9/12/08

Notícies / Votacions

Fotografia de Oleg Dou


Bé, estem a punt d'acabar l'any i queda poquet per finalitzar aquest curs. Si heu vist el planning d'aquesta setmana, haureu vist que parlarem de portals de notícies i votacions socials durant tota la setmana. Us presentaré uns quants serveis molt interessants.

A aquestes alçades del curs, ja sabeu de web 2.0 ben bé, tant com nosaltres: els profes. Heu vist com funciona l'etiquetatge social, el RSS no suposa cap misteri per vosaltres, heu fet un bloc, heu conegut com cercar aplicacions 2.0, com treballar amb una wiki, fer un podcast... tots i cadascú d'aquests aplicatius funcionen perquè tots tenen en comú una manera de fer: posar a l'abast de tots el nostre coneixement (recordeu-vos del que es comentava a la introducció). Es comparteix coneixement mitjançant enllaços, vídeos, sons, imatges, textos... Molts de nosaltres hem fet servir el correu electrònic per enviar-nos enllaços, o notícies que hem vist en alguna pàgina web. Depenent de qui t'envia aquest correu pots preveure de què tractarà: si només t'adjuntarà un d'aquells powerpoints tan "colpidors" o per el contrari et donarà una informació interessant i fidedigna. Partint d'aquesta premissa, han aparegut una sèrie de portals de notícies que intenten posar una mica d'ordre a l'al·luvió d'informació que tenim diàriament a la web i sobre tot als blocs. Si feu servir el Google Reader i us heu començat a subscriure a uns quants, veure-ho de què estic parlant (per cert, si hi ha alguna pàgina que us interessa i no té un canal de RSS encara podeu omplir més la vostra llista de blocs o webs subscrites fent servir una aplicació: FeedBeater, que us crearà un, a Web a 2.0 teniu una entrada que us ho explica).

A aquests portals de notícies, els usuaris es registren prèviament, envien les seves notícies que poden ser votades i les més votades apareixen a la pàgina principal. Als Estats Units van aparèixer: Digg, Fark, Slashdot, Reddit... A Espanya tenim: Menéame, Fresqui... (teniu una llista força completa a Loogic). Tenen detractors i seguidors entusiastes. Durant aquesta setmana ens anirem detenint en uns quants d'aquests portals, però vull que com a primera pràctica feu una ullada a la llista de Loogic i escolliu un parell mínim i em poseu en un comentari que us semblen, a priori. (Els que tingueu problemes amb l'anglès ja hauríeu de tenir instal·lat el Firefox i el complement FoxLingo!!!) Els vostres comentaris i els dels seus usuaris ens ajudaran a delimitar els pros i els contra d'aquests serveis.

17 comentaris:

Anònim ha dit...

Esto... em fa una mica de vergonya ser la primera perquè tothom et llegeix... algun punt extra? No? S'havia d'intentar.
Jo he triat (en mi línea) un parell de blogs d'allò més trascendentals: HazmeReir.net i SacaPuntos.com.
Tots dos són (o intenten ser) d'humor amb entrades del tipus vídeos de coses gracioses, tot i que al segon (sacapuntos) també i ha curiositats vàries.
M'han semblat més aviat cutres, la veritat; HazmeReir fins i tot munta una mica la columna de la dreta sobre el llistat d'entrades i té un núvol d'etiquetes penós.
SacaPuntos té una millor presentació però on hauries de poder votar a cada entrada posa "cerrado" i es veu en general una mica buit, em fa l'efecte que és força nou i per exemple on hauria de ser el núvol d'etiquetes no hi ha res.
En fi, que si no teniu mooolt de temps per perdre, no cal que l'invertiu en mirar aquests dos portals.

Anònim ha dit...

Dos més

Sopasabrosa és un portal de noticies associat a sabros.us un sistema de bookmarquing semblant a delicious on cada usuari fa una selecció de web, noticies interessants, blogs, etc. i en fa una breu descripció i li assigna unes tags. D'aquesta manera pots conèixer que es el que més interessa en qüestió sobretot de webs, disseny, Blogs, programació, etc. Al marge dret i ha un núvol d'etiquetes que et permet accedir a les matèries seleccionades pels usuaris. A la part de la dreta tenim els links destacats i els recents.

Tecnomeme és un altre portal de noticies que també tracta com l'anterior temes relacionats amb les noves tecnologies. La principal diferència és que aquest té una indexació automàtica. Un enginy cerca les noticies més consultades sobre determinats temes i després els mostra en llista. Per orientar-te pots utilitzar el núvol les tags sobre W2.O, Google entre altres. Cita la font d'on s'ha extret la noticia i com a la majoria et permet una subscripció via RSS.

Anònim ha dit...

Dos que m'han cridat l'atenció pel títol:

-Quejarse es gratis. Serveix per a fer queixes (com el seu nom indica). Llavors en funció de si té més o menys vots es fa un ranking de "quejíos".

-Yo grito. Serveix per a fer denúncies, però de caire més formal. Segons ells mateixos volen "buscar un cambio real a través de lo virtual".

Calvin ha dit...

