3/10/08

Biblioteques i RSS (i III) Exemples i reflexions

[Responsable: Silvia Fernández - sfer]

===

Com estan les biblioteques fent servir l'RSS?


- Anunciant les seves activitats en blogs.

- Recopilant les seves guies de lectura en wikis (pàgines web que permeten, a més de l'edició cooperativa per part de diversos usuaris, la sindicació dels canvis que es realitzen en la web - Parlarem de les wikis durant el tema de treball cooperatiu).

- Integrant l'RSS als seus catàlegs, de manera que es poden sindicar cerques (per autor, matèria i paraula clau): així, quan s'afegeix un nou document d'aquell autor o matèria que ens interessa, automàticament rebrem un avís al nostre lector (feu la prova amb l'enllaç al catàleg de la biblioteca de Seattle).

- Informant de les novetats de la biblioteca.

- Recopilant els canals RSS rellevants per a la nostra audiència i proporcionant-los des d'un lloc centralitzat.

- Millorant la comunicació interna entre el personal de la biblioteca/xarxa de biblioteques (l'RSS com a part d'una Intranet - No us puc posar cap exemple, perquè en ser eines internes no es poden veure públicament, sino que només els treballadors de l'entitat en qüestió poden utilitzar).

Si feu click en cadascun d'aquests usos de l'RSS, anireu a parar a exemples reals de biblioteques (catalanes, espanyoles, estrangeres) que l'estan aplicant en l'actualitat.

Per estar al dia d'altres novetats en el camp de l'RSS i les biblioteques, si llegiu l'anglès, us recomano que us subscribiu al blog RSS4Lib (el subtítol és "innovative ways libraries use RSS"), on tot sovint comenten qüestions relacionades amb biblioteques i l'RSS.

===

Com ja sabeu, avui és l'últim dia d'aquest tema, així que toca fer una mica de reflexió:
- Què penseu de l'RSS? Li trobeu avantatges? Inconvenients?
- Penseu que us serà útil en la vostra vida professional, a la biblioteca? I a la vostra vida personal?
- Quin dels serveis que hem vist penseu que seria útil que apliquéssiu a les vostres biblioteques, pels vostres usuaris?

Parlem de tot plegat als comentaris, mentre em retiro i dono pas al Jordi Corvillo, que la propera setmana us explicarà més sobre com cercar i trobar serveis de web social a la xarxa! I com que vol ser bon minyó i ficar-se els alumnes a la butxaca, comença per donar-vos el dilluns de descans (per pair aquestes dues setmanes d'RSS, que han estat intenses), així que us trobareu amb ell a partir de dimarts.

Bon cap de setmana llarga a tots plegats!!

26 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola,
per a mi ha sigut tota una descoberta l'RSS i segur que a partir d'ara estalvio molt de temps a l'hora de buscar informació. Ho trobo molt útil tant a nivell particular com laboral. Als usuaris de les biblioteques els permetrà està informats de les noves adquisicions, de les activitats programades, dels possibles canvis de funcionament de la biblioteca, etc. Aprofito per felicitar-te a la teva tasca de profe, m'ha semblat molt original, entenedora i a mi personalment m'ha aconseguit engrescar en aquest món.
Bon cap de setmana a tothom!

Anònim ha dit...

Hola,

Jo crec que les RSS son una evolució (millorada de manera espectacular) d'aquells "prehistòrics" butlletins de sumaris. Gairebé tot són avantatges (m'ha cridat molt l'atenció la posibilitat de sindicar cerques als catàlegs) i el major inconvenient que li trobo és la dificultat d'estar al dia de tot el que ens pot interessar.

Crec que sí ens pot ser útil en la feina. No en tinc cap dubte. Ara està tot començant a funcionar i hi ha molta gent que no ho coneix, que es el mateix que va pasar amb el correu electrònic fa un temps.

A la vida personal li serà útil a la gent que amb inquietuds i que té costum de navegar a casa seva. A mí em va de perles perquè soc un desmemoriat i així tinc tot juntet.

Jo em quedo amb la sindicació de cerques a través del catàleg. És de lo más! ;D

Anònim ha dit...

Pensant una mica més, ara per ara, el més útil de les RSS per als nostres usuaris és la posibilitat de sindicar l'agenda d'activitats.

