29/9/08

Fent servir Google Reader (1a part)

[Responsable: Silvia Fernández - sfer]

===

Ara que ja sabem què és i les utilitats (com a "consumidors" d'informació) que té l'RSS, és hora de que ens fem amb un lector de canals RSS. Recordeu que els lectors són aquells programes que ens avisen de les actualitzacions que s'han fet en les pàgines que permeten la sindicació via RSS i de les que nosaltres volem restar informats.

De lectors de feeds n'hi ha, principalment, de dos tipus:
- Per una banda, programes que descarreguem i instal·lem al nostre PC.
- Per una altra, programes que, com els comptes de correu de Gmail, Yahoo o Hotmail, funcionen des d'Internet sense que haguem de fer cap instal·lació al nostre ordinador, i que ens permeten que accedim al nostre compte des de qualsevol terminal amb accés a Internet.

Google Reader és el lector del qual parlarem, i amb el que farem les pràctiques, tot i que més endavant podeu experimentar amb algun altre i triar el que més us agradi.

Les operacions que farem avui amb Google Reader són les següents:

Primer: Donar-nos d'alta i aprendre a entrar i sortir de Google Reader.
Pràctica: Crear el nostre compte de Google Reader.

Segon: Afegim canals RSS al nostre compte (1).
Pràctica: Afegir els dos canals RSS indicats.
- El d'aquest blog - Adreça: http://bibliotequeslh20.blogspot.com
- El del projecte - Adreça: http://projectebibslh20.wikispaces.com

Tercer: Afegim canals RSS al nostre compte (2).
Pràctica: Afegir els canals RSS de les biblioteques de la Xarxa de L'Hospitalet... i a partir d'aquí, tots els que vulgueu!!

Si feu click a sobre del títol de cadascun dels temes, accedireu a un videotutorial en el qual anireu veient les passes que s'han de seguir per realitzar les operacions en qüestió, i a més podreu anar escoltant les explicacions sobre què estem fent en cada moment. Us recomano que feu la pràctica corresponent un cop hagueu finalitzat la visualització de cadascun dels tutorials, per ordre.

Per qualsevol problema de visualització o escolta dels videotutorials, poseu-vos en contacte amb mi (per correu o als comentaris). Per dubtes o consultes, fem servir els comentaris, així tots podrem llegir les consultes de la resta de companys.

===

NOTA

Vaig enregistrar aquests tutorials fa aproximadament un mes. Escric aquesta nota a data de 25 de setembre, perquè quan he entrat aquest matí al meu Reader, m'he trobat que havien implementat una nova funcionalitat (el que déiem... estat de "beta continu", sempre millorant, sempre oferint noves utilitats als usuaris). No ha canviat gaire cosa respecte de la versió que veureu als tutorials, però no us estranyi si trobeu algun botonet extra o alguna opció una mica canviada de lloc. Espero que no sigui cap inconvenient per poder anar realitzant les pràctiques. Recordeu que estic disponible per qualsevol dubte o consulta als comentaris, per correu electrònic, o fins i tot un truc a la Tecla. Ànims!

16 comentaris:

Ilumi ha dit...

Us volia presentar una eina:
http://usernamecheck.com/
Us servirà per a comprovar si podeu fer servir el mateix nom per a diferents plataformes. Així serà més fàcil de recordar!

Anònim ha dit...

Qué bé,
Això rutlla!!!
Ja tinc 6 canals Rss al meu compte...
Són molts?

Anònim ha dit...

Bon dilluns!!!

Acabo de fer la pràctica, i cap problema amb els vídeos, tot s'entén super bé, estan molt ben explicats (felicitats Sílvia i gràcies per la currada!) i prova superada!!
També he utilitzat l'eina que ens ha donat Ilumi i estic available.

Fins demà!

Anònim ha dit...

He fet la pràctica i ha anat bé, això tindrà moltes possibilitats!!
Per cert, una pregunta que suposo que alguns ens fem: és necessari que fem comentaris cada dia?, si l'exercici és fer la pràctica i en principi no tenim problemes o de moment no volem fer cap aportació...s'han de fer comentaris a diari? Suposo que no, oi?
Vinga txiquets, fins demà!!

sfer ha dit...

Natnusa: no, no cal fer comentaris cada dia... Fer la pràctica no és deixar aquí dit "he fet la pràctica" (més que res, perquè com ho comprovem, nosaltres, si l'heu feta o no?), excepte quan us demanem que deixeu un comentari amb alguna reflexió o la resposta a alguna pregunta. La resta de pràctiques seran realment de "fer servir" les eines. Ho veureu demà, quan us demanaré que feu un parell de coses amb el vostre google reader que jo podré comprovar si estan fetes o no.

Si teniu dubtes sobre alguna pràctica en concret, voleu saber si alguna la teniu feta o no, etc... envieu-nos un correu al "profe" responsable d'aquest tema i us ho farem saber.

De totes maneres, quan arribem a l'equador del curs (que encara queda...), us podem enviar un correu amb la vostra situació perquè sapigueu si us heu de posar les piles o aneu bé. Això, per suposat, per tots aquells que vulguin obtenir el certificat... La resta, a viure la vida!!

sfer ha dit...

Alcon: no, no són molts! Són més aviat molt poquets!! A poc a poc anirà creixent, ja ho veuràs. Només cal estar atent a les pàgines que ofereixen la possibilitat de la sindicació per anar-les afegint a mesura que naveguem i anem trobant-ne.