Del tipus “meneame” i “fresqui” i ha molt poquetes i som molts (a dos per barba no dona). Així que, tot i que a l’apartat temàtics hi ha tipologies de web bastant allunyades del tipus descrit, agafo dues que m’han cridat l’atenció:

Noticias del vino: com diuen a la portada, es tracta d’una mena de diari digital de notícies relacionades amb el món d’aquest magnífic elixir. Tot i que els usuaris registrats poden afegir notícies, la gran majoria que veiem son pujades per “Redacción”. És com un híbrid entre diari i portal de notícies. Les notícies es poden comentar pero no es pot votar en el mateix portal. Hi ha un enllaç a “meneame” sota cada noticia i allà suposo que si es podrà votar.

Claqueta: inclou notícies del món del cinema i aquí sí que hi ha votacions. De fet, el número de vots de cada notícia surt al costat d’aquesta de manera bastant vistosa. També inclou la possibilitat de subscriure’s per RSS a cada una de les seves categories (més de 20) i hi ha una pàgina anomenada “live” on pots seguir totes les publicacions ordenades cronològicament.

Calvin ha dit...

Esto... Ejem...

M'he deixat la h, sorry! :P

"Del tipus “meneame” i “fresqui” HI ha molt poquetes"

Carmencita ha dit...

RUMOREAME
En teoría se trata de rumores y cotilleos pero yo he encontrado bastantes noticias "serias", no es todo en plan tomate. La gente puede votar si cree que el rumor es falso o verdadero y los rumores estan clasificados por categorías.

TOPVERDE
Noticias sobre temas ecológicos. La gente tiene la opción de votarlos.

. ha dit...

El Feedbeater m'ha semblat molt interessant perquè desenganyem-nos, la majoria de les webs no tenen RSS.

També he tafanejat els diferents agregadors generals i de primeres m'agrada Blogmemes perquè a més de l'opció de comentar i votar la notícia pots afegir-la a Delicio.us, a Meneame, a Fresqui i a Mr. Wong. Això vol dir que una notícia molt ben considerada pot tenir les seves rèpliques en altres llocs web. Si això es pogués fer amb els posts dels blogs estaria molt bé però suposo que alguna cosa haurem d'afegir perquè sigui possible.

M'han agradat:

Webeame pel contingut sobretot (a mi es que les coses d'inversions i finances em ratllen una mica) disseny i aplicacions per a la web. La millor manera d'aprendre és veure com ho fan els altres.

Literatúame no m'ha agradat perquè no té res de social. No té cap comunitat d'usuaris al darrera... està a mig camí de la web 2.0.

Comentar-vos que l'enllaç de Neodiario està obsolet (el domini està en venda), la Sopa de blogs està una mica freda (perquè no hi ha cap notícia). Això de les notícies em fa reflexionar sobre la quantitat de falsetats/rumors que poden donar-se per certs a la xarxa... un pot inventar-se una notícia, penjar-la i sense solta ni volta, de la nit al dia pot aparèixer entre les més votades, fent-se ressó en un mitjà seriós perquè, és clar, el periodista vés a saber si amb el marge de maniobra que té s'ha prés la suficient molèstia de contrastar allò amb altres fonts... i vés a saber si sap l'origen de la notícia... i nosaltres que ja n'hem vist de tots colors ens ho creiem tot... Seria per fer un experiment... ¿algú s'anima?

Anònim ha dit...

Populicias.com: és una web amb notícies sobre tecnologia. Les notícies més votades van a parar a la portada de la web. Les notícies estan classificades per categories.

Psiquealo.com: és una pàgina on pots explicar els teus rotllos, és a dir: problemes sobre amor, amistat i traumes diversos. Els usuaris poden donar consells i votar els seus rotllos preferits.

Feliç 2009 a tothom!

Queso y aceitunas ha dit...

Em re-enganxo al curs:

Negóciame.com: Pàgina de notícies on tens l'oportunitat de votar les que més t'agradin. Hi ha diferents apartats (finances, comsum, economía, vivenda, oci, etc...) i dintre de cadascú s'ordenen les notícies per ordre de publicació (no per votacions, cosa curiosa). Hi ha notícies que no es poden votar, però no he trobat enlloc la raó. Una cosa que crida la atenció és que els vots conten més o menys depenent d'alguns factors com estar registrat a la web, vots que hagin donat a les teves notícies, etc. En general no m'ha agradat gaire.

HepaRed: Web argentina on pots votar les notícies que et semblin més interessants. Totes les notícies giran al voltant de l'hepatitis. M'ha cridat l'atenció que sigui un tema tan específic.

Anònim ha dit...

A mi em van cridar l'atenció:

Webveame:

Amb notícies sobre internet i les seves aplicacions. A dalt hi ha unes etiquetes per consultar les de l'ultima setmana,últim mes, últim any, o bé totes. A la part esquerra i ha una llista de notícies "en la cola", pot entrar en cada una d'elles i votar directament.

Movilizame:

Votació sobre notícies destacades del món de la telefonia i les seves aplicacions més actuals. A la dreta hi ha uns tags per "movilizar pendiente""enviar una noticia" i "fisgonas"(?). Pots votar directament a la part esquerra de cada notícias.

