16/9/08

El blog del curs

Bon dia de nou, companys i companyes!


Avui us tenim preparada una lleugera sessió de natació, perquè aprengueu a moure-us per aquesta pàgina com peix a l'aigua. Si més no (i per continuar amb el símil aquàtic del dia), esperem que les instruccions d'avui us serveixin com a "flotador" fins que arribem al tema dels blogs.

Perquè, sí senyors, AIXÒ és un blog.

Cada vegada que entreu a l'adreça d'aquest curs (http://bibliotequeslh20.blogspot.com), esteu entrant a un blog, on cada dia, els companys que impartim el curs (la Ilumi, el Jordi i la Silvia), us deixarem "la lliçó" d'aquell dia, en forma de text per llegir, enllaç per visitar, vídeo per mirar, o qualsevol altre tipus de material. Avui us explicarem tot el que necessiteu saber sobre com funciona aquesta plataforma, el blog del nostre curs.

Si us hi fixeu, el contingut del blog es pot classificar en dues categories:

- Elements fixos: la capçalera és sempre la mateixa, igual que la columna que teniu a la vostra dreta, on trobareu una sèrie d'enllaços relacionats amb el curs i accessos ràpids a seccions útils (el projecte, la presentació dels tutors, l'avís legal, etc.).

- Elements variables: aquells que és probable que siguin diferents cada vegada que entreu a la pàgina. Per exemple, això que esteu llegint ara mateix: durant unes hores, quan entreu al blog, aquest text serà el primer que trobareu, però si hi torneu a entrar demà, segurament trobareu un altre text diferent, i a sota d'aquest nou text, els antics, ordenats de forma cronològica inversa (és a dir: com més nou, més amunt a la pàgina el trobareu; com més antic, més avall).

A continuació, parlarem d'alguns d'aquests elements amb més detall. Si ja esteu familiaritzats amb el format dels blogs, segurament tot això ja ho sabreu; si no, estem segurs que ho dominareu de seguida.

LA CAPÇALERA

A primera vista pot semblar només un element decoratiu, però si us perdeu per alguna de les seccions del blog (per exemple, mirant continguts antics, o alguna entrada en particular), fent click a la capçalera tornareu a la pàgina principal. Feu una prova:
1) Entreu a http://bibliotequeslh20.blogspot.com/2007/09/avs-legal.html
2) Torneu a la pàgina principal fent click sobre la capçalera del blog.
Així us estalvieu d'haver d'escriure l'adreça sencera de nou, o de dependre del botó d'anar enrere del vostre navegador.

LES ENTRADES

Això d'aquí dalt, és un exemple d'entrada. Anomenem entrades a cadascun dels escrits que es publiquen en un blog. Tot i que el contingut de les entrades és diferent, totes tenen elements en comú, i els anirem veient per ordre:

- El primer que trobareu és la data en què s'ha publicat l'entrada. L'entrada de l'exemple la vam publicar el 4 d'agost de 2008. Aquesta entrada que esteu llegint ara mateix, l'hem publicat el 16 de setembre. Si trobeu una entrada que no té data, vol dir que es va publicar el mateix dia que l'entrada que hi ha just a sobre.

- A sota, teniu el títol de l'entrada. La de l'exemple es diu "Comença el compte enrere". La d'aquest text que esteu llegint, es titula "El blog del curs". Si feu click al títol d'una entrada (la d'exemple no serveix, perquè és una fotografia, però feu la prova amb qualsevol altra entrada), el navegador us portarà a una pàgina on només teniu aquella entrada, i els comentaris que s'hi han fet. Hi ha, però, una altra manera de veure els comentaris, que veurem de seguida.

- Sota el títol, teniu el contingut de l'entrada. Pot ser text, vídeo, imatge, so, o una combinació de tot plegat. Pot ser més llarg o més curt, depèn del que us haguem de dir. Normalment, durant el curs, us deixarem una entrada diària, de dilluns a divendres, però pot ser que algun dia us deixem més d'una, o que no us en deixem cap.

- Sota el contingut de l'entrada, torneu a tenir la data de publicació, i al costat, un text que dirà "X comentaris". La X serà el número de comentaris que les persones que llegeixen aquest blog hauran deixat en aquella entrada. Si feu click a sobre d'allà on posa "X comentaris" se us obrirà una finestreta on diu "Deixeu el vostre comentari". Doncs bé, ha arribat el moment de fer la vostra primera aportació al blog del curs! Des d'aquí, podreu deixar notes als tutors, als companys, opinions, aportacions, enllaços... qualsevol cosa que voleu dir a tots aquells que llegeixen el blog (i, de fet, al MÓN! perquè aquest blog potser l'estan llegint des de la Xina... qui sap??). Fer-ho, és molt senzill.


