5/12/08

Treball cooperatiu: conclusions

[Responsable: Silvia Fernández - Sfer]

===

... però en el fons, i tot i haver-nos estat dues setmanes parlant d'eines, resulta que les eines no són el més important...

Recordeu? La web 2.0 és un estat mental... Sembla que faci segles, d'allò, però ara hi tornem a ser: el treball cooperatiu també és un estat mental. O potser més aviat una actitud envers la nostra feina. Una actitud que implica una sèrie de valors...

... la solidaritat.
... el companyerisme.
... la voluntat de millorar.
... la cerca de la qualitat.
... el sentit de pertinença.
... el compromís.

Tot això, i potser fins i tot més, és el que implica el treball en xarxa, el compartir els nostres coneixements. Les eines només ens ho posaran més fàcil, especialment si, com nosaltres, treballem "desperdigats" en set centres de treball diferent, i ho tenim força "magre" per mantenir converses que impliquin més de dues persones.

Parlant de compartir, precisament ahir al matí (4 de desembre), vaig estar a la III Jornada del Programa Compartim de Gestió del Coneixement, un programa del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya que busca precisament establir canals de treball cooperatiu per tal que els empleats del Departament puguin compartir els seus coneixements i, en última instància, això reverteixi en una millora dels serveis que ofereixen als ciutadans.

Algunes de les coses que Miguel Cornejo ha dit durant la ponència inagural d'aquesta jornada crec que són del tot apropiades per tancar aquest tema que ens ha tingut ocupats durant 15 dies.

Ha començat citant Einstein:

El que resulta desconegut per a mi, pot ser familiar per a tu. I tots dos podem tenir un dubte pel qual un tercer en sabrà la resposta. Però mai no ho sabrem si no dialoguem, si no posem en comú els problemes de la nostra praxi, i les solucions que apliquem cadascun de nosaltres. De la interacció sorgeix la riquesa, sorgeixen les solucions innovadores... I és una bona gestió d'aquesta riquesa, d'aquestes solucions... en definitiva, d'aquest coneixement col·lectiu, el que farà avançar les nostres organitzacions pel benefici de tots plegats.

Les noves tecnologies no ens ajudaran a donar el primer pas. El primer pas ha de sortir de nosaltres, de la nostra actitud, de la nostra voluntat, de les nostres ganes de fer i millorar. Però després, les noves tecnologies ens ajudaran. Ens ajudaran, perquè:
- El coneixement quedarà emmagatzemat per al seu futur ús.
- El coneixement serà més fàcilment accessible per tothom.
- Gràcies a les noves tecnologies, podem tenir un impacte en molta més gent que amb els mitjans tradicionals (saludeu els companys de Girona i les Pitiüses, per posar un exemple ben proper a nosaltres ara mateix).
- Fent servir les TIC augmentem l'eficàcia de l'organització.
- Les TIC tenen la capacitat de motivar, d'implicar el personal...

No tothom participarà de la mateixa manera. No tothom farà aportacions de la mateixa qualitat. Alguns escriurien tesis doctorals enlloc de manuals de procediments. Altres, amb un breu comentari, aportaran una idea que farà que el conjunt sigui més harmònic. Però TOTS podem participar, i la nostra participació, d'una manera o altra, ens farà millorar.

***

Avui no hi ha pràctica. Us deixo que penseu en tot plegat: en tot el que hem fet durant aquestes dues setmanes (documents compartits, wikis, calendaris, escriptoris, etc...) i en això que acabeu de llegir. I potser, amb una mica de sort, encara que no sigui obligatori, encara que no us ho demani... voldreu deixar un comentari :-)

***

[La Ilumi cuidarà de vosaltres la propera setmana, a partir de dimarts dia 9. Segur que us deixarà votar i opinar sobre un munt de coses. Bon cap de setmana llarg a tothom!!]

12 comentaris:

Queso y aceitunas ha dit...