També m'ha cridat l'atenció:

Noticias del vino

Subscric tot el que ha dit Calvin, però afegeixo que no he trobat cap notícia sobre vins i cellers catalans (quina pena per ells)

Anònim ha dit...

Cada minuto: és una página gratuita associada a godaddy.com on trobem un llistat d’enllaços patrocinats que ens linken amb pàgines de viatges i temps de lleure com ara edreams o lastminute. No té molta gràcia la veritat...

Citapedia: és molt curiosa. A la plana inicial et regalen una cita diferent cada dia. Pots buscar diferents tipologies de cites i tenen un llistat prou gran d’autors amb cites que van quedar per la posteritat. Com que fa molta estona que no sento parlar de la crisi (5 minuts aproximadament...) us regalaré una cita que he trobat d’Albert Einstein: En los momentos de crisis sólo la imaginación es más importante que el conocimiento.
Així que ja ho sabeu, imaginación al poder!!!

Yoda ha dit...

Sabidurías.com

Una altra web de cites. Les tenen classificades per temes i per autors. Es poden afegir a una compte de del.ici.us o una compte que et creeis a la pròpia web de sabidurias.com, o enviar-les a altres persones. També es poden votar, però per fer-ho cal registrar-se. Aquesta setmana la més votada és una de Woody Allen:
El sexo es lo más divertido que se puede hacer sin reír


Acelareme

Es una web de notícies sobre el món del motor. Estan classificades per temes, motos i cotxes, com no. Per enviar notícies cal estar registrat, però no per votar. No obstant, al lloc on es pot votar surt la paraula cerrado. Es veu que estan remodelant la web. El que m'ha semblat més curiós és que el vot d'un usuari registrat te més valor que el d'un usuari no registrat, i que el valor dels vots dels usuaris registrats depen del seu Karma, que és una mena de classificació que s'estableix a partir dels vots i comentaris de les notícies que envien.

Anònim ha dit...

Hola!

A mí m'ha cridat l'atenció la web de TopKarma, però dissortadament, el domini va expirar la setmana passada, així que m'he quedat amb les ganes.

Llavors, he mirat el Psiquealo, que ve a ser una mena de consultori amorós, a on la gent explica les seves històries i histèries d'aquest tipus, i el sistema permet que qüalsevol altre usuari pugui aconsellar a la persona en qüestió. Hi ha el llistat de casos i clickant, entres a un o altre, amb els seus corresponents consells. M'ha agradat molt el llistat de paraules clau per a poder etiquetar les històries per categoríes: amor, infidelidad, celos, trauma...

I també he fet una ullada al Quejarse es gratis, a on el que pots penjar són queixes vàries que tinguis (contra l'administració, alguna empresa, etc.). Si ningú recolza la teva queixa és perd en el llimb virtual, però si molta gent la recolza, llavors passa a la pàgina principal perquè tothom la vegi.

Anònim ha dit...

Els dos que he triat són:

CULTURIZAME
Surten notícies sobre llibres, exposicions, convocatòries de premis... Tot relacionat amb diferents àmbits de la cultura.
Hi ha un llistat de categories, cadascuna amb possibilitat de subscriure’s per RSS. També té un núvol d’etiquetes, a través del quals podem mirar el que més ens interessi.
Es poden enviar comentaris (registrant-se prèviament) i també votar les notícies.


PROGRAMAME.
Recull notícies sobre el món de la programació informàtica. La veritat és que és molt especialitzat i pels qui no dominem molt el tema moltes coses sonen a xinès. El que està bé, és que de cada apartat (notícies, etiquetes, “las más meneadas”...) permet marcar si vols les de les darreres 24 h, darrera setmana, darrer mes, darrer any o totes.

Anònim ha dit...

De les que no s'han comentat encara:
Tecnomeme selecciona noticíes de tecnologia més comentades i amb més enllaços.
Hepared es dedica a recopilar notícies relacionades amb la hepatitis i enfermetats del fetge. Curiosa no?

Anònim ha dit...

Això s'acaba! aquí van els meus,

Deejays: Va de música electrónica i DJ's. Permet fer comentaris i compartir am b Meneame, del.icious,technorati, digg, Y! i smarking.

Soyafortunado: Va de festes, celebracions, etc. Si més no curiós. S'envien missatges i fotos.

Anònim ha dit...

les dues pàgines més interessants, a priori: subela i cotilleame han estat un fracàs.

"Subela", ni tan sols es pot obrir, per tant cap opció de fer pujar res i "cotilleame" té molt poca gràcia, no val la pena apuntar-se al cotilleo.

La meva tria, per la curiositat llatina ha estat:

enchilame És una còpia del "meneame", explica molt bé el funcionament, també té karma. Les notícies s'han de enchilar i cada notícia té els seus chilitos. M'encanta.

floreame Un altre clon de "meneame". Si "enchilame" era de mexico lindo, aquest és de Perú. I aquí has de "florear las noticias" i , per tant, cada notícia té les "flors". què bonic!