Primer: Escriviu el vostre missatge a la capsa de text "Deixeu el vostre comentari". Si és molt llarg, us recomano que l'escriviu primer al bloc de notes, o a un document tipus word, perquè si hi ha alguna errada en la connexió i es perd allò que havíeu escrit, us puc ben assegurar que fa molta ràbia - no seríeu pas els primers a experimentar-ho!

Segon: Sota, us explica que s'ha activat la moderació de comentaris. Això vol dir que el vostre missatge no apareixerà immediatament en l'apartat de comentaris, sinó que primer ha de ser aprovat pels tutors del curs. Hem fet això per filtrar possibles missatges "spam" que ens arribin.



Tercer: Veureu unes lletres de color força estranyes, que heu d'escriure a la capsa de sota, allà on diu "comprovació de paraules". És una altra mesura de seguretat per evitar l'spam.

Quart: Escolliu una identitat. Us demanem que, en aquest cas, feu servir sempre l'opció de NOM/URL (la part de la URL no cal que l'ompliu, tot i que si teniu una web o un blog propi, ens encantarà saber-ho!!). Ja sabeu que fa uns dies us vam demanar per correu electrònic que ens donéssiu el nom amb el qual participaríeu al blog: doncs bé, aquí és on heu de fer servir aquest nom. Així sabrem en tot moment qui fa les aportacions, per tal de poder valorar la vostra evolució al llarg del curs.

I per últim: només cal donar-li al botó de publicar:

Repetim: no us espanteu si no veieu el vostre comentari publicat automàticament: primer, algun dels tutors l'haurà de donar per vàlid, i després, apareixerà al blog.

Aquest serà un dels sistemes de comunicació entre nosaltres que tindrem mentre duri el curs. Quan sigui necessari fer servir un altre, us donarem instruccions precises (si ens heu d'enviar un correu electrònic, si heu de posar-vos en contacte amb algun company, etc...).

EL CERCADOR, L'ARXIU I ELS ÚLTIMS COMENTARIS

Són tres elements que trobareu a la columna lateral. Parlem d'ells un per un.

- El cercador és una petita aplicació de Google que permet fer cerques (per paraules o frases), únicament dins del blog. Per fer una prova, busqueu
1) musictecaris
2) autoaprenentatge
3) còmic tecla
Per començar a practicar, perquè no ens deixeu un comentari dient quin dels tutors està relacionat amb cadascun d'aquests temes en la seva tasca bibliotecària? Considereu això el primer exercici oficial del curs!!

- L'arxiu del blog és un menú desplegable que anirà creixent a mesura que passin els mesos, Si el mireu ara, només trobareu tres mesos (setembre de 2007, agost de 2008 i setembre de 2008), i si entreu en algun dels tres mesos, veureu els continguts que es van publicar durant aquell mes. És una eina més de navegació pel blog, que en el nostre cas no utilitzarem gaire, però que no ens hem volgut deixar.

- Per últim, a la secció d'últims comentaris podeu llegir les últimes anotacions que els tutors o vosaltres mateixos heu fet als diferents continguts del blog. Si clickeu sobre el nom de la persona, anireu a parar a l'entrada a la qual s'ha deixat aquell comentari.

Bé... creiem que això és tot el que s'ha de saber sobre aquest blog per poder seguir el curs amb normalitat. Entrar a l'adreça del blog, comprovar si hi ha alguna entrada nova, mirar els comentaris que han deixat els companys a les entrades anteriors (entrant a l'entrada corresponent, o a través de la secció d'últims comentaris), fer les vostres pròpies aportacions... Segur que amb una mica de pràctica, us podreu oblidar del flotador que obria aquesta entrada.

44 comentaris:

Anònim ha dit...

Bon dia a tothom!,
Doncs jo ja he començat el curs (com que avui em toca doblar) i de moment em sembla, com a mínim, molt entretingut.

Queso y aceitunas ha dit...

