11/12/08

Tipus de filtrat


Els llocs webs que us vaig presentar ahir, fan servir la intel·ligència col·lectiva per filtrar les notícies més interessants. El filtrat d'informació no és nou en la web i les recomanacions tampoc. Es podria dir que hi ha diferents tipus de recomanacions:
  • De contingut: La pàgina web recomana tenint en compte les teves cerques o compres anteriors.
  • Col·laboratives: Es mostren productes o cerques que han triat o fet usuaris amb un perfil semblant al teu.
  • Socials: es basa en les valoracions prèvies i voluntàries que han donat altres usuaris.
Aquestes últimes són les que englobarien Digg o Menéame o qualsevol dels seus clons. Però hi ha d'altres tipus de recomanacions, algunes que ens poden ser molt més properes:

Library Thing és un dels llocs webs on es fan recomanacions socials, en aquest cas de llibres. Però no és només això, ben bé és una xarxa social (o sigui, que potser us explicarà amb més deteniment com funciona, el Jordi Corvillo quan parli de xarxes socials): pots fer-te un llistat amb els teus llibres, es cataloga socialment, pots etiquetar els teus llibres, hi ha recomanacions, grups... Hi ha algunes biblioteques que l'han posat al seu opac (En aquest curs no hem parlat de l'opac social, d'individualitzar, al gust de cada usuari ,l'opac o la pàgina de la biblioteca... si voleu aprofundir en aquest tema Dídac Margaix és l'especialista en la matèria, podeu visitar el seu bloc i possiblement tindreu la mateixa sensació que vaig tenir jo: que ens queda mooolt per aprendre!!). Library Thing ha fet una versió per biblioteques, per integrar-lo als nostres opacs.La pràctica d'avui: obriu un compte a Library Thing i afegiu tres llibres que no siguin massa coneguts, però que vosaltres considereu imprescindibles, pel que sigui. Envieu un comentari amb el nom d'usuari del Library Thing, el meu: ramosmi.

LuckyCal és una eina que ens permet rebre recomanacions d'activitats en el nostre calendari de Google Calendar. Hem d'importar calendaris donant permisos d'accés. Afegir contactes, de GMail, Facebook, Outlook o d'altres, mitjançant invitacions i després els nostres interessos. A mesura que els nostres contactes vagin creant esdeveniments, nosaltres rebrem la notificació al nostre calendari.

Librofilia és molt semblant a Library Thing, però fan un top ten dels llibres més votats i tenen llistes de votacions específiques.

FilmAffinity pertany al primer grup de tipus de recomanacions, però també pots accedir a les llistes creades pels altres usuaris. Es recomanen pel·lícules.

Gomenda és un lloc de recomanacions en procés de desenvolupament. Fan servir tres colors per definir el vot. Té 12 àrees temàtiques i pots votar anònimament, però per recomanar has de donar-te d'alta al servei.

MyStrands, com FilmAffinity, pertany al primer grup de recomanacions. El sistema fa una llista dels grups i cançons més escoltades i permet consultar la llista de reproducció d'altres usuaris.

Tots aquests llocs fan allò que portem mil anys fent a les biblioteques: fer llistes de recomanacions. Les nostres guies no tenen un gran públic...potser és el moment de donar-li una altra volta de rosca al concepte!!

26 comentaris:

Calvin ha dit...

Hola,

El meu nom d'usuari: DavidCuadrado...

Imaginació al poder!

Anònim ha dit...

Jeje. Calvin, ets molt original. Espera, que vaig jo... fantadepera.

Carmencita ha dit...

carmencita76

Ilumi ha dit...

Calvin, Carmencita i Fanta: Perfecte!! Si voleu tafanejar quins llibres han afegit els vostres companys podeu cercar la seva biblioteca: pestanyeta "Buscar" i "Buscar miembros"(ho sento, no hi diu "miembras" :D)
Noms d'usuaris, fins ara:
ramosmi
DavidCuadrado
fantadepera
Carmencita76
liasic

Ilumi ha dit...

