7/10/08

Buscar i trobar serveis 2.0 (II): on i com trobar serveis i webs 2.0

Bon dia!

Avui toca com trobar serveis 2.0. Primer de tot hauríem d'aclarir un parell de qüestions...

1a) La distinció entre servei i web o lloc 2.0. Tot i que molt sovint la frontera entre ambdós conceptes és tan tènue que desapareix, encara podem diferenciar aplicacions o serveis 2.0 del que només serien llocs web 2.0.

Per exemple: EyeOS és un sistema operatiu lliure basat en web ideat a Catalunya, per tant seríem davant d'un lloc web que ofereix un servei o producte amb característiques 2.0.

En canvi, Biblio.com sembla més propera al concepte de web 2.0 que ofereix un servei 2.0 però en un sentit més "tradicional": cerca de llibres rars, usats i descatalogats.

Linkua (aprenentatge multimèdia d'idiomes), pel seu disseny i pel seu concepte, és un altre exemple que trenca la frontera entre web i servei: la web és el servei i el servei és la web.

De fet, aquesta distinció segurament perd tot el sentit en tractar-se de webs 2.0, les quals per definició aporten un valor afegit (el servei o producte) més enllà del tradicional del que consideràvem Web 1.0, en què hi havia poc o gens multimèdia, text pla, dissenys d'escàs atractiu, poca o nul·la interacció amb l'usuari, etc.

2a) La diferència fonamental en el contingut del post d'avui i el de demà: on i com trobar serveis 2.0 per una banda i motors de cerca 2.0 per l'altra.

Avui parlarem bàsicament de directoris que recopilen llocs/serveis 2.0 i demà parlarem de motors de cerca i serveis amb característiques 2.0. També veurem que la fusió conceptual de vegades és l'ingredient principal d'aquests serveis.

Dit això irem al gra, molt més que ahir perquè totes i tots anem justos de temps i el tema és ben senzill d'entrada: tenim la sort que un senyor anomenat Bob Stumpel publica un bloc que es diu Everything 2.0.


A la dreta podeu veure que hi ha les webs organitzades per categories temàtiques. Per tant, som davant d'un sistema de classificació ambigu, sistemes en què els continguts estan organitzats en categories no definides de forma exacta i precisa (Martínez Usero, 2007). Malgrat el grau d'incertesa a l'hora de trobar el que volem en un sistema com aquest, la classificació és força útil per orientar-nos cap al que vulguem trobar. I no us espantéssiu: hi ha cerca per paraula clau o tag tot just per sobre de la classificació temàtica.

A més, en Bob va ressenyant totes les noves incorporacions que constantment va fent. No ho dubteu, aquí hi ha quasi tot el que pot portar etiqueta 2.0.


Altres directoris

Listio és un directori ben presentat i força exhaustiu de llocs i serveis 2.0, amb ressenyes de cadascun dels serveis i un molt ben col·locat núvol de tags o etiquetes.

eConsultant, directori amb més de 1200 llocs 2.0, un altre de logos 2.0 i més coses com aplicacions freeware, fonts, utilitats per a programadors web, etc.

All Things Web 2.0 és un altre lloc de referència estructurat en forma de rànquing segons els llocs 2.0 més votats pels usuaris.

El Seth Godin's Web 2.0 Traffic Watch List és un rànquing de 952 llocs web ordenats per votació dels usuaris, remet al directori de Bob Stumpel i l'All Things Web 2.0.

I en català el recull d'en Joan Vilarnau Ei, si pot ser! Des d'aquí també es pot accedir al seu bloc, especialitzat en Web 2.0.


Blocs especialitzats

Web 2.0 Workgroup és una xarxa de blocs sobre Web 2.0.


Premis

Web 2.0 Awards, seu dels premis que es concedeixen anualment als millors llocs i serveis 2.0, la flor i la nata de l'univers 2.0.

Webware 100 és un directori de 100 llocs 2.0 votats pels usuaris. Cada seleccionen els que els usuaris voten com a millors serveis 2.0.


Conferències

Web 2.0 Expo

Web 2.0 Conference

Catosfera és el nom d'unes jornades en català sobre blocs i Web 2.0.


Medició d'audiències

Aquests llocs es dediquen a analitzar les visites que rep una web i són útils per obtenir informació d'un lloc web determinat (popularitat, fiabilitat, autoria...) i altres relacionats amb ell. Són eines útils per complementar la informació obtinguda en un cercador convencional com Google.

Alexa

Nielsen/NetRatings


També us pot resultar interessant consultar aquest post sobre nous projectes Web 2.0 sorgits a Espanya l'any passat.

I de regal un llibre en castellà. Proveu de demanar que us l'enviïn en paper per a la biblioteca, en teoria és de franc!

Fins demà,

Gambita

15 comentaris:

Anònim ha dit...