1) musictecaris -> Jordi Corvillo
2) autoaprenentatge -> Ilumi Ramos
3) còmic tecla -> Silvia Fernández

Era ben fàcil! :D

Però hi ha algun problema amb el cercador i només dona com a resultat directe el cas de "còmic tecla", que t'envia directament a l'entrada en qüestió. La resta t'ensenya la part del text on apareix, però no t'envia a l'entrada directament.

Anònim ha dit...

La 1a pregunta és fàcil: el Jordi porta la musicteca, la Ilumi l'autoaprenentatge i la Sílvia la còmic-tecla.

Anònim ha dit...

Aquest curs sembla força interessant, però és bastant difícil llegir més de 3 línies sense que algun usuari, company o teléfon interrompi... això complica força!

Anònim ha dit...

Vaja, abans he estat massa ràpida posant el comentari.Aquí va el segon del dia:
- musictecaris: Jordi
- autoaprenentatge: Ilumi
- còmic tecla: Sílvia
Adéu!

Anònim ha dit...

Bé ja han contestat els companys i companyes, així que per no repetir...
Ànims!

Anònim ha dit...

1) musictecaris: Jordi Corvillo
2) autoaprenentatge: Ilumi Ramos
3) comic tecla: Silvia Fernández

Anònim ha dit...

Hola a tothom!
Bé, ha quedat prou clar a qui correspon cada feina, però com deia algun company, el cercador no va gaire fi, no?
Per cert, penso igual que la momo...que serà una mica complicat seguir el curs alguns dies...
Ja anirem parlant!!

Anònim ha dit...

Hola a tots!

Sí, tal com diu el rosalcd (o hauria de dir Pocoyó?) el cercador ens ha fallat... Quan vam redactar aquesta entrada i vam fer les proves de cerca, cadascun dels mots identificava l'entrada en concret de presentació de cadascun dels companys, però això va ser fa un parell de setmanes, o sigui que alguna cosa deu haver canviat... De totes maneres, l'objectiu era més que sapiguéssiu que existeix aquesta eina que no pas una altra cosa.

Aprofito per deixar-vos alguns comentaris més:

- Sí que hi haurà moments en que no només serà difícil, sinó que serà IMPOSSIBLE seguir el curs. Per això us demanem que us reserveu moments de més tranquilitat (al matí, a primera hora de la tarda, a última hora del vespre) per fer les lectures. Si veieu que, a mesura que anem avançant, trobeu que no podeu, feu-nos-ho saber i mirarem aviam què es pot fer.

- Hi haurà pràctiques (com aquesta), on algun company abans que vosaltres ja haurà deixat la resposta correcta en els comentaris. Tot i això, que no us faci mandra repetir: així nosaltres donarem la vostra pràctica per feta. En aquest cas la pràctica no és només fer la cerca, sinó també deixar la vostra primera "PETJADA" al blog, així que aneu passant per aquí, que volem veure els vostres noms d'usuari :-)

- En aquesta entrada ens hem deixat de comentar una altra eina per tenir controlats els materials del curs. A la columna de la dreta teniu l'apartat que es diu "TEMARI". Dia a dia, a través d'aquest apartat, anirem afegint els continguts, organitzats cronològicament (de moment podeu veure la presentació d'ahir, i el tema d'avui). Esperem que entre tot plegat no sigui gaire complicat de seguir.

Si teniu qualsevol problema amb la plataforma (preguntes, dubtes...) ja sabeu on som!!

Anònim ha dit...

Tercer intent! Amb aquest ritme jo no acabo el curs ni el gener! La resposta ja la sabeu tots a hores d'ara. Demà serà un altre dia!

Anònim ha dit...

Ep, jo també vull la meva imatge a tutti colori... ;D

Com la Sílvia ho mana, serà qüestió de fer-li cas: copiar, enganxar (una mica de complexe Ana Rosa sí que tinc) i...

1) musictecaris -> Jordi Corvillo
2) autoaprenentatge -> Ilumi Ramos
3) còmic tecla -> Silvia Fernández

Gràcies rosalcd!

Anònim ha dit...

Poca cosa a dir. Els companys ja han contestat, però per que es consideri la pràctica ben resolta aquí va la resposta:

1) musictecaris: Jordi Corvillo
2) autoaprenentatge: Ilumi Ramos
3) comic tecla: Silvia Fernández

També vull comentar que, com tots, he tingut problemes amb el cercador. Espero que el pogueu arreglar. Sobre el tema de reservar-nos un temps per seguir el curs, la veritat és que resulta més fàcil de dir que de fer. potser el ritme diari s'acabi fent massa estressant. No ho se ja ho veurem.

