònim ha dit...

No me extraña que el vídeo de Michael Wesch sea uno de los más utilizados para explicar la evolución y la revolución de la información. Todo cambia: clasificación, busqueda, creación, crítica, interactuación, modificación... de la información.Y todo ello cambia a un ritmo tan acelerado como el del propio vídeo.
Y por supuesto, en las bibliotecas es vital subirnos a este tren que como se ve, va muy rápido.

sfer ha dit...

Realmente creo que explica muy bien cuál ha sido una de las r/evoluciones de la información: el pasar de tener que clasificar una información en un solo sitio, a poder clasificarla en varios sitios al mismo tiempo. Y, al mismo tiempo, el pasar de la información ubicada en un solo sitio (con lo cual es el usuario el que tiene que "moverse" para ir a conseguirla) a la información movible, que va a buscar a las personas --> Este se un concepto que nos afecta directamente a las bibliotecas: debemos también realizar ese cambio: de obligar al usuario a venir hasta nosotros para conseguir la información hemos de pasar a llevar la información al usuario allá donde él esté.

Anònim ha dit...

Com ja s'ha dit, la utilització d'etiquetes és tota una revolució. Des del punt de vista de la persona que es troba amb etiquetes navegant per internet, crec que és força important conéixer què són les etiquetes. M'explico: les primeres vegades que em vaig trobar amb etiquetes navegant per internet vaig veure que eren algun tipus de sistema de classificació, però no tenia clar d'on sortien i qui les elaborava. Crec que a una de les primeres pàgines on en vaig veure va ser a Last.fm, i em va sobtar veure etiquetes que no tenien ni cap ni peus.

Crec que les etiquetes són útils i imprescindibles en l'actual entorn 2.0., però també s'ha d'anar em compte i no refiar-nos massa d'elles en determinats recursos.

Anònim ha dit...

Els tags em semblen una eina molt útil i un gran avenç. Però també em sembla que s'ha d'anar amb compte. Les classificacions no estan fetes per professionals, i això té una part possitiva (que es fa servir el "llenguatge del carrer") però també en té una de negativa (les classificacions seran molt senzilles)

Calvin ha dit...

Jo també penso que estem vivint tota una revolució en el món de la informació.

Encara que això de fer arribar el producte a l'usuari i no a la inversa ja es feia fa molt temps en altres camps: "Avon llama", Telepizza... :D

Amb el tema de la classificacions, penso que el perill més gran no és que siguin molt senzilles, sino que generin molt soroll i desinformació. Suposo que fruit d'aquesta necessitat estan sortint noves eines que serveixen per valorar i ponderar tot aquet gran fluxe d'informació.

També és molt important que les eines de favorits socials, com delicious, permetin el poder veure i compartir els favoritos dels seus usuaris. Això pot estalviar moltíssima feina en cas de cerques de webs sobre un tema.

Anònim ha dit...

Holaquetal!

M’ha semblat molt útil això dels favorits socials. Útil, com a usuari; com a treballador de biblioteques m’ha semblat senzillament indispensable.

Els tags ens serveixen com a entrades per a cercar informació, i en aquest sentit són necessàries i útils, però em preocupa una mica el fet que cadascú faci servir la que li peti; creec que produeix una mica de dispersió i soroll.