3/12/08

Tot en un: Netvibes

[Responsable: Silvia Fernández - Sfer]

===

[Molts de vosaltres ja estareu familiaritzats amb el contingut dels dos propers dies, durant els quals parlarem de l'eina Netvibes, i dels escriptoris que la Diputació de Barcelona ha creat per les biblioteques de la xarxa. De totes maneres, hem considerat convenient dedicar aquests dos dies a parlar d'aquesta eina i de les seves característiques, i obrir un espai de debat on tothom pugui opinar sobre la mateixa per veure si en el cas concret de les nostres biblioteques creiem que ens pot ser útil o no. Us convido a llegir-vos amb més o menys profunditat les explicacions que trobareu entre avui i demà, segons el coneixement que tingueu sobre Netvibes, i especialment a expressar la vostra opinió en els comentaris.]

Dit això, comencem :-)

Què és Netvibes?

Netvibes és un servei web que ens ofereix la possibilitat de crear-nos el que s'anomena un "escriptori virtual" on podem aglutinar diferents continguts que siguin del nostre interès. Dit amb altres paraules, és una eina que ens permet utilitzar des d'un mateix espai web diferents eines, ja siguin ofimàtiques (Google Docs, calculadora...), de cerca (els cercadors de google o yahoo, cercadors de fotografies, vídeos o mapes, etc...), d'oci (jocs), d'actualitat (canals RSS de blogs, diaris, etc...), i un llarg etcètera. És una pàgina que nosaltres personalitzem al nostre gust, amb els continguts que a nosaltres ens interessen, i a la qual, per estar ubicada "al núvol" d'Internet, podem accedir des de qualsevol ordinador amb connexió a la xarxa.

Tot i que netvibes no és, per ella mateixa, una eina de treball col·laboratiu, hem pensat que la podíem incloure en aquest tema perquè ens permet unificar l'accés a diferents eines de treball col·laboratiu (és a dir, accedir a totes elles des de la mateixa pàgina): a través de Netvibes podem accedir al nostre correu, documents compartits, enllaços de delicious, calendaris, eines d'emmagatzematge de documents, etc...

Com funciona Netvibes?

Per començar a utilitzar aquest servei, com amb la majoria d'altres serveis web, ens hem de donar d'alta proporcionant unes quantes dades (correu electrònic, nom d'usuari, contrasenya... l'habitual).

[Atenció! Si voleu experimentar, us podeu donar d'alta per moure i "jugar" amb aquest servei; de fet, és la millor manera de veure com funciona i les possibilitats que té. Penseu, però, que teniu el nom d'usuari i contrasenya de l'escriptori creat per la Diputació per a la vostra biblioteca, del qual parlarem amb més detall demà. Si no heu rebut el meu correu amb les dades d'accés a l'escriptori de la vostra biblioteca, feu-m'ho saber.]

Un cop entrem, i per entendre el funcionament de la plataforma, hem de tenir en compte diferents aspectes.

1) Pàgina pública vs. pàgina privada.
Netvibes permet que cada usuari tingui una pàgina pública i una pàgina privada. La pàgina pública la pot visualitzar tothom que en sàpiga la URL. Un exemple podria ser la pàgina pública de les Biblioteques Públiques de Tarragona i Terres de l'Ebre. En canvi, la pàgina privada és la que serveix com a escriptori personalitzat, i només nosaltres, amb el nostre nom d'usuari i la nostra contrasenya, hi tindrem accés: aquest és el cas dels escriptoris que ha creat Diputació. Un mateix usuari pot tenir una pàgina privada que només ell pot visualitzar, i una pàgina pública a la qual hi podrà accedir tothom. El funcionament dels dos espais és el mateix, i els continguts es poden traspassar de la pàgina pública a la privada, i a l'inrevés, en qüestió de dos clicks. Penseu, però, que el que hi ha a la pàgina privada només ho podrà visualitzar aquell que entri amb el nom d'usuari i contrasenya corresponent a l'escriptori en qüestió.

2) Dins de la nostra pàgina, les pestanyes.
Dins de la nostra pàgina (ja sigui pública o privada), organitzarem el contingut en diferents pestanyes, a les quals podem assignar un títol representatiu del contingut d'aquella pestanya, i fins i tot una icona diferent a cadascuna. Les pestanyes són la manera que tenim de tenir el nostre contingut organitzat per trobar-lo més ràpidament i fàcil. Recordeu la pàgina pública que vam fer per incloure els elements compartits i blogs que heu fet durant aquest curs? Aquesta pàgina té tres pestanyes: "Blogs dels companys del curs", "+ Blogs dels companys del curs" i "Elements compartits amb Google Reader".

