6/10/08

Tema 3: Buscar i trobar serveis 2.0

Bon dia!

Sóc en Jordi Corvillo, treballo a la Josep Janés i per aquí em coneixereu amb el sobrenom de Gambita, que és el que faig servir també a l'AMPLI. Us convido a visitar-lo si us agrada la música, darrerament hi hem publicat uns articles molt interessants... per si no ho heu fet encara. Gràcies Silvia.

Anem al gra: Buscar i trobar serveis 2.0 és el títol del nou tema que comencem avui dimarts després de la fantàstica introducció general i sobre l'RSS a càrrec de la Silvia.

Som usuaris. Quan entrem en contacte amb el navegador web, la sovint vulgar interfície (encara no heu provat Chrome?) per mitjà de la qual accedim a la informació, estem desenvolupant el que els Autors -en aquest cas recorrerem al model d'Arhippainen i Tähti- han definit com a experiència d'usuari, el resultat de la interacció entre persona i ordinador en la qual influeixen diverses variables representades en el següent esquema:


Com podeu veure hi ha tota una sèrie de factors involucrats en l'experiència d'usuari. Alguns d'ells condicionaran que la suposada mateixa experiència no pugui ser idèntica d'un dia per l'altre per factors a priori tan impensables com la temperatura, l'hora o el lloc. I d'altres influiran de forma inconscient i inevitable: els nostres valors, els valors socials o modes del moment, els hàbits, la religió, la personalitat, etc. Per tant, de tot això podem concloure que l'experiència d'usuari és una experiència purament subjectiva. Dit d'una altra manera: personal i intransferible, com el carnet de les biblioteques de la Xarxa ; )

Tot i que acabem d'entreveure que dues persones no podran compartir mai una mateixa experiència d'usuari (de fet, com hem esmentat abans, una mateixa persona tampoc), és curiós observar com hi ha un elevat consens en els usos més freqüents que fem els usuaris d'Internet a Espanya i com el que fem més sovint i amb diferència és la cerca d'informació:
  • Utilitzar un cercador per trobar informació (96,4 %)
  • Enviar o rebre correu electrònic (78,1 %)
  • Mantenir l'ordinador lliure de virus, cucs i espies (52,9 %)
  • Enviar missatges a xats, fòrums o grups de notícies (50,9 %)
  • Buscar, descarregar i instal·lar programari (45,9 %)
  • Ús d'aplicacions P2P (35,4 %)
  • Altres tasques (18,5 %)
  • Crear una pàgina web (16,5 %)
  • Fer trucades telefòniques (16,1 %)
La Silvia va parlar el dia 25 sobre si una web és 2.0 aleshores té RSS i jo us proposo una web, un servei web que ens permet saber sense cap dubte que una web determinada és 2.0 o no ho és. Es tracta de Web 2.0 Validator, que valida la qualitat 2.0 d'una web en base a 65 criteris diferents proposats pels propis usuaris del servei. Cal dir que alguns d'ells són només humorístics... ja ho veureu. Si la web introduïda és realment 2.0 hauria d'acomplir la majoria dels criteris que avui es consideren característics de la Web 2.0...

I per avui res més, aquesta ha estat la introducció al tema. Com a activitat només un parell de coses:

a) Que reflexioneu breument sobre el significat de l'experiència d'usuari, si esteu d'acord amb la definició exposada i quin és l'ús que feu d'Internet, tant a casa com a la feina: feu servir aplicacions P2P, sou dins aquest 16'1 % que segons l'INE fa servir l'Skype o altres aplicacions de telefonia IP, només cerqueu informació... i doncs, com ho feu? Només amb el Google?

b) Descarregueu la versió andorrana de Chrome i el proveu, a veure si us agrada o no. Personalment faig servir IE, Firefox i Chrome, però des que he descobert aquest darrer sempre que puc el faig servir, m'agrada molt. Dic sempre que puc perquè encara l'han d'acabar de polir, no permet accedir correctament a molts llocs, entre ells el Blogger, que també és de Google... Per cert, això de la versió andorrana és broma, heu de descarregar la vietnamita ; P

Farem servir els comentaris d'aquest post, d'acord?

Doncs apa, demà toca com trobar webs i serveis 2.0, és la part més interessant del tema, no us la perdeu!


Gambita

28 comentaris:

Anònim ha dit...

Només cerco informació amb el Google!

Anònim ha dit...

