[Responsable: Silvia Fernández - Sfer]
===
Des del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona han creat, per cadascuna de les biblioteques de la província, un escriptori virtual amb Netvibes, amb la idea de proporcionar eines pel treball cooperatiu online.
Quines són les eines que han posat al nostre abast? Aprofitant el boom de la web social i de la possibilitat de treballar al núvol, han pensat que podríem treure profit de serveis...
- ... que operen des d'Internet.
- ... que són gratuïts.
- ... que són senzills i intuitius d'utilitzar per la majoria de persones, acostumadess com estem a treballar amb noves tecnologies.
Són serveis que, a aquestes alçades, ja tots coneixem:
- Els calendaris (Google Calendar)
- Els documents compartits (Google Docs)
- Els "favorits" en línia (Delicious)
- L'emmagatzematge de fitxers en línia (Box.net)
- Els missatges curts / microblogging (Twitter)
I per fer-ho més senzill, ens han facilitat la feina agrupant l'accés a tots aquests serveis des d'un escriptori de Netvibes, que cadascuna de les biblioteques pot personalitzar i "tunejar" al seu gust, afegint, treient, o modificant continguts i eines.
Val a dir que, a més d'aquests serveis, des de Diputació han treballat perquè també poguem integrar altres eines que fem servir a la nostra tasca diària a l'escriptori de Netvibes. D'aquesta manera, ja està en funcionament, o ho farà properament...
- ... l'accés al nostre correu electrònic (@diba.cat) des de Netvibes (tot i que només per visualitzar els missatges).
- ... l'accés a les carpetes compartides de la nostra biblioteca.
- ... un fòrum on totes les biblioteques de la Xarxa podrem intercanviar dubtes, recursos, o compartir idees, bones pràctiques, etc...
I aprofitant que Netvibes ho permet, també hi han integrat altres recursos que ens poden ser d'utilitat:
- Subscripcions a blogs i webs sobre actualitat general i bibliotecària.
- Cercadors de tota mena.
- Accés a enciclopèdies i diccionaris.
- ... i un llarg etcètera!
===
Tots disposeu de la clau d'accés al Netvibes de la vostra biblioteca (si no la teníeu d'abans, hauríeu d'haver rebut un correu electrònic meu amb les dades necessàries per accedir) i hi podeu entrar i tafanejar. Des d'aquest curs nostre, volem aprofitar l'avinentesa per explicar-vos alguns aspectes que poden ser una mica "confusos" respecte de la plataforma, a canvi que vosaltres hi feu una ullada i ens deixeu als comentaris les vostres opinions/impressions sobre aquesta eina. I per donar-li vidilla al tema, farem que la pràctica no sigui obligatòria, però us ajudi a recuperar alguna de les pràctiques que no hagueu pogut fer últimament. Què us sembla el tracte? Bé? Endavant, doncs!
1.- Un Netvibes x Biblioteca.
Els escriptoris, en aquest cas, no són personals, sinó que tots els treballadors de la biblioteca entrareu i fareu servir al mateix temps el mateix escriptori. Penseu que, si canvieu alguna cosa, ho esteu canviant per tota la vostra biblioteca. Per tant:
- No només ho esteu canviant per vosaltres, sinó que a la resta de companys de la biblioteca també els afectaran els canvis...
- Els canvis, però, no afectaran als escriptoris de la resta de biblioteques.
Això també és important perquè ens obligarà a refrescar/recarregar la pàgina de tant en tant, ja que si en aquell moment som diferents usuaris connectats, els canvis que faci un no els veurà l'altre fins que aquest segon hagi refrescat/recarregat la plataforma.
2.- Pàgines privades.
Recordeu que ahir explicàvem que Netvibes permet tenir una pàgina pública i una privada per cada usuari? Bé, aquests escriptoris són pàgines privades: només hi tindrà accés el personal de la vostra biblioteca, fent servir el nom d'usuari i contrasenya facilitats.
3.- Aplicacions privades vs. Aplicacions compartides.
Els escriptoris són privats. Els canvis que feu, només els veureu vosaltres. Les aplicacions que hi ha inserides, però, poden ser de tres tipus diferents segons les biblioteques que les poden visualitzar.