3) Dins de cada pestanya, els mòduls o "widgets".
Dins de cadascuna de les pestanyes que creem, podrem incloure els continguts que ens interessin, amb la particularitat que cada unitat d'informació la "incrustarem" dins d'un mòdul independent, que en la terminologia que fa servir Netvibes s'anomenen "widgets". Aquests mòduls els podrem ubicar allà on vulguem dins d'una determinada pestanya, passar-los d'una pestanya a una altra, o tenir-ne més d'un, fins i tot de la mateixa eina (ens pot interessar tenir, per exemple, dos llistats de tasques per fer, per exemple).

[Vegeu aquesta hiperbreu presentació per diferenciar escriptori - pestanyes - mòduls]

4) "Añadir contenido".
És a través del botó verd de la part superior esquerra de la pantalla, on diu "Añadir contenido" ("Afegir contingut"), que anirem afegint els diferents widgets a les nostres pestanyes. Encara que no us hagueu donat d'alta, podeu veure com funciona aquesta utilitat, d'altra banda indispensable (especialment al començament) per configurar el nostre escriptori. Podem fer servir el cercador, navegar per les diferents categories que ens proposa Netvibes (oci, negocis, esports, actualitat...), fer un cop d'ull als widgets essencials (on trobarem algunes de les aplicacions que hem treballat fins ara, com twitter, delicious o box.net), o afegir canals RSS ("Añadir una suscripción") per poder seguir els blogs i webs que proporcionen RSS a través del nostre Netvibes.
Netvibes a més permet també fer servir mòduls creats per tercers (tant per empreses com per indidivus), i fins i tot crear els nostres propis "widgets" al Netvibes Ecosystem.

5) I per últim, editar els "widgets".
De mòduls n'hi ha tants com serveis a la web, i si clickem al botó "Editar" de cadascun d'ells, veurem que les opcions poden arribar a ser molt diferents. Podrem canviar-li el títol, el color o la icona que el representa; podrem dir-li que ens mostri més o menys elements (amb els mòduls d'RSS, per exemple); si volem mostrar fotografies de flickr, podrem indicar etiquetes o usuaris per triar les fotos; en el cas dels calendaris, haurem de posar quina és la URL del calendari que volem inserir... Són "menús contextuals", és a dir, que varien segons el widget que estiguem editant, i uns ens permetran "personalitzar-lo" més que d'altres.

===

I, potser sembla mentida, però Netvibes no té més secrets. De fet, si ho penseu, té lògica: Netvibes està buit. Només és una plataforma que permet un accés més fàcil a tot un seguit de serveis, i serà més complexe a mesura que anem afegint més serveis a la nostra pàgina.

Demà veurem amb més detall com és l'escriptori que des de Diputació han creat per cadascuna de les biblioteques, quines eines hi han integrat, i com ens pot ajudar a potenciar la comunicació, la col·laboració i el treball en xarxa.

Per saber-ne més:
- Netvibes: la web 2.0 cabe en una página.
- Netvibes: cómo crear una página de inicio.
- Netvibes en las bibliotecas.
- Bibliotecas en Netvibes.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Profe, profe, no he rebut el meu correu amb les dades d'accés a l'escriptori de la biblioteca...

Central de Biblioteques de Tarragona ha dit...

Hola, companys,

Sóc M. Jesús Garcia Esteve, bibliotecària de la Central de Biblioteques de Tarragona.

El projecte del Netvibes de Tarragona no pertany a la B.P, sinó a la Central de Biblioteques de Tarragona. http://biblio.altanet.org/.

La Central de Biblioteques de Tarragona i Terres de l'Ebre es configura com a centre de suport de la Xarxa de Biblioteques Municipals de Tarragona i de la Xarxa de Biblioteques Municipal de les Terres de l'Ebre.

Moltes Gràcies,

M. Jesús

sfer ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
sfer ha dit...

Hola M. Jesús. Gràcies per l'apunt. Hem corregit l'enllaç. Allà on deia "Biblioteca Pública de Tarragona" hem posat "Biblioteques Públiques de Tarragona i Terres de l'Ebre", tal com consta a la web http://biblio.altanet.org.

Gràcies de nou!
Silvia