Hola!
Primer de tot, gràcies en nom meu i crec que en nom dels meus companys per donar-nos el dilluns de festa, jeje.
Això de l'"experiència d'usuari" és el mateix que dir que no hi ha dues persones iguals i que cada persona és diferent de sí mateixa en moments diferents de la seva vida, no? Per això els interessos de cada persona aniran variant. No és ben bé el que es parla al blog del Maikelnai(qué grande!) però jo ho veig així.
Per cert, crec que estic en els 4 o 5 percentatges primers...
Taluec!

Anònim ha dit...

Jo estic d'acord. Cada persona fa ús de coses diferents i de diferents maneres. A casa utilitzo molt els programes d'intercanvi de fitxers (P2P), sobretot Emule i per realitzar cerques utilitzo gairebé sempre Google.

El Chrome (que és un navegador que ha tret google) no me'l puc instal·lar. Diu que la versió de windows que utilitzo (a la feina, of course) no és vàlida.

Anònim ha dit...

M'oblidava una coseta:

Segons la web 2.0 validator la pàgina web de la biblioteca de muskiz és 11 sobre 65 web 2.0... :S

sfer ha dit...

Jo també puc reflexionar, oi? Encara que hauria de posar-me a acabar el temari per la propera setmana.

Trobo que això de l'experiència d'usuari és ben cert... jo sóc una persona diferent segons quin ordinador faig servir quan navego (fins i tot entre els ordinadors de treball de la biblioteca hi ha diferències: alguns tenen més memòria que uns altres, en uns l'explorer funciona increïblement lent, en d'altres ja tinc tots els "add-ons" del firefox que faig servir...).

I, personalment, faig servir Internet per gairebé tot el que surt a la llista. Potser l'únic que em falta són les trucades telefòniques, però de la resta no me'n falta ni una. Fins i tot trobo a faltar, per exemple, la compra de productes (entrades de cine, per exemple) o la realització de tràmits i gestions (bancàries, del metge, d'hisenda).

Per buscar informacions concretes, confeso que normalment faig servir Google.

Gambita ha dit...

Hola!

De moment veig que el predomini de Google és absolut, però això també té els seus perills... el imperio del monopolio, com deia el Butanito... vaja, que no sembla molt bona idea que només una empresa controli a hores d'ara el 63 % de les cerques que es fan als EUA i, atenció, més del 95 % de les cerques (per no dir el 99 %) que fan els internautes espanyols... què en penseu? No sentiu la vostra privacitat amenaçada? Si és així, tranquils, hi ha una solució anomenada Scroogle que trobareu fent una cerca en el mateix Google ; )

Recordeu també anar comentant les vostres experiències amb el Chrome...

Anònim ha dit...

Bé, com usuari només faig tres coses de la llista. Per tant, no sóc un gran internauta. A casa no tinc Interneeé, per tant només el faig servir a la feina pel correu, consultes puntuals quasi sempre a través del meravellós google que a sobre em corregeix les faltes d’ortografia i tot. I bé, li demano algun amic per descarregar pelis frikis que no torbo a les biblios. (la veritat es que bastantes vegades). Per tant tot això de crear blogs i xarxes socials, pos no gaire. Però m’agrada conèixer el que em pot oferir aquest mòn tant meravellós i virtual.

Queso y aceitunas ha dit...

Hola, amb retard!

1) L'únic que no faig són trucades telefòniques. La resta de coses, més o menys, sí que les faig servir (encara que el P2P, molt poc). També compro, consulto les dades bancàries i jugo (que no està al llistat i no em crec que la gent no faci servir Internet per jugar).

2) Google Chrome em diu que no puc instal·lar-lo perquè el sistema operatiu ha de ser Vista/XP, així que em faré una idea llegint el que s'està dient a les webs especialitzades. D'allò que faci servir JavaScript i Gears no parlo, que el nivell d'usuari no em dona per comparar amb JavaFS o Silverlight i per assabentar-me dels avantatges de Gears.

Els videos explicatius de la pàgina de Chrome són macos, però no l'he trobat res d'impactant. L'únic el "control de fallos" que evita que es pengi tot el navegador i també és curiós que t'ensenyi els llocs més visitats quan obres una pestanya nova. Però res de l'altre món...

Així que em quedo amb Firefox. Per mí té més avantatges hores d'ara. Sobre tot els complements. Quan Chrome en tingui, ja veurem. (I quan tingui versió pel meu sistema operatiu, és clar!)

Queso y aceitunas ha dit...