PD: La foto de novetats de la galería de la cansu es molt dolenta. De les pitjors. Hem millorat una mica darrerament posant un fons negre... ;D

Anònim ha dit...

Mis: gràcies per la part que em toca. Després d'aquesta setmana amb el Jordi ens tornarem a trobar per parlar d'etiquetes (i ja us avanço que comparat amb l'RSS, estarà xupat!).

Calvin: efectivament, l'excés d'informació pot arribar a ser un problema. Però aquí entrem nosaltres com a bibliotecaris, per ajudar a seleccionar el contingut que realment val la pena. És cert que hi ha moltíssima informació, però una part molt gran d'aquesta és informació redundant. Quantes vegades apareix la mateixa notícia reproduïda en diferents diaris i blogs? Hem de facilitar la tasca de selecció del material rellevant.

Respecte de l'ús personal, crec que si navegues per casa i ets un desmemoriat, a més d'un lector d'RSS necessitaràs un gestor de favorits, com delicious, que veurem d'aquí una setmana i una mica més. "Manténgase a la escucha" :-)

La sindicació de cerques del catàleg és, realment, una funcionalitat que pot donar molt de joc per estar informat, com a usuari, de les novetats que t'interessen. Si t'interessa una matèria en concret i vols saber quan s'incorporen documents que tracten sobre aquell tema; si ets seguidor d'un autor, director de cinema o grup de música en particular i vols saber quan entra la última adquisició a la biblioteca... El problema que tenim nosaltres és que en això, depenem d'altres persones, però esperem que el canvi al nou Millenium, si no ho inclou de manera immediata, al menys si ho prevegi de cara al futur.

Ara mateix, evidentment, una de les poques coses que els nostres usuaris poden fer amb l'RSS és sindicar-se l'agenda d'activitats. Però poseu-li imaginació. Se us acudeix algun servei que poguéssiu implantar des de les vostres biblioteques i que fos útil per algun col·lectiu en concret, o per al conjunt dels vostres usuaris? Algú s'atreveix?

Anònim ha dit...

Hola

Crec que la tecnologia RSS m'ajudarà a estalviar temps i sobretot, crec que serà com usar "favoritos" amb valor afegit! No només tindré recollides les webs que m'interessen (sense perill, en principi, que desapareguin, com ho fan de vegades) sinó que a més sempre estaré al dia del que s'hi publiqui.

Anònim ha dit...

Hola,

L'RSS sembla molt útil si s'utilitza bé. Ho dic perquè té el perill de que ens subscrivim a massa canals RSS i al final sigui més una pèrdua de temps que un estalvi, si li volem donar una ullada a tot (bé, potser sóc jo que tinc aquesta tendència...).

Una possible utilitat que em ve al cap seria crear un blog amb entrades que parlessin dels llibres més rellevants del moment (incloent ressenyes, enllaços...) i on els usuaris poguessin donar la seva opinió sobre els que han llegit.

Anònim ha dit...

Hola!,
Els avantatges del RSS estan clars: estalviar temps i està al dia de tot el que ens interessa, sense perdre'ns res. Tinc clar que em serà molt útil a la meva vida, tant professional com personal, però necessito practicar una mica més i treure-li més suc al tema.
Coincideixo amb el Calvin, em sembla molt interessant poder sindicar el catàleg. Ara, també pot ser perillós perquè aquells usuaris que sempre volen ser els primer en endur-se algunes novetats se n'aprofitin... Oi que tots sabeu a què em refereixo?
Sfer, gràcies per compartir els teus coneixements!

Anònim ha dit...

Hola!

Respecte a l'RSS em sembla una eina molt útil tant a nivell personal com a nivell de feina (jo m'he posat el google reader com a pàgina d'inici). En quant al seu ús a les biblioteques crec que totes les opcions que apuntava la Sílvia resultarian útils de cara a l'usuari (notícies, guies, sindicació de cerques, recopilació de canals)
I aquí volia apuntar un altre possible ús de l'RSS a biblioteques. Hi ha un servei: ELF, que permet que la biblioteca enviï notificacions dels retardaments de documents mitjançant RSS.
I això es tot!

Anònim ha dit...

