25/9/08

On és l'RSS? (1a part)

[Responsable: Silvia Fernández - sfer]

===

Personalment, m'encantaria que totes les pàgines tinguessin RSS. Llàstima que no sigui així, però... Encara hi ha moltes webs que no permeten la sindicació dels seus continguts, i mentre ho facin, no ens queda més remei que anar-les visitant de tant en tant per veure si han actualitzat els seus continguts.

I la pregunta és: i com ho sé, jo, si una web té o no RSS? Com sé si m'hi puc subscriure o no? Com sé si aquesta web m'ho posarà fàcil, o si m'obligarà a entrar-hi cada vegada que vulgui saber si hi ha nou contingut?

Doncs bé: malauradament, i per posar-nos-ho difícil als que intentem iniciar els no-iniciats en la matèria, no hi ha una sola manera de saber-ho, sinó vàries maneres diferents. Avui parlarem de dues d'aquestes maneres, i demà de dues més, i farem una petita pràctica abans de despedir-nos de cara al cap de setmana.

Mètode número 1: les icones.

Si una pàgina ofereix RSS (ja sigui un canal o més d'un), en algun lloc de la pàgina principal hauríeu de trobar algun d'aquests botons (o algun de similar):


Alguns d'aquests botons són específics per subscriure's al canal en concret a través d'un programa. Per exemple, clickant el botó que diu "+ My Yahoo!" ens subscriuríem a través del lector de feeds de Yahoo, o el que diu "Subscribe with Bloglines" ens portaria a sindicar-nos aquell canal a través de Bloglines, que és un altre lector/agregador molt utilitzat. Els que diuen RSS, Atom o XML són genèrics. Un cop haguem vist algun d'aquests botons a la pàgina en qüestió, podem saber que aquella pàgina té, com a mínim, un canal de sindicació.

Compte! No sempre la icona es troba a la capçalera de la pàgina. De fet, és molt comú que aquests botons o els enllaços per fer la subscripció es trobin a baix de tot.

A continuació, podeu veure exemples contextualitzats de l'ús d'aquests botons:

[Nota: això que teniu aquí sota és una presentació, semblant a les que es poden fer amb powerpoint. Clickant a les fletxes, podeu anar avançant per les diapositives, i fent click al requadre que hi ha al costat d'allà on diu "Slide 01/10" podreu fer la presentació més gran]



Aquest mètode, però, no és infalible.

Per exemple, entreu al portal netvibes de la biblioteca de Muskiz.
Veieu alguna indicació, en algun lloc de la pàgina, que us indiqui que aquella web pot sindicar-se? Jo no l'he trobat, però contràriament al que sembla, aquesta web SÍ que es pot sindicar...

Mètode número 2: si es 2.0, té RSS.

El Jordi Corvillo ens parlarà d'aquí uns dies sobre com buscar i trobar serveis 2.0. Avui avançem que, gairebé tots els serveis 2.0 permeten la sindicació dels continguts que aporta cada usuari de manera independent.

Netvibes és un d'aquests serveis. Serveix per fer escriptoris personalitzats en línia, on podem aglutinar diferents eines (cercadors, conversors de moneda, diccionaris, traductors, mapes...) o continguts (podem insertar els RSS d'altres webs per veure les notícies directament a través de la nostra pàgina d'inici, vídeos, fotografies, textos...). Aquests escriptoris poden ser privats (i els veurem només nosaltres) o públics, com el de la Biblioteca de Muskiz. Si ens sindiquem aquest canal, cada cop que la biblioteca afegeixi un nou servei al seu portal, nosaltres rebrem un avís en el nostre lector.

Flickr, Twitter o del.icio.us, tres de les plataformes "estrella" de la web 2.0, ofereixen RSS a cadascun dels seus usuaris, de manera que els meus amics poden estar al dia de les fotografies que pujo a flickr (veure les fotografies de la Biblioteca Can Sumarro), de les actualitzacions que faig a twitter, (veure les actualitzacions de la Biblioteca de Muskiz) o de les pàgines que guardo com a favorites a del.icio.us (veure les pàgines que guarda la Biblioteca de Lletres de la Universitat de Barcelona). De tots aquests serveis, però, en parlarem més endavant...

... i demà us parlaré de dos mètodes més per saber si una web té o no té RSS.

16 comentaris:

Queso y aceitunas ha dit...

M'estan venint moltes ganes de fer coses 2.0...

:D

Anònim ha dit...

Hola de nou,

Realment, tot això resulta engrescador...
Es veritat que en el portal netvibes de la bca de Muskiz no es troba l'anagrama de sindicació, però si entra en la pàgina de funcionament i serveis, si que es troba (a la part d'abaix.

Realment, després d'entrar en Netvibes...et venen moltes ganes de subscrivir-te per per tenir uns escriptoris tant interesants.

La subcribció és gratuita o algunes si i altres no?

Anònim ha dit...

Dos exemples de com em sindico:
Jo a la feina no puc llegir els diaris... principalment perquè aquí a la farga no ens arriben.
Jo m'he sindicat a les seccions de cultura (en paper i digitals) del principals diaris i als diaris local, d'aquesta manera en cinc minuts tinc una idea general.

També m'he sindicat a cada una de les pàgines web de les nostres biblioteques, d'aquesta manera estic al dia de tot el que les biblioteques aneu penjant.

Anònim ha dit...

Tot arribarà, rosalcd, tot arribarà...