Se m'havia oblidat comentar que sí que és veritat que fem servir Google per tot. Però és perquè els resultats són satisfactoris.

És a dir: no he trobat problemes amb la censura (els que facin servir google a la Xina suposso que sí), els resultats són adients a la meva cerca i és molt ràpid.

El dia que alguna d'aquestes tres premisses no es compleixi, faré el canvi (a què? no ho sé). Hores d'ara va bé.

Per cert, el malestar amb la predominància de Google és general. Una mostra curiosa: entre les iniciatives del Kosmopolis d'enguany: La vida después de Google (año I d.G.).

sfer ha dit...

Pels interessats en el tema Google i privacitat, us recomano que mireu aquest vídeo. Només el títol (El plan maestro de Google), ja és indicatiu...

Personalment, i com que no tinc gaires secrets a amagar, no em preocupa gaire que Google sàpiga de què parlo en els meus emails, per on navego, qui es mira els meus blogs, la cara que fan els meus nebots a les fotos d'aniversari, o de què van els documents que emmagatzemo al Google Docs. Si en tingués, suposo que ja seria una altra cosa, però realment no crec que hi hagi algú a Silicon Valley vigilant què faig quan em connecto...

Queso y aceitunas ha dit...

Un altre motiu per fer servir les aplicacions de la gent de Google: Gmail evita que envíes mails borracho.

:D

Gambita ha dit...

Dedueixo que aquests altres usos que comenteu entren dins l'apartat Altres tasques... són estadístiques oficials... i és clar que els enquestats també mentien en coses com l'ús de P2P... només un 35,4 % es descarreguen música, cinema, etc.? No m'ho crec.

Pel que fa a Google i la privacitat... em sembla que no és tant si algú a Califòrnia mira el meu correu sinó que tota aquesta immensa quantitat d'informació de valor incalculable sigui controlada només per una privilegiada empresa privada, empresa que suposadament té un codi ètic i una regulació, auditories, etc., sí... com els que tenien els bancs que han fet fallida fins fa dues setmanes heheh... vaja, Google és fantàstic però el que no em sembla tan guai és que ho controli tot... de totes formes ja fa anys que existeix Echelon i no passa res, bé, almenys la majoria de la població ni ens n'adonem que, p. ex., tot el que parlem per telèfon o fem a Internet pot ser monitoritzat en qualsevol moment i arbitràriament per part d'una xarxa mundial d'espionatge patrocinada per estats com els EUA, el Regne Unit, Austràlia, Nova Zelanda i el Canadà. El Parlament europeu va adoptar l'any 2001 una resolució
en què reconeix la seva existència i que en treuen gran profit en qüestions com l'espionatge industrial sobre altres estats... o el que calgui...

Anònim ha dit...

Hola,

L'experiència d'usuari és subjectiva com tot, però evidentment si la gent que posa contiguts a la xarxa es preocupa de la usabilitat serà més fàcil que l'experiència sigui positiva (segur que tots haveu visitat alguna vegada una pàgina web amb un disseny desastrós o on es difícil trobar el que busques).

Pel que fa als usos d'internet, l'únic que no faig és trucades telefòniques. Una vegada vaig probar un cercador (no recordo el nom) i era un desastre, així que em quedo amb Google.

Anònim ha dit...

Hola!,
Jo també faig servir sempre google, no perquè sigui el millor, que això no ho sé, sino perquè és el que més conec, i em funciona. No em preocupa la privacitat perquè no tinc res que amagar, però si que és veritat que no m'agraden els monopolis.
Faig servir internet per gairebé tot (si, també em descarrego música) excepte per parlar per telèfon (per això ja tinc la tarifa plana). Jo tampoc m'he pogut descarregar el chrome a la feina, i a casa estic temporalment sense connexió.
Rosalcd, genial l'impediment d'enviar mails borratxo de gmail.

Anònim ha dit...

Breument; com ja he dit anteriorment, jo no sóc una persona gaire "tecnològica", ni tan sols tinc internet a casa. Em fa una mica de vergonya però em temo que només estic entre els 2 primers percentatges, és a dir, utilitzo el cercador (Google of course) i enviar i rebre e-mails.

El Chrome no ha pogut ser a la biblio, ni la versió andorrana ni vietnamita...

Ja ho sé ja, amb usuaris com jo no faria res la web 2.0!

Gambita ha dit...

Hola momo

De vegades -ahir per exemple- penso que seria més saludable no tenir Internet a casa i de fet, quan tinc altres coses a fer, faig com si no hi fos, que ja va bé descansar de tanta allau d'informació...