Hola,
per mi l'RSS també ha estat un descobriment i penso igual que els meus companys que el fet de poder sindicar cerques al catàleg d'autors que t'agradin o de matèries concretes pot ser molt interessant. El que passa és que s'ha de tenir una mica de seny, perque com comentava algun dels companys si comencem a tornar-nos bojos sindicant-nos webs a dojo serà una mica desastre perque no tindrem temps de llegir tot el que ens hem sindicat.

Ilumi ha dit...

L'adreça d'aquest servei que comentava Carmencita:
Libraryelf, Tant de bo es fes servir! (els encarregats de morosos hem aixecat la cella tots alhora!) però segur que tot això ho farà el millenium... NO?

Anònim ha dit...

Hola,

Com comenten tots els companys la sindicació ens facilita un munt de tasques que fins aleshores ens robaven temps de servei. Per tant, crec que la introducció de totes aquestes novetats tecnològiques són positives. Tots aquests serveis em recorden allò del DSI que es feia a biblioteques especialitzades, o això és que que ens explicaven a la carrera. Informació a la carta. Ja va bé que s’adapti a un àmbit més popular.

Però el que més destacaria és el canvi en la figura del bibliotecari de la publica. Ja no ens limitem a fer atenció a sala, ni a fer callar els nens, sinó a oferir informacions cada cop més precises consultant més recursos i fonts, i sent més ràpids. Personalment m’agrada que es potenciï la faceta de documentalista tot i tractant-se d’un àmbit públic, canvia el perfil i els interessos dels nostres usuaris.

¿que podríem fer amb tot això, que fos nou? Només se m’acut difusió de les activitat a les biblioteques. No sé hi seguiré pensant.

Anònim ha dit...

Bé, doncs subscric pràcticament tot el que ja han dit els companys:

Li trovo més avantatges que no pas inconvenients, però sí és cert que podem arribar a saturar-nos una mica d'informació com a receptors, i com a emisors està clar que significarà més feina, però compensarà.

Com que guanyen els avantatges evidentment ens serà útil a nivell professional, no ho tinc tant clar a nivell personal, ja que no sóc una persona massa "tecnològica", ni que li agradi cremar-se gaire els ulls llegint o surfejant per internet. Encara ho he d'indexar...

Serà molt útil fer saber les nostres novetats i activitats als usuaris que es vulguin sindicar als nostres canals, però caldrà que passi una mica de temps, perquè igual que jo he après fa uns dies què és això de l'RSS, hi haurà molts usuaris que encara s'han de familiaritzar amb això.

Anònim ha dit...

Hola a tothom,

Els avantatges que ens proporciona l'RSS són evidents: és una eïna que ens estalviarà molt de temps, com han comentat tots els companys.

L'únic inconvenient que li trobo és que haurem de seleccionar molt bé les webs a les que ens sindiquem, però seleccionar és una cosa que hem de fer sempre, oi?

Per mi és un món nou que no coneixia abans que ens portés la Silvia i tinc una mica de síndrome Alicia. Quan acabi de meravellar-me provaré a pensar-hi una mica més.

Grácies Silvia!

sfer ha dit...

Hola a tots,

Me n'alegro molt de que
a) Hagueu disfrutat descobrint les possibilitats d'una tecnologia com l'RSS.
b) Sigueu conscients també dels perills que, com a consumidors d'aquesta tecnologia, haurem d'afrontar.
Però, com ve diu el Daroam, seleccionar és una de les tasques a les que estem acostumats i que no ens ve de nou, oi?

No vull tampoc deixar passar l'oportunitat d'alertar-vos que l'RSS és encara una tecnologia molt poc coneguda i utilitzada, tot i que cada vegada hi hagi més gent que segueix blogs amb assiduitat (un es pregunta: i com s'ho fan, sense un lector?? doncs com jo al començament: perdent un munt de temps visitant cada blog cada dia per veure si s'havia actualitzat o no...). No sé si les biblioteques hem de liderar iniciatives com aquesta, però definitivament sí que hem de participar en donar a conéixer totes aquestes eines que ens ajuden a gestionar de manera més eficient el nostre temps online.

Des d'aquí, hem començat amb els companys de feina :-)

Queso y aceitunas ha dit...

Hola amb retard!

