12/1/09

Tema 9: Introducció

Bona tarda!

Avui comencem el darrer tema del curs. El tancarem dijous, un dia abans del que marca el calendari. I el dilluns 19 començaran els darrers dies de conclusions.
Si els nostres usuaris ja fan servir Internet a totes hores i tenen presència en algun servei de xarxa social del tipus Myspace, Facebook, Orkut o hi5, per posar alguns exemples... per què la nostra biblioteca no pot ser-hi present també i arribar a aquests nostres usuaris per altres canals fins ara inexplorats?

No us sembla el més normal del món que qualsevol persona des de qualsevol punt del món pugui accedir a les nostres publicacions, serveis o activitats?

Doncs bé, això és fàcil de dir i, com veurem, de fer.

En primer lloc, avui hem de situar-nos dins el concepte de xarxa social. Cal distingir entre xarxa social i servei de xarxa social. Aquesta diferenciació terminològica queda molt clarament establerta en aquest article de ràpida lectura i comprensió escrit pel blogger Enrique Dans. Resumint: una cosa és un conjunt d'associacions d'interdependència entre individus o ens (xarxa social) i una altra és una comunitat en línia de persones que comparteixen interessos i/o activitat (servei de xarxa social). Però, de fet, la tossuda realitat diu que el terme més usat -encara que incorrectament- és el de xarxa social.

Com ja hem vist al llarg del curs, les eines de la Web 2.0 estan -per definició- dissenyades per facilitar la interacció social de l'usuari, això vol dir que l'usuari té la possibilitat -si ho desitja- d'interactuar amb altres usuaris com a part fonamental de la seva experiència d'usuari (recordeu?).



Per exemple, serveis com match.com o meetic poden ser considerats de xarxa social? Doncs de fet sí, perquè són serveis prioritàriament orientats a la creació d'un perfil públic o semipúblic dins una plataforma o comunitat en línia des de la qual podem crear i gestionar la nostra xarxa de contactes, comunicar-nos amb aquests contactes i altres membres de la comunitat i afegir contingut multimèdia. La finalitat de formar parella amb algun/s dels altres membres, vet aquí la diferència.


Així doncs, podem establir tres grans grups de serveis de xarxa social: els professionals, els no professionals o genèrics i els especialitzats en alguna temàtica.

Entre els professionals hi ha LinkedIn, Viadeo o Xing.

Els serveis de xarxa social no professionals més populars avui -segons el rànquing de Seth Godin- són, per ordre descendent, Myspace, Orkut, Facebook i Friendster. A Espanya està tenint un èxit aclaparador tuenti.

Els especialitzats són per a aficionats i interessats en algun tema. Per exemple: Moterus o ebuga, per als amants dels cotxes i les motos, o YouTourist per als turistes... o Librarything...

Demà parlarem una mica de tuenti i el perquè del seu èxit i de la resta de serveis de xarxa social més populars.