- Per una banda, tenim aplicacions privades (com les notes o les llistes de tasques pendents), que només podran veure aquells que accedeixin amb el nom d'usuari i contrasenya de la nostra biblioteca.
- Per una altra banda, tenim aplicacions compartides amb totes les biblioteques de la nostra zona (en el nostre cas, les biblioteques del Baix Llobregat Sud): és el cas del calendari de la itinerant, del twitter o de box.net.
- I encara per una tercera banda, tenim aplicacions comunes per tota la xarxa: en aquest cas, de moment, només tenim el "Fòrum".
Per què us dic això? Entendre qui té accés a les informacions de cadascun dels mòduls és fonamental. Per exemple: no té sentit deixar una nota per una altra biblioteca de la nostra zona al bloc de notes, perquè aquest bloc només el podem veure des de la nostra biblioteca. Per deixar un missatge a una altra biblioteca de la zona, haurem de fer servir el Twitter, ja que aquest servei ens l'han configurat per tal que tots podem veure les anotacions que fan totes les biblioteques de la zona. Un altre exemple: no podem fer servir box.net per compartir fitxers amb totes les biblioteques de la xarxa, perquè només el tenim compartit entre les biblioteques de la zona.
A cadascuna de les vostres biblioteques hi ha una persona de referència que us pot assessorar si voleu fer alguna tasca de difusió o cooperació a través de Netvibes i no teniu gaire clar quina de les eines és la més adequada per fer-ho.
4.- Afegir o esborrar mòduls/widgets.
Igual que els mòduls o widgets es poden inserir (ahir vam explicar el més bàsic sobre aquest tema), també es poden eliminar. A la barra de cadascun dels mòduls veureu que, a prop d'allà on diu "Editar", també hi ha una "X", que serveix per esborrar els mòduls. Abans d'esborrar-lo, però, us sortirà un missatge de verificació, no fos cas que haguéssiu clickat a la X per error. Aquest mateix missatge de verificació diu que aquell mòdul pot esborrar-se definitivament o emmagatzemar-se per poder-lo tornar a afegir en un futur sense haver-lo de buscar al cercador de widgets de Netvibes.
Us recomano que no esborreu mòduls sense consultar-ho prèviament, però no us espanteu, perquè encara que s'hagin esborrat del tot, es poden recuperar fàcilment. L'únic que no podreu recuperar és la informació sobre les tasques pendents, o les notes que tinguéssiu escrites (en el cas d'aquests dos widgets en concret). Els calendaris, els enllaços compartits amb delicious o documents emmagatzemats a box.net seguiran estant allà quan recupereu els mòduls, ja que la informació no s'emmagatzema al mateix Netvibes, sinó al servei corresponent (Google Docs, Box.net, delicious, twitter...). Per una altra banda, hi ha mòduls que, si els esborreu, haureu de demanar al Servei de Biblioteques que us els torni a habilitar (és el cas del fòrum, el mòdul per llegir el correu electrònic, o el mòdul d'estadístiques).
5.- Compartir mòduls.
Sí, els escriptoris són privats per cadascuna de les nostres biblioteques, però Netvibes ens permet compartir mòduls amb altres biblioteques, fent servir l'enllaç a la barra de cadascun dels mòduls on diu "Compartir". D'aquesta manera, el que podem fer és enviar per correu electrònic una còpia del mòdul que haguem creat, i que l'altre usuari podrà fàcilment incloure en el seu propi escriptori. Si descobriu aplicacions útils (diccionaris, recursos, eines...), podeu inserir-les al vostre escriptori i després compartir-les amb la resta de biblioteques!
===
Aquest ha estat només un petit tast del que es pot fer amb Netvibes. Si voleu informació més detallada, entreu al Netvibes de la vostra biblioteca, i a la zona de documents compartits, aneu allà on diu "Almacenamiento web box.net". Dins la carpeta "Netvibes" trobareu un extens manual sobre l'aplicació (en pdf), elaborat pel Servei de Biblioteques. Ah, i esteu atents a http://netvibesbiblioteques.blogspot.com, perquè aviat ens explicaran encara més i millor com treure-li tot el suc al Netvibes de la biblio!
Bé... ara toca la vostra part!!