Trobo bé la visió idíl·lica de la cooperació, de compartir informació, etc. Però heu de reconèixer que de vegades és molt difícil.

Trobo a faltar mecanismes pels quals puguem intercanviar aquesta informació i gleres per on puguem col·laborar entre nosaltres.

És a dir, quina és la manera per la qual jo podré col·laborar amb algun company de qualsevol biblioteca de L'H? Per exemple, m'agradaria mantenir contacte amb els responsables de compra d'algunes matèries d'altres biblioteques. Com podem fer-ho? Podem crear una wiki i compartir els llistats de compra per acurar millor, però... sóc tècnic auxiliar. Puc prendre la decisió de crear una wiki d'aquest tipus per mi mateix?

Penso que hi ha instàncies més elevades que haurien de prendre la iniciativa d'establir els mecanismes pels quals podrem col·laborar i compartir informació. Les mateixes instàncies haurien de decidir si es fa un bloc, si s'obre compte de del.icio.us a nom de la biblioteca o s'obre a nom de la xarxa, si s'obre un calendari de Google Calendar amb totes les activitats de la xarxa L'H per poder veure-les totes d'un cop. Són les instàncies que haurien de decidir qui s'encarrega de cada cosa i quan temps hi dedicarà...

Ara per ara, el ventall de possibilitats que s'obren davant nostre és molt gran. Coneixem més recursos que fa mesos, quan vam començar el curs. Però qui decidirà quins d'aquests recursos s'han d'aplicar i com?

Des d'aquí, faig públic les meves ganes de col·laborar amb qualsevol que vulgui fer-lo en els temes dels quals m'encarrego: 5, 8, P8, T8, N8, Còmics i Jocs de taula. Si algú porta el mateix tema en qualsevol biblioteca de L'H i vol fer alguna cosa junts, que m'enviï un email i quedem algun dia per parlar del tema i de les possibilitats que en tenim.

Per cert, m'ha agradat molt la cita de l'Einstein.

Anònim ha dit...

Rosalcd, t'estimo.

(professionalment parlant, és clar; només desitjo que tot et vagi bé)

Ilumi ha dit...

Ai, que sí, què haurem d'afegir un servei de xat!!

;·D!!!

Calvin ha dit...

Estic molt d'acord amb el que diu Rosalcd.

Potser es podria muntar una comissió de web 2.0, que faci de pont entre els capos i la gent interessada i que decideixi que i com es fa... A la Dipu han estat mesos desenvolupament el Netvibes, que no és cap maravella. De ben segur qeu nosaltres podríem desenvolupar eines molt més eficients en menys temps i amb menys cost de personal.

En el tema de la selecció de fons, Rosalcd, la cosa està difícil... Més que res, perquè amb la nova política de col·lecció de LH les biblioteques de districte hem de gastar pràcticament tot el pressupost municipal en lleure: novel·les i DVDs en especial, ja que no arriben per lot.

A la Tecla sí que teniu que comprar de tot, principalment matèries... ;D

Queso y aceitunas ha dit...

Oblideu el missatge d'abans.

Pel 2009 ja estan contemplades les tasques de la comissió web (millorar l'accessibilitat a les biblioteques tant en línia com de forma presencial, entre d'altres) i les de la comissió de fons (aprofundir en la política de fons únic de ciutat i d'equilibri de la col·lecció , entre d'altres).

Ara es tracta de recolçar a aquestes comissions per què puguin fer la seva feina.

A veure si entre tots podem fer realitat tot el pla d'actuació de l'any vinent. ^^

Ilumi ha dit...

...i recordeu que tota aquesta formació forma part d'un projecte. I que aquesta formació és només la fase 2!!
Quan s'acabi serem un bon grapat de gent interessada i formada en la web 2.0, les seves aplicacions i amb idees de com portar-les a terme...

sfer ha dit...