Anònim ha dit...

Com que no he tingut una estoneta per mirar el blog, ho faig ara (a última hora), quan tothom ja ha contestat. Bé, el que conta es fer-ho, no? Està clar que és millor mirar-ho a primera hora.

Anònim ha dit...

Ui ui ui...
Us veig jo molt estressats per ser el segon dia, eh??

Penseu que:
a) Podeu organitzar-vos el temps com vulgueu: si voleu estar dos dies sense fer res, us connecteu un de cada tres i hi dediqueu una mica més de temps.
i b) Per començar, aquest divendres ja us estem donant vacances, i el dimecres vinent també és festiu!!

I Calvin... abans de copiar i enganxar, pensa si el company ho haurà fet bé o no, perquè encara ningú no ha dit que aquesta sigui la resposta correcta (Còmic Tecla? Jo???)

Anònim ha dit...

"anònim", has de signar els comentaris amb el nom d'usuari que ens has dit que faries servir, perquè sapiguem qui ets. Recorda: només has de clickar l'opció "Nom/URL" i posar el nom en qüestió a les opcions que hi ha sota la caixa on escrius els comentaris.

Anònim ha dit...

Silvia: crec que el rosalcd sembla bastant fiable... No? XD

A més, jo (deu ser cosa del complexe AR) sempre contrasto les meves fonts.

Anònim ha dit...

Una bona pràctica, sí senyor...

Pel que fa al cercador, acabo d'habilitar el que ve per defecte amb la plataforma "Blogger", que és la que fem servir per allotjar aquesta pàgina. El trobareu a la barra grisa que hi ha a la part superior de la pantalla, al cantó de l'esquerra.

Si feu la prova amb aquest cercador amb la paraula "Musictecaris", veureu que us apareixen dos entrades resultants: aquesta, on us proposem la pràctica, i l'entrada de presentació del (crec que hores d'ara ja ho podem dir) Jordi Corvillo.

Anònim ha dit...

Una companya m'ha dit que està tot molt clar i molt ben redactat...

Anònim ha dit...

Fins demà! El Gambita se'n va a sopar i veure Everyone Stares... un interessantíssim documental sobre les primeres gires dels Police.

Anònim ha dit...

PRIMER COMENTARI NOCTURN!

Pel que sembla,si no m'afanyo hauré de fer els deures a casa i a la nit.
La resposta a la pràctica és:
.Musictacaris: Jordi
.Autoaprenentatge: Ilumi
.Còmic Tecla: Sílvia o David?

Bona nit a tothom!!

Anònim ha dit...

Hola,

fracàs total fent ús del cercador però fent servir altres fonts d'informació (la copypastepèdia), la resposta és:
1) musictecaris: Jordi Corvillo
2) autoaprenentatge: Ilumi Ramos
3) comic tecla: Silvia Fernández

Comparteixo l'opinió de la companya que li ha dit al jordi corvillo que tot està molt clar i molt ben explicat.

Anònim ha dit...

Encara que el buscador no funcioni massa bé, aquesta era fàcil!
Coneixent una mica els "profes" ja n'hi havia prou!

Anònim ha dit...

Hola a tothom!

Aquí van les meves respostes:

- Musictecaris: Jordi Corvillo.
- Autoaprenentatge: Ilumi Ramos.
- Còmic Tecla: Silvia Fernández.

Anònim ha dit...

Hola a tots,

primera activitat, i primer retràs. Espero que no sigui la tònica del curs

musica - Jordi Corvillo
còmic - Silvia Fernández
autoaprenentatge - Ilumi Ramos

que vaig bé,

Anònim ha dit...

Hola,
Jordi (música)
Silvia (Còmic)
Ilumi (autoaprenentatge)

fins aviat

Anònim ha dit...

Bon dia! novata total: m'estreno i tot que ja sé nedar , crec que necessitaré el flotador un cert temps... endavant amb les TIC!

Anònim ha dit...

musictecaris: J Corvillo
autoaprenentatge: Il.lumi
comictecla: Silvia

Anònim ha dit...

Força tard, però...:

1) musictecaris: Jordi Corvillo
2) autoaprenentatge: Ilumi Ramos
3) comic tecla: Silvia Fernández

Encara que el cercador no vagi gaire fi, aquest curs és una xulada. La idea boníssima, el contingut molt interessant, les explicacions clares i el disseny un 10. Felicitats als 3 profes!