Un cop hagueu tafanejat una mica la plataforma, passeu pels comentaris i deixeu-nos les vostres idees, opinions, suggeriments, i fins i tot dubtes. Recordeu que aquesta pràctica us servirà per recuperar alguna altra que no hagueu fet... ÀNIMS!
4/12/08
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
9 comentaris:
Jo he flipat. Ha sigut el primer cop que he entrat i és una passada. Anava mirant tot (encara em falta) amb ullets de nen sorprès. Jo que sóc tan caòtica treballant, que tinc les carpetes perdudes per la inmensitat de l'ordinador, els favoritos sense cap ordre, que m'assabento de les coses quan ja han passat, que sóc un completo desastre... he vist la llum!!! Ara, però, m'ho miraré amb més calma...
Hola a tothom,
Bé, he estat una bona estona tafanejant el netvibes de la biblio. Ja havia fet alguna ullada, però avui m'he entretingut més. Evidentment, em sembla molt interessant poder compartir documents (com al google reader), penso que facilitarà molt poder fer col·laboracions entre biblioteques. El twitter no sé si el farem servir gaire, potser continuarem amb el correu electrònic (sobretot els viciats com jo), i el fòrum serà molt útil, molt més que els missatges a totes les biblioteques. He afegit un parell de widgets per provar-ho, i poca cosa més. Penso que el més útil serà tenir-ho tot en un mateix escriptori. Quin gran descobriment acabo de fer, no? De fet, això és netvibes!
Per a mi els widgets imprescindibles amb els que estic experimentant són:
1. Google calendar: hem integrat 4 calendaris en un per poder jugar amb els colors. Així tot es veu en un sol cop d'ull
- per gestionar el personal en color vermell (dies d'assumptes personals, indisposicions, etc)
- per a activitats obertes al públic (hores del conte, clubs de lectura, xerrades, conferències, etc) - aquest el podrem penjar a la web o convidar als usuaris a fer-lo servir
- per a activitats tancades (visites escolars, formació d'usuaris)
- per a reunions, cessions de sala i varis
2. He integrat un full d'excel per a les desiderates (del Google Docs)
3. Tenim una carpeta compartida en el box/biblioteques/L'H - La Florida on anirem penjant les coses que us poden ser útils a la resta de biblioteques (de la capacitat i de la ubicació definitives ja s'encarregaran els administradors)
4. El delicious que per a mi ho posaria a tot arreu.
I posats a filosofar... em plantejo si no estaria bé que cada persona que treballa a la biblioteca tingués una pestanya on administrés aquelles coses que en un moment puntual podem necessitar els altres companys (per exemple, una pestanya on estigués arreplegat tot el que té a veure amb el fons infantil, favorits, normativa, guies de lectura, etc)... però potser és millor guardar-ho a la carpeta compartida, no?
Lamento molt pels companys d'altres bibioteques que segur que fan coses molt maques però la pestanya dels RSS em satura i per això potser és més convenient només afegir les coses imprescindibles, a banda que això fa més àgil l'escriptori virtual.
I per acabar... algú sap perquè no funciona el fòrum en proves?
Bé, he donat un cop d’ull al Netvibes i coincideixo amb alguns dels comentaris que s’han fet fins ara. La veritat és que la magnitud de l’RSS fa que en comptes de ser una eina que et faciliti les coses, et fa perdre molt de temps. Òbviament s’han de posar uns límits per poder treure profit.
Trobo apropiada la pestanya de “Cercar informació” que suposo que fins ara alguns la teníem distribuïda al “Favoritos”.
Ara, sense cap mena de dubtes la meva pestanya preferida és la “Calculator”, aquesta calculadora que pots tunejar amb el fons que tu vulguis, és sincerament...impagable. No acabo de veure que sigui imprescindible de tenir-la a l’escriptori del Netvibes, però és un punt fashion.
Una pregunta, com es fa per afegir un mòdul nou dins d’una pestanya? Potser s’ha explicat però no ho trobo i voldria afegir algun avís per la sala infantil a mode de prova a la pestanya biblioteca.
Marrameu: no sé si hi haurà algú "mirant" per respondre la teva pregunta... Si no, suposo que contactant amb l'Aurora, la noia que ens va fer el curs a Bellvitge, et sabria dir alguna cosa.
Natnusa: crec que per fer això el mòdul que t'aniria millor és el de notes, així que aquestes són les passes:
1) Et poses a la pestanya on vulguis afegir el mòdul.