Sí, sóc conscient que m'ha quedat una última entrada d'aquest tema molt "happy", així que vull fer un parell de puntualitzacions.

- Rosalcd: estic d'acord amb tu, que segons qui, a les biblioteques, no està per prendre decisions. Però no em negaràs que la voluntat de compartir la informació i de treballar en equip ha de ser compartida per tota la plantilla, i que la cosa tampoc no funcionaria si ningú no compartís els "valors" dels que parlo a l'entrada, i el "jefe" els volgués imposar per força a la seva plantilla. I també és cert que nosaltres no som qui prenem les decisions, però també és cert que si fem suggeriments que entren dins dels plans d'actuació de la xarxa, i estan raonats, ben desenvolupats, i aporten qualitat al nostre treball, és molt poc probable que ens topem amb uns responsables que es neguin a tenir en compte les nostres idees...

- cafe: jo també me l'estimo, el rosalcd (je je...)

- Calvin: la comissió ja existeix (i us estem donant la vara des de fa mesos amb el tema de la web social!!), i com bé diu la Ilumi, un cop acabat el curs esperem les vostres incorporacions i aportacions per desenvolupar serveis que incorporin les noves tecnologies a les vostres biblioteques!

Calvin ha dit...

OK, perfecte. Estem en bones mans!:D

Estic d'acord amb la sfer. De fet, moltes coses que es fan a les biblioteques son suggerències e idees de treballadors, així que tampoc és quelcom nou. La web 2.0 no és molt diferent de la resta de feines que es fan a les biblios. La implicació del personal és bàsica a tots els nivells, web social inclosa.

. ha dit...

Jo crec que els capos, en general, no tenen inconvenient en què es prenguin iniciatives sempre que es consultin previament perquè han de valorar molts factors: recursos disponibles, la relació resultat-esforç, la integració en les línies estratègiques de la biblioteca, preveure riscos futurs, valorar les possibilitats de mantenir les iniciatives, etc.

Aquest curs mateix és una demostració que el padrí, el sottocapo, i els capos van valorar la proposta del consigliere per tirar-lo endavant i així s'ha fet. En acabar el curs ja farem entre tots plegats una valoració però jo trobo que s'ha d'impulsar la comunicació en totes les direccions i crear passarel·les que facilitin la col·laboració a través de diferents graus en l'escala de comandament; sobretot entre les persones que desenvolupen el mateix tipus de tasca L'intercanvi d'informació i la col·laboració sempre són enriquidores.

sfer ha dit...

Tanta terminologia mafiosa... aviam si encara acabarem com el Roberto Saviano!! XD

Yoda ha dit...

Vaig amb retard, però vull afegir alguna cosa al debat per que m'interessa molt. Penso que el treball en equip o en xarxa és el mateix que la web 2.0: un estat mental. Si no s'hi està disposat és igual que es tinguin totes les millors eines del món, no es farà.

Dit això vull agafar una idea que ha llençat Marrameu:
trobo que s'ha d'impulsar la comunicació en totes les direccions i crear passarel·les que facilitin la col·laboració a través de diferents graus en l'escala de comandament; sobretot entre les persones que desenvolupen el mateix tipus de tasca L'intercanvi d'informació i la col·laboració sempre són enriquidores

Es pot col·laborar, sobretot entre personal de diferents biblioteques, si es vol, i no crec que els caps tinguin massa problemes si se'ls explica be. Reprenent una idea que deixava en un altre entrada, em sembla evident que seccions com les de còmics o infantil es podrien coordinar sense problemes i tots hi sortiríem guanyant. O els clubs de lectura. Molts usuaris assisteixen als de diferents biblioteques, així que, per que no oferir-los coses diferents a cada una? Insisteixo, el principal és la voluntat de fer.ho.

sfer ha dit...

Estic totalment d'acord amb tu, Yoda. De fet, crec que la importància de la "implicació personal" serà un dels punts que vull remarcar de cara a les conclusions del curs :-)