Liasic: no calia fer el comentari des de Library Thing!! Però, perfecte!!

Anònim ha dit...

Un altre atac d'originalitat: vio.

Anònim ha dit...

El novamás: MoMoLH.

He mirat de posar llibres no precisament best sellers, però hi ha un que l'he hagut d'entrar i tot, no el coneix ni Déu, i mira que és bo...

. ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Queso y aceitunas ha dit...

El meu nom d'usuari a LibraryThing:

- nh_adira.

I he de dir que LibraryThing té una cosa que no m'agrada gens (i va ser la raó per la qüal vaig passar-me a Anobii): i és que no permet veure res si no tens compte. No sé si és una moda que va iniciar facebook (on el pre-requisit per veure qualsevol cosa és: "primer t'has d'obrir compte"), però la veritat és que el dia que van decidir de tallar el pas als no usuaris, vaig buscar una alternativa més oberta.

Anònim ha dit...

Hola, el meu nom d'usuari és natnusa, igual que al curs. No sé si he fet bé la pràctica, perque no trobava on havia de desar el comentari...ilu, "disme si está bien, porfis!"
P.D. Si els llibres són coneguts no passa res, oi? es que cercava d'altres menys coneguts però no els trobava....

Yoda ha dit...

El meu nom d'usuari es DavidYoda

Ilumi ha dit...

Ja esteu afegits. Dues puntualitzacions:
- no cal fer el comentari dintre de LibraryThing!! Simplement necessitava que em donéssiu el vostre nom d'usuari en un comentari d'aquest bloc. De totes maneres, un 0'00002 més de puntuació als que heu trobat com deixar comentaris al LibraryThing! (No era gens fàcil)
- l'elecció dels llibres. Us demanava que no fossin llibres coneguts, entre d'altres coses per complicar-vos una mica la vida i que sabéssiu què fer si no estaven ja ficats i per donar-vos l'ocasió de recomanar allò, que ja sigui per la disponibilitat del fons de la biblio on estem o per la seva política o per altres motius, no acostumem a recomanar en el dia a dia, encara que considerem imprescindible... i per pura tafaneria de la profa, tot s'ha de dir! ; ·D

Queso y aceitunas ha dit...

La tafaneria és la peça clau de la web social :D

Anònim ha dit...

El meu nom d'usuari: jpuigg
Hi tinc una mica de tot, llibres comercials i de rarets :)

Anònim ha dit...

L'he agafat la idea de lh a momo , el meu nom a Library Thing és Gracelh , adéu.

Ilumi ha dit...

El llistat de noms d'usuari, per ara, del Library Thing:

carmencita76,
DavidCuadrado,
DavidYoda,
fantadepera,
Gracelh,
jpuigg,
liasic,
MoMoLH,
natnusa,
nh_adira,
ramosmi,
urreapd,
vio

Anònim ha dit...

El meu és facilet: olgama, com en aquest curs.

Anònim ha dit...

Al meu nom d'usuari és Alcotan

M'han agradat també les adreçes:

LuckyCal
Librofilia, i
Filmafinity

Ilumi ha dit...

Doncs, s'afegeixen dos més al llistat:
olgama
Alcotan

Anònim ha dit...

Hola de nou! el meu nom d'usuari és el de guerra: Kerora.

Ilumi ha dit...

Ja tenim una altra més, la "aguerrida guerrera" Kerora:
Kerora

Anònim ha dit...

Camí de les 24. Una menys, només em queden 10. I tot per arribar al 80%...

Nom al Library Thing: cafeisal

(I quina rrrràbia que fa saber que hi ha alumnes que han fet el 100% o més!! Pilotes 2.0, el que faltava)

Ilumi ha dit...

Una guerrera, l'altre rabiós... OMMMM!! cafeisal: potser si el prens descafeinat...

susa ha dit...

Hola a tothom,
El meu nom d'usuària a Library Thing és Pinkpanter

Ilumi ha dit...

La cosa va millorant! Ara tenim una Pinkpanter!

Ilumi ha dit...

Un altre jrocs