Jo no us dic quants en tinc, perquè em fa vergonya...

Anònim ha dit...

Acabo de veure una notícia sobre el web 3.0.

http://www.20minutos.es/noticia/415941/0/europa/web/20/

Quan ens posem al dia amb l'univers 2.0, potser serà qüestió de continuar amb el 3.0!

Anònim ha dit...

De fet, un cop acabat el curs, volem que aquesta plataforma continuï activa per anar publicant notícies d'interès sobre TIC i biblioteques, o sigui que és probable que, tard o d'hora, comencem a parlar de la web 3.0 o web semàntica, que en diuen... Tot i que algú s'haurà de posar les piles, perquè jo crec que encara no he captat del tot el concepte! Em miraré l'article del 20 minutos, aviam si m'aclareix les idees :-)

Anònim ha dit...

Uola! He tingut problemes amb el Flash, de fet això m'ha fet perdre una pila de temps, però a la fi ho he aconseguit! Prova superada!
M'ha anat molt bé la pregunta de Natnusa, jo també tenia aquest dubte, però bé, al final poso igualment el comentari, per vici, mira tu!

Anònim ha dit...

La veritat és que el videos estan molt be. Realment és una currada, i la veritat és que no se com ho podeu haver fet.
Són molt fàcils de seguir i ja tinc creada la meva compte de google reader i els meus primers canals afegits. A veure que tal em va amb la pràctica de la segona part. L'única pega és la de tot el curs. Els videos tardan molt a baixar-se i resulta difícil de fer-ho tot en mitja hora. La meva sensació és que cada vegada li haig de dedicar més temps... i costa trobar-lo¡¡

Anònim ha dit...

Un suggeriment, igual que amb els vídeos enllaçats de youtube o dotsub (els que vam veure explicatius de l'RSS la setmana passada), és obrir-los i deixar-los que es carreguin en una altra finestra mentre feu alguna altra cosa, i quan veieu que la ratlla de procés ja està completada, llavors veure'ls tots d'una tirada, perquè no es vagin aturant.

Espero que l'esforç de trobar el moment per fer llegir els temaris i fer les pràctiques, tot i que sigui una mica difícil, us estigui valent la pena. Jo crec que aprendreu un munt de coses que us serviran tant per la feina com per la vostra vida "navegant" del dia a dia. De totes maneres, ja veig que aquest tema portarà cua quan us passem el qüestionari d'avaluació al final del curs...

Respecte dels vídeos (gràcies a carmencita i yoda per les felicitacions), no hi ha res de secret ni misteriós. Estan fets amb un programa per realitzar el que en anglès es diuen "screencasts", que no sé com es tradueix al català o al castellà, però ve a voler dir "retransmissió de pantalla". Tu vas fent quelcom al teu ordinador, i al mateix temps vas enregistrant tant el que fas, com la narració. Hi ha diferents programes (software) per fer screencasting. Aquests estan fets amb un de gratuït que es diu Jing i que es pot descarregar des d'aquí. Les úniques limitacions són d'espai (200 MB per emmagatzemar vídeos), de temps (5 minuts per cada vídeo), i de transferència mensual (que ara no recordo). No us imagineu fent un tutorial per explicar als vostres usuaris com poden renovar-se ells mateixos els préstecs des de casa? Jo sí!! :-D

Anònim ha dit...

Hola a tothom,
els videos els he pogut veure sense problemes però el no hi havia era so, és normal? Bé igualment es podien seguir facilment i ja tinc el meu compte amb diferents canals.

Anònim ha dit...

Mis: sí, els vídeos tenien so; concretament, la meva veu explicant més o menys pas per pas el que anava fent i perquè ho feia. Però vaja, si sense veu ja ho has entès, cap problema!! :-D [els altres vídeos, els de "RSS per pilotes" i "RSS clar i català", els vas poder sentir?]

Anònim ha dit...

Hola!

Sílvia ja ho sé que vaig amb retard però et volia consultar un dubte que m'ha sortit quan estava sindicant al meu compte del google reader les adreçes del blog i el projecte de web social. He seguit els passos tot molt bé, ja està fet, però cada vegada que obro el google reader no trobo la adreça del projecte!! Les altres adreçes encara continuen però aquesta desapareix sempre. Això és normal?

Merci i perdó pel retard!!

sfer ha dit...

Hola Maria!

No, això no és gaire normal... Continua amb les pràctiques següents (sindicar els canals de notícies i agenda de les diferents biblioteques), i em dius si et torna a passar. Potser ha estat un problema puntual amb el canal del projecte, o potser hi ha alguna cosa que fem malament.

Ja m'informaràs de si es repeteix el mateix amb altres canals. Si veus que tot va bé amb els altres, torna a intentar-ho amb el del projecte, i si no t'ensurts, truca'm a Tecla i ho fem per telèfon pas a pas aviam què falla, ok?

Apa... i no pateixis pel retard, que aquí cadascú va al seu ritme!!

sfer ha dit...

Avui m'assabento que Google ha posat una sèrie de vídeos explicatius sobre el Reader a Youtube. Els podeu veure a través d'aquesta adreça: http://www.youtube.com/GoogleReaderHelp. Si us defenseu en anglès, aquí teniu un altre recurs per fer servir aquest programa!!