Anònim ha dit...

JEEEEELOOOOUUUU!!!

La Sílvia amb els còmics, el Jordi amb la musiqueta i la Ilu amb l'autoaprenentatge.

He aprovat???? He aprovat????

CIAOOOO!!!

Anònim ha dit...

Uis, em sembla que arribo tard :P
La resposta sense dubtes segur que és aquesta que m'he copiat de tots els companys

1) musictecaris -> Jordi Corvillo
2) autoaprenentatge -> Ilumi Ramos
3) còmic tecla -> Silvia Fernández

Anònim ha dit...

Doncs em sembla que no seràs pas la última, elelluk! Encara hi ha gent que s'ha d'incorporar al curs la propera setmana, així que... tots els que heu arribat ara, no us talleu!! Endavant, passeu, passeu...

Anònim ha dit...

Hola a tothom!
Respostes:
- Musictecaris: Jordi Corvillo.
- Autoaprenentatge: Ilumi Ramos.
- Còmic Tecla: Silvia Fernández.

Anònim ha dit...

Hola!
M'estreno amb flotador incorporat...

Música: J. Corvillo
Autoaprenentatge: Ilumi Ramos
Comictecla: Sílvia

Fins la propera!

Anònim ha dit...

Hola!
No he pogut dedicar-me al curs fins avui. Ho sento! Jo també sé les preguntes: musictecaris és Jordi; autoaprenentatge és Ilumi i per últim comic tecla és Silvia.

Com ha dit algun company costa molt seguir el curs en hores de feina!!

Anònim ha dit...

Bon dia,

Aprofito que és dilluns i encara no ha sonat massa el telèfon per fer la meva primera aportació al bloc, no fos cas que no fessim el primer exercici:

- Musictecaris: Jordi Corvillo.
- Autoaprenentatge: Ilumi Ramos.
- Còmic Tecla: Silvia Fernández.

Anònim ha dit...

... Que això costa més que el que semblava, acabo de fer un comentari que no sé a on a anat a parar... ja no cal que respongui les preguntes, només vull passar de nivell en aquest joc de pistes

Anònim ha dit...

Hola! Començo:
musictecaris, Jordi
autoaprenentatge, Ilumi
còmic tecla, Silvia
nbr

sfer ha dit...

Molts ànims als companys que us incorporeu una mica més tard al curs. Penseu que l'important no és acabar els primers!!

ariera, el teu comentari deu haver quedat emmagatzemat en el limbo dels comentaris perduts. Segurament es trobarà amb uns quants dels meus comentaris per allà!! Paciència!!!

anònim, una mica de paciència! Al principi costarà, però segur que anirem trobant moments per fer les pràctiques i les navegacions i reflexions pertinents.

Vila, mutante, susa, dofí..., benvinguts/des :-)

Anònim ha dit...

Hola a tots

Avui començo, "más vale tarde que nunca"

Musictecaris: Jordi Corvillo.
Autoaprenentatge: Ilumi Ramos.
Còmic Tecla: Silvia Fernández.

Anònim ha dit...

Hola a tothom

Jo sí que faig tard, però aquí va la pràctica amb el cercador:

Musictecaris: en Jordi Corvillo de la Josep Janés
Autoaprenentage: la Ilumi Ramos de la Bòbila
Còmic Tecla: la Sílvia Fernàndez de la Tecla

Anònim ha dit...

Segur que sóc la "cierracarreras" del curs. Tot i això... a veure què passa, que "ganitas no faltan".

La pregunta ja la han contestat els meus compis de curs i jo estic d'acord. És perfecte això de ser la última!

sfer ha dit...

Miren: pensa que ser la última no t'estalvia d'haver de fer les pràctiques, si t'interessa aconseguir el certificat, és clar! A més d'aprendre del tot, perquè la web social només s'aprèn "jugant" amb ella, i per molt que llegim tot el que toca, si no "experimentem", l'experiència no serà completa!

Benvinguda al curs!

Qui soc? ha dit...

Ei, ja sé fer anar CTRL+C I CTRL+V!

Musictecaris: en Jordi Corvillo de la Josep Janés
Autoaprenentage: la Ilumi Ramos de la Bòbila
Còmic Tecla: la Sílvia Fernàndez de la Tecla

I amb la motxila a l'esquena començo el camí...

sfer ha dit...

Nunca es tarde si la dicha es buena!