1) L'RSS està molt bé (això penso que ja l'han dit). És una eina curiosa que, comparada amb les llistes de distribució via e-mail, estalvia un munt d'espam i de temps. A més, és més versatil. L'inconvenient que l'he trobat és al lector de feeds, no al concepte de feeds. Google Reeder hauria de permetre compartir notícies en carpetes. Així podríem classificar els nostres compartits per temes. Suposso que, amb la cosa del "Beta permanent" algú de Google ho farà en un moment donat.

2) Si, és molt útil. Per qüestions laborals i personals. La sindicació et permet estar assabentat de tot sense haver d'anar a buscar la informació.

3) Estaria bé establir un canal de "compartits" amb el compte de la biblioteca, amb notícies de tots tipus. A la llarga tindria més éxit que els dossiers temàtics de la diputació. El problema seria la feina que donaria estar al dia de tots els temes, però es podria distribuir la feina per temètiques, de manera que cada persona portés les notícies de la seva franja de CDU.

Per cert, l'ELF està força bé.

Anònim ha dit...

Tal com anava llegint pensava el que diu rosalcd, hauria d'haver la possibilitat de fer carpetes temàtiques, com fèiem abans amb "els favorits", dic abans, perquè d'ara endavant no crec que els faci servir gaire ;-). No cal anar a mirar les pàgines a veure si hi ha alguna novetat sinó que la novetat ve a tu i la resta que ja coneixes, doncs això.
També em fa por l’acumulació de webs i per tant de novetats al reader o al lector que sigui, i més amb el grau d’interessos que tinc.

Anònim ha dit...

En general estic d'acord amb tots vosaltres. L'RSS ens ajuda a estalviar temps a l'hora d'estar al dia d'uns determinats temes. Potser on veig més clara la seva aplicació és quan ens interessa un tema específic i coneixem un nombre limitat de fonts que ens garanteixen informació pertinent. La pega que li veig és que l'RSS encara està poc estés i que hi ha fonts que no disposen de feeds.

Evidentment, que pot ser útil en la nostra vida professional. En la vida personal potser també, però encara no li veig... si m'ajudés a planxar la roba o a rentar els plats seria genial.

El que m'ha sorprés ha estat la possibilitat d'integrar-ho al catàleg. Trobo que en les biblioteques, el catàleg hauria de ser la punta de llança i integrar-ho amb altres serveis... (el DSI n'és un) i per això he intentat entrar a l'enllaç de la Biblioteca de Seattle però no sabia com fer-ho o sigui que us deixo l'enllaç amb les instruccions per si algú s'anima:

https://catalog.spl.org/hipres/help/local/rss.html

També m'ha semblat interessant el servei de Feedjournal, perquè al final resulta que el que hauria de servir per estalviar-nos feina ens crea més, s'hauria d'evitar de replicar la informació en diferents suports (primer era en paper, i ara és en paper i en format web, i després serà en paper, en format web). S'ha de buscar la manera d'automatitzar aquests processos i no perdre el temps en adaptar la informació a cada suport.

sfer ha dit...

Feedjournal és més un servei orientat al qui "rep" la informació que no pas al qui la "genera". És a dir: jo et facilito la informació (RSS), i tu te la montes com tu vulguis: la pots rebre al correu, passar-te-la a pdf perquè et sigui més fàcil imprimir, llegir-la en un lector, o en format diari. En aquest sentit, la tasca de les biblioteques és de facilitadora, no pas de "formatejadora".

El que trobo que té difícil solució és la duplicació "analògic/digital". Està passant en molts àmbits de la documentació. Ara, amb l'enciclopèdia catalana a la xarxa, per exemple... deixarem de tenir l'exemplar en paper? I fer-ho, no suposarà deixar de donar servei a un tipus de públic? Crec que haurem de conviure en ambdós móns durant força temps, mentre treballem per "alfabetitzar" en el món digital tota aquella gent que estigui en risc de caure per la famosa "brecha"...

Anònim ha dit...

Tinc poc a afegir al que han dit els companys. El RSS em sembla una eina fantàstica per estalviar temps, però te el perill de la sobrecàrrega d'informació. Si em sindico a massa webs i blogs arribarà el moment que no ho podré gestionar.