2) A dalt a l'esquerra, fas click a "Afegir contingut" o "Añadir contenido".
3) Fas click a "Ginys essencials" o "Widgets esenciales"
4) Fas click a "Nota"
5) Veuràs que se t'obre un "pop-up" que diu "Afegir a la meva pàgina". Fas click allà on ho diu... i ja està!
Després, si fas "Editar" a la barra de les notes, podràs canviar-li el color, el tipus de lletra, i el tamany del mòdul.
Espero haver-te guiat bé!
Totalment d'acord amb marrameu i natnusa, crec que el Netvives pot i ha de ser una eina imprescindible, sobre tot a biblioteques grans on un no s'assebenta del que fan els companys d'altres seccions, de vegades mai. Així, si es fa servir, a més de la informació que podem necessitar cadascú també podrem veure el que fan els altres companys (notes, twitter, etc)
Faré una aportació una mica diferent a la de la resta de companys ja que aquests dies he fet servir el netvibes una mica per obligació. Com sabreu els treballadors de Bellvitge hem hagut de fer “turisme” per les altres biblioteques mentre s’asseguren les plaques del sostre de la biblioteca (nosaltres som com l’Astèrix, només temem que el cel ens caigui al damunt). Com tenia una guia de lectura a mig fer vaig pensar de fer servir el netvibes enlloc de endur-me tots els arxius en un pendrive. Vaig penjar el que necessitava a la pestanya de documents compartits, i hi he treballat des de la Josep Janés (on molt amablement han acollit aquest pobre refugiat). La veritat és que m’ha anat molt be. L’avantatge de netvibes és que el pots obrir des de qualsevol ordinador del món. Arribats a l’extrem ens obre les portes a treballar des de casa.
A part considero que podríem aprofitar netvibes no només per compartir informació dins de cada biblioteca com diu elelluk, sinó entre biblioteques. Les possibilitats de treballar en xarxa estan aquí, només cal la voluntat d’aprofitar-les. Per que no coordinar clubs de lectura, activitats infantils o polítiques de compra? Si es vol es pot fer. El calendari, per exemple, és una eina molt potent. Marrameu ja n’ha posat un exemple. Tinc la sensació que a la meva biblioteca ens aniria molt be fer alguna cosa semblant, i insisteixo, podríem pensar en coordinar activitats entre tots. Deixo aquí la idea per si algú vol reprendre el tema.
He estat remenant el netvibes de la biblioteca, i tal com ja heu comentat trobo que està molt bé per integrar diferents elements i no haver d'anar obrint el calendari, lector de Rss ... a diferents pestanyes.
Imagino que a mida que ens hi posem també trobarem més aplicacions, especialment a l'hora de compartir recursos.
A efectes pràctics, el bloc que comenta la Sílvia té unes explicacions molt clares pels que ens iniciem en el tema.
El meu dubte és com podem saber amb qui estàn compartits els moduls que ja hi ha creats, a part de que ens ho digui la Sílvia, és clar.
I un altre dubte. Aquesta ha estat la meva primera trobada amb el netvibes de la biblioteca. Fins ara sols sabia que la Dipu havia creat uns escriptoris virtuals, però res més. Si no és per aquest curs, no hi hauria accedit. Està previst formar/informar a tot el personal de les biblioteques? Potser ja s'està fent i no m'he enterat!
Gràcies, olgama, pel teu comentari.
Crec que ja ho comentava a l'entrada: el més complicat és comprendre que no pel fet de posar un mòdul al nostre netvibes vol dir que el mateix mòdul el puguin veure altres biblioteques. Jo us he fet un resum de, amb els mòduls existents, més o menys com funciona. Però està clar que si es volen crear nous mòduls, i compartir-los, haurem d'assegurar-nos que funciona correctament i que tots els que ens interessa que ho vegin realment ho poden veure.
Com bé dius, es farà formació sobre la plataforma a cadascuna de les biblioteques. A molts llocs (com a Tecla) encara no l'hem fet perquè vam quedar que esperaríem a acabar el curs per fer-la. A més, també hem de decidir quines aplicacions concretes donarem a l'eina... Però tot arribarà, paciència!
Publica un comentari a l'entrada