Les estadístiques de l'INE precisament assenyalen el que volia destacar a la introducció: que la xarxa és un mitjà per obtenir i intercanviar
informació, sigui quin sigui l'ús que en fem.

Fanta: demà veurem alguns nous buscadors que et podrien anar bé... i també tinc la tarifa plana però per trucades més enllà dels Pirineus en general va la mar de bé i surt molt a compte. TAMBÉ em descarrego música... de netlabels... lliure! Per cert: ets de taronja o de llimona? ; )

I això que dieu del Chrome... pel que veig l'han de polir molt més del que us deia a la introducció... la versió andorrana, la vietnamita i totes...

Anònim ha dit...

Jo utilitzo internet bàsicament per la cerca d'informació i ,com ha dit Sfer per el que no està inclòs en el llistat, pels serveis bancaris,infromació sobre tràmits oficials, demanar hora al metge, comprar al supermercat; hem serveix per estalviar temps de algunes tasques (només faltaria que poguès planxar per internet).
El buscador que faix servir és el Google i no he pogut descarregar el Chrome per probrar, intentarè fer-ho a casa.Inquietant el video sobre Google que indica Sfer.

Anònim ha dit...

En el último año he utilizado Internet en bastantes de los porcentajes indicados. Bueno... en el de descarga vale: "cariñoooo, bajame el capítulo del otro día de X" o "puedes bajarme el último de Y"????
Por lo demás, he estudiado on-line, he llamado a Francia "de gratis", envio y recibo e-m, participo en foros, descargo programas... Todo menos la pagina web y lo del P2P que a mi me ha sonado a playstation.
Y en cuanto al buscador, pues yo soy devota de San Google y con el chrome no he tenido amor a primera vista pero en cambio con el firefox ha sido flechazo fulminante ;)

Anònim ha dit...

Hola carmencita

P2P (Peer-to-Peer) es el nombre de las redes y aplicaciones (Emule es un ejemplo) con las que descargamos a veces música u otras cosas...

Hay otro navegador que por lo que se ve arrasa en China. Su nombre es Maxthon.

Anònim ha dit...

Hola,
Ja feia dies que no trobaba un moment...
Les eines que faig servir com usuari (correu, informació a qualsevol nivell,....)les utilitzo a la feina i preferentment a través de google. Suposo que haurè de trobar més temps per practicar fora de la feina. A casa l'ordinador està sempre molt sol·licitat.

Déu n'hi dó, la quantitat de reflexions que van sortint als comentaris. Solament amb aquests, ja es podria muntar un altre curs.

En linies generals crec que tampoc es tractaria tant de tenir 24.000 eines d'informació (cada dia surten noves), sinó, més aviat quines s'adequen més a les particularitats de cada usuari.

Massa soroll....
Més qualitat que quantitat

Anònim ha dit...

Bé, jo basicament uso Google i Yahoo per cercar informació i res més. De fet tampoc soc gaire tecnològica com diu Momo i com tinc un informàtic a casa...no em fascina massa!
El Chrome res de res, de moment...

Anònim ha dit...

Bé, jo no faig us dels serveis d'Internet.....això no s'ho creu ningú que em conegui. Faig servir Internet per tot!, ara ja no tant, per manca de temps. He parlat amb EEUU i Mèxic amb l'skype (uf el que em va costar), descarrego "coses", demano hora al metge i també "parlo" amb el meu compte del banc. De moment encara no em pentina, però fa uns "simulacros" que pa'qué, i bé ja paro que puc estar més de mitja hora dient coses que faig, he fet o faré pels internesos moerns. Altre cosa... he fet servir molts cercadors, però el que em fa més el pes, segueix sent sense dubtes San Google dels internautes perduts, i si em vigilen... com deia la meva àvia, "sufre más el que mira..." :-P

Anònim ha dit...

- Això de "l'experiència de cerca" és com un orgasme? No estic segur d'haver entés el model d'Arhippainen i Tähti... De debó que us heu llegit l'article en anglès?

- Jo utilitzo internet una mica "pa tó" i de veritat crec que quan et venen un ordinador han de posar una etiqueta que digui "el uso de internet puede provocar"

- Jo faig servir sobretot el Google perquè trobo el que busco. El dia que això no passi ja canviaré, no?