El que em sembla fantàstic es poder sindicar-se al catàleg. A molts usuaris els seria d'interès poder saber les novetats d'un tema o autor concrets.

Ara com ara la utilitat més clara que li veig és sindicar-se a les activitats i a l'agenda de la biblioteca. Si tothom ho fes servir ens estalviariem un munt de temps amb el mailing.

Anònim ha dit...

- Crec que el RSS si tindra abantatges, però tambè inconvenients, com amb el temps massa informació.
- Per la feina crec que em pot ser útil, però amb la meva vida personal no tinc temps per dedicarmi.
- Informació de les activitats i comentaris sobre les mateixes.

Anònim ha dit...

Hola a tothom,
Totes les aplicacions de l'RSS que hem vist, trobo que són de molta utilitat pel treball en biblioteques i que ens podrien estalviar molt de temps, ja que ens permeten automatitzar les cerques d'informació. Les utilitats concretes ja les heu comentat: sindicant la cerca en un cercador (per exemple “xarxa de biblioteques de l’Hospitalet” per veure que diuen de nosaltres a Internet), sindicant una cerca al catàleg (per veure si s’ha publicat un nou llibre d’aquest autor/a que ens interessa tant, o que sabem que l’agrada a un usuari concret).

Però primer farà falta que l’RSS estigui integrat als catàleg i als cercadors, per poder sindicar les cerques, oi? De moment són pocs els que l’integren.

D’altra banda, pels usuaris de les biblioteques, l’RSS també es molt positiu, perquè els permetrà està informats de les noves adquisicions i de les activitats programades a les biblioteques, entre d’altres avantatges.

Anònim ha dit...

Hola,

Crec que aquestes alçades ja tots saben les avantatges que ens dona la sindicació de continguts. És útil perquè et permet d'un cop d'ull saber tot el que s'ha publicat de nou sobre els temes que he sindicat i per tant això significa guanya TEMPS.

Els usuaris els podem oferir ajut per conèixer el tema i que ells es fàcil la seva selecció, però com ja he dit per mi la avantatge més gran ha estat coneixeu jo, tant per la vida professional com la personal.

Els usuaris haurien de sindicar-se al catàleg, a les novetats, a les guies i activitats que fem.

Anònim ha dit...

He trigat tant a fer el comentari que he tingut temps de trobar un problema al RSS: tinc 896 'notícies' per obrir i llegir i això que em vaig subscriure a pocs llocs.

Però li reconec els grans avantatges si fas una bona selecció de 'subscripcions', les organitzes bé i els hi trobes aplicacions (personals o professionals). Si no, li veig el risc que l'allau ens deixi colgats.

Des de la bilioteca es poden oferir via RSS un munt de coses: novetats, recomanacions, especials 'nadal', 'santjordi', especial viatges, ofertes (de llibres donats de baixa, de revsites, de donatius,...),...

sfer ha dit...

Efectivament, la saturació d'informació (o "infoxicació") pot arribar a ser un problema. Pensa, però que, per exemple, quan llegeixes un diari tampoc no ho llegeixes tot. La lectura en diagonal s'ha fet la reina del món d'Internet. Hem d'aprendre a escanejar i a decidir si ens interessa o no el tema per llegir amb més profunditat. Amb Google Reader, per exemple, va molt bé la "Vista de lista", on veus els títols de les notícies i molt sovint ja amb això pots orientar-te per saber si t'interessa llegir-la sencera o no.

ts ha dit...

Bé, amb un parell de mesos de retard, em reincorporo al curs,.. aveure quan dura.

Per mi el rss m'està resultant molt útil, jo tinc totes les sindicacions en el netvibes, i el tinc com a pàgina d'inici de l'ordinador de la feina. Em permet estar al dia de tot el que poseu a les pàgines web de les biblioteques, com totes les novetats del departament d'educació i de les seccions culturals del principals mitjams.

A nivell personal l'agenda de la SBB i d'alguns clubs musicals em permet estar al dia dels concerts que més m'interessen.

sfer ha dit...

Tecla Sala: no sé ben bé qui ets (cosa que potser té la seva gràcia, je je...). Em pots enviar un missatge de correu, si és que no recordes quin és el nom d'usuari que ens vas dir que faries servir?

Gràcies!!