Alcon, els dos serveis d'escriptori virtual gratuïts i en línia més famosos són igoogle (només escriptoris privats) i netvibes (escriptoris privats i públics). Tots dos, com dius, són gratuïts i ofereixen moltes opcions de personalització. El tema dels escriptoris no el tocarem gaire, perquè ja tindrem una formació apart en netvibes, que és el sistema que està implementant la Diputació de Barcelona per les biblioteques de les diferents zones, però estic segura de què un cop acabat el curs, cadascun de vosaltres serà molt més que capaç de configurar-se un de propi si troba que li és d'utilitat.

El que sí que tindrem temps de practicar és la sindicació de continguts, ja que si mireu el programa de la propera setmana, dedicarem un parell de sessions a obrir-nos un compte de Google Reader per poder anant-nos sindicant les pàgines d'interès que trobem (i que ofereixin aquesta possibilitat, és clar!)

Anònim ha dit...

Una pregunta,
el símbol de Netvibes no és d'alguna manera una marca de sindicació?

Anònim ha dit...

Ai natnusa... ara m'havies fet dubtar!!

Si entres per exemple al portal de Muskiz a netvibes (sembla que només parlem d'ells... però és que són els únics que jo conegui que, com a biblioteca, en tenen un!) no hi ha res a la pàgina que t'indiqui que allò té RSS. Si et fixes, però, en la barra negra que hi ha a la part superior de la pantalla, i fas click a la dreta, allà on diu "Muskizko Udal Liburutegia", que és el nom de l'usuari que ha creat aquell portal, llavors sí que es desplega un marc on hi ha la indicació del canal.

Si no ho fas, però, el símbol verd amb la creueta blanca que és, com si diguéssim, el "logo" de netvibes, de fet no surt enlloc del portal (només als crèdits a la part inferior, i no és un enllaç, com solen ser-ho les icones taronges d'RSS que estem aprenent a localitzar).

Ilumi ha dit...

"Aviso para navegantes!" (i mai millor dit) Entendre aquest tema, què és el RSS i com funcionen els agregadors, ens facilitarà la feina quan parlem de blocs. Ara aprendreu a sindicar continguts d'altres blocs, després quan feu un bloc (pim, pam, pim, pam! en quatre clics!) podreu fer que parts del vostre bloc o tot sencer, tinguin RSS. No és gens complicat, ja ho veureu!

Queso y aceitunas ha dit...

Altres biblioteques amb escriptori Netvibes:

- Biblioteca Pública de Andorra.
- Biblioteca pública de San Miguel de Salinas.
- Biblioteques públiques de Tarragona.

(Per obrir els enllaços millor fer click amb el botó dret del ratolí i escollir "obrir l'enllaç en una pestanya nova" o l'equivalent d'Explorer)

El debat ara podria ser "avantatges i inconvenients de Netvibes davant una pàgina web". Cal tenir un escriptori Netvibes si tens una pàgina web actualitzada?

Debat, debat...

Anònim ha dit...

De moment el tema de buscar webs que permetin la sindicació està clar. Ara espero veure l'altra part: com ho veig jo en el meu ordinador. Sembla que ja passarem a classes pràctiques, que sempre és més interessant.
L'únic dubte és que no se si recordaré totes les icones de sindicació. Coneixia la del RSS, però totes les altres m'han sorprés. No es podria buscar un standard internacional? Seria més senzill, no us sembla?

elelluk ha dit...

Quan et mous pel web i amb interessos diversos acabes fent servir la sindicació. Jo el comparo amb la navegació amb ruta o sense ruta, tu fas un camí que ja tens senyalitzat o vas a l'aventura del descobriment. De moment faig les dues coses perqué m'agrada navegar sense un destí fixat, però deixant senyals al meu ordinador per no perdre de vista els descobriments que trobo pel camí.

Anònim ha dit...

Així, a "bote pronto"...

Avantatges Netvibes vs. web:

-La primera i més important: no dependre d'un informàtic!! XD
-Gratuït
-Per una persona sense coneixements d'HTML ni programació ofereix molta flexibilitat i posibilitats de personalització.

Avantatges web vs. Netvibes:

-Més posibilitats de fer el que vulguis (sempre que tinguis, es clar, permís i coneixements) a tots els nivells.

sfer ha dit...

elelluk: jo també disfruto explorant la web, anant de link en link aviam què descobreixo. Per aquest tipus de navegació, va molt bé l'organització per "pestanyes" del firefox, que també ha implementat el nou internet explorer. Així no has d'obrir diferents finestres de navegador, i no depèns tant del botó per "anar enrere", que a vegades ens pot fallar...

sobre netvibes: afegir que jo tinc molta curiositat per veure què ens han preparat des de Diputació per fer servir aquesta eina. Us en mantindrem informats!

Anònim ha dit...

Jo tinc una pregunta, potser una mica endarrerida perquè he tingut uns dies de festa. Si una pàgina només té el botó de "+ My Yahoo", per exemple, i el meu reader no és de Yahoo, no em puc subscriure?

Anònim ha dit...

Fanta: tens la resposta en els comentaris d'aquesta entrada.

Anònim ha dit...

Hola, vaig atrassada vaig tenir un dia d'a.p i no us atrapo:
Així doncs hem de memoritzar dos colors: un símbol verd amb crueta banca netvibes i requadre taronge amb ones de comunicació RSS.

Sense entendri massa potser diria que la diferència entre netvibes i pàg web, una potser és més rígida i l'altra és més flexible permet més la interacció , és més viva, és veu molt clar en la d'Andorra i les pub de Tarragona

Anònim ha dit...

Estic aprenent moltes coses noves, netvibes ha quedat força clar, el que no acabo d'entendre és això del twitter, però sembla que més endavant ho veurem amb detall.