- Ni les xarxes d'espionatge, ni la supremacia de Google no em treuen la son... la hipoteca sí. Per cert, algú ha contrastat el vídeo sobre Google amb algunes altres fonts?

- Doncs jo utilitzo indistintamrn Internet Explorer (sobretot a la feina) i Firefox (sobretot a casa)... i provaré el Chrome, però de vegades em pregunto si enlloc d'anar provant coses noves no seria millor quedar-nos amb una sola cosa i explotar-la correctament. "Quien mucho abarca..."

Anònim ha dit...

De la famosa llista de coses que fem per internet, ja les faig totes menys les trucades telefòniques, el P2P i el crear una pàgina web. De les altres tasques trobo que en falten un munt que són molt corrents a internet: comprar, tràmits administratius, jugar, etc...

No m'he pogut descarregar chrome a la feina, però ja fa un parell d'anys que faig servir firefox i n'estic molt satisfet.

Sobre google, igual que tots, el faig servir perquè em funciona. Es cert que se n'assabenta de tot, però, pot cap ésser humà processar tota l'allau informàtiva que produeix al xarxa? Echelon existeix, es cert, i te el mateix problema. Com saber quina conversa telefònica es realment rellevant? Per paraules clau? "Me parto". Si un espia es prou intel·ligent no dirà mai les paraules compromeses i echelon no s'entererà de res.

Anònim ha dit...

Hola a tothom,
Personalment, faig servir Internet per gairebé tot el que surt a la llista. L’Skype fa molt de temps que l’utilitzo (per fer trucades entre ordinadors). I també utilitzo Internet per comprar productes (entrades de cinema, llibres, reserva de viatges, etc.) o per fer tràmits i gestions (bancaries, del metge, d'hisenda), per fer formació on-line i per participar en llistes de distribució.
Per buscar informació el cercador que més utilitzo es Google.

Anònim ha dit...

La cerca d'informació és el que més faig, utilitzo el google i ara també utilitzo el google reader i el technorati. El correu electrònic constantment a la feina i setmanalment a casa. Els virus els mantinc a ratlla, només m'he descarregat un petit programa per poder escoltar a la meva filla quan surt per la radio. He comprat alguns productes per Internet, però segueixo sent molt clàssica i si ser que els puc veure "en vivo y en directo" encara ho prefereixo però hi ha coses que només es poden comprar per internet. També m'agrada més anar a classe que fer un curs en línia, excepte aquest que m'ho passo molt bé. Utilitzo molt el retoc de fotografies però encara no se com va això de guardar-les al Picasa o el Flickr.

Tinc en ment descobrir molts més serveis però, això si, al meu ritme particular.

He instal·lat el Chrome (perquè soc molt obedient), però com diu la Carmencita jo també em vaig enamorar del firefox des del primer moment i aquest no li trobo res afegit.

Anònim ha dit...

Em temo que 'aquesta' és una de les pràctiques que em queden. O sigui que som-hi.

L'experiència d'usuari d'internet que visc, puc arribar a dir que és triple: la meva pròpia i la dels meus fills adolescents, que encara que ells no la volen transferir -gaire, una mica sí- el meu paper de pare 'responsable' m'obliga a 'visionar-la' (de cap manera 'supervisar-la)

Amb ells he aprés les dinàmiques del messenger primer, i dels fotologs després. També les partides del 'warcraft' en línia i el picasa. I he de dir que amb el temps les he anat valorant totes elles cada cop millor.

La meva entrada no professional al ciberespai ha estat acadèmica, fent el que no hagués dit mai que faria: anar a la uni virtual -amb el que m'agradava a mi el bar subterrani de la facultat: con su humo y su ruido i tot ple de gent-.

Cercar, estudiar, cartejar, descarregar programes, trobar els companys de COU, comprar 'viatges', badar,... això és el que faig. Amb el que he descobert en aquest curs he afegit alguna cosa més a la llista: he fet subscripcions i també un blog que mantinc actiu setmanalment.

Anònim ha dit...

Començo a revisar les pràctiques que em vaig saltar, i em penso que aquesta és una. Bé, som-hi.
Estic d’acord,: l’experiència d’usuari és completament subjectiva i cambiant d’un dia per l’altre, com d’altra banda ens passa amb l’experiència lectora, i en general amb tot tipus de percepcions.
Respecte a l’us que faig d’Internet, faig gairebé tot el que surt al llistat, menys trucar per telèfon.
El Google Chrome me l’acabo d’instalar i he fet un parell de cerques i crec que funciona força satisfactoriament.