Ostres tu!
Em passaria hores i hores mirant alguns dels exemples que ens has llistat. Com a recomanació em quedo amb el lloc Web 2.0 Award on he trobat perletes com una pàgina que es diu www.imcooked.com on la gent penja els seus videos cuinant. N’hi ha alguns realment bons, jeje.
També molt recomanable la web http://spanishpod.com/ on podem prendre classes d’espanyol amb molts recursos. Però el que més m’agrada és la versió xinesa http://chinesepod.com/ ! Crec que si tinc temps em sindicaré per aprendre alguna paraulota en “xino”. I bé, altre lloc que m’ha semblat molt interessant l’he trobat a partir de l’enllaç de Nous projectes 2.0 apareguts a Espanya i es diu http://es.laburo.com/Espana . En aquest pots fer les teves recerques de feina i sindicar-les per tal que et vagin enviant les noves ofertes. És com l’Infojobs però amb tecnologia 2.0.
Confesso que avui tenia una mica més de temps que altres dies i m’he hagut de controlar per no seguir “xafardejant” més llocs 2.0.
Apa nois!

sfer ha dit...

Per tots aquells que no estiguin familiaritzats amb els termes "tag/etiqueta" o "núvol de tags/núvol d'etiquetes", no patiu. La propera setmana en parlarem "largo y tendido"!

Anònim ha dit...

El llibre costa 3,70 euritos del ala:

"La publicación impresa de este material ha contado con un apoyo de la FLACSO México, por ello es que su costo de lanzamiento es notoriamente accesible: $ 5,70 dólares o 3,70 euros. El libro puede solicitarse a public@flacso.edu.mxEsta dirección de correo electrónico está protegida contra los robots de spam, necesitas tener Javascript activado para poder verla . Tel. (52-55) 30 00 02 24. Como ya dijimos, gracias a todos los que contribuyeron al lanzamiento de esta nueva versión."

El que és gratis és descarregar-lo en PDF... :P

Gambita ha dit...

Ara quedarà molt bé que digui que era un parany... gràcies per la puntualització Calvin!

Queso y aceitunas ha dit...

Estic d'acord amb natnusa: passaran hores, dies i setmanes abans de poder-lo mirar tot.

El senyor Bob Stumpel dorm?

Bé, dels que he pogut mirar aquesta tarda, el guanyador és: vufind. Al seu costat, els nostres opacs fan riure.

I és veritat: imcooked mola molt :D

Ilumi ha dit...

El Gran Google... estic d'acord amb Gambita: el monopoli de Google (com qualsevol monopoli) és preocupant. I engrescador. És com quan governa un partit d'una marcada orientació cap a la dreta o l'esquerra, que provoca una oposició més ferma. L'existència d'un monopoli encoratja la competència a re-inventar-se: aquesta és la part positiva. Però a Google se li ha de reconèixer la seva qualitat i el seu estat de beta permanent. Mireu aquesta notícia:RSS de les cerques a Google.

sfer ha dit...

Com m'alegra que hi hagi qui està al dia del Genbeta i em transmeti les notícies interessants... i definitivament aquesta ho és! Gràcies Ilumi! S'han acabat els correus que em saturen la bústia!! :-D

Anònim ha dit...

On estàs, Gambita??

Bé, jo també m'he penjat una mica massa xafardejant, tot i que veig que no n'he tret tant de profit com la natnusa.
Qué gran el tal Stumpel! A qualsevol web de directoris d'aquests t'hi podríes passar hores i hores i hores i hores... M'encanta això de surfejar "legalment" a la feina, jur jur

Anònim ha dit...

El blog del tal Stumpel es genial, però la veritat m'ha acabat provocant una mica de vertigen. És que hi ha una autèntica sobrecarrega d'informació¡

Ja s'ha comentat altres dies, hem de poder controlar d'alguna manera aquest fluxe d'informació. Si no et supera.

Anònim ha dit...

Uauuuuuuuuuu!

així és com en sento, dintre d'una montanya rusa a la revoltada final. ¿Sabeu el temps que no podré dormir mentres tafanejo tot això?
-Apunto a l'agenda: comprar anti-ojeres

Anònim ha dit...

Tota aquesta llista de directoris està molt bé però em recorda una mica el que passava quan Google encara no existia... uns feiem servir Altavista, uns altres Lycos,... més tard va aparèixer Google i tot va canviar. Fins i tot la nostra forma de buscar en forma de categories temàtiques va ser suplantada pel requadre de text amb el botó de "Voy a tener suerte". És difícil imaginar que una empresa podrà en poc temps superar la quantitat de pàgines que han emmagatzemat els robots de Google... més endavant ja m'estendré sobre el tema de les etiquetes i les categories.

Segurament el canvi més significatiu és la possibilitat de treballar cooperativament i que moltes pàgines estan pensades per a que els usuaris les explotin de forma coordinada, però sense regles?

sfer ha dit...

Urreapd: aquesta setmana és la ideal per estendre't sobre el tema de l'etiquetat, suposo que ja ho has vist. Esperem els teus comentaris!!

Anònim ha dit...

Per cert, les mediacions d'audiències a Espanya les realitza com en el cas de les publicacions periòdiques Información y control de publicacions (OJD):

http://ojdinteractiva.ojd.es/alfabetico.php

Anònim ha dit...

Per mi el recull de Joan Vilarnau Ei, si pot ser! ha estat el més profitós imagino que perquè no ser anglès, és una llàstima ja que em perdo moltes coses, però per altre banda encara em sentiria més aclaparada per tot el que em queda per conèixer i aprendre.

Bé us deixo que tinc molta teca per anar mirant !!!

Anònim ha dit...

Me ha llamado la atención muchísimas cosas: el directorio de logos web 2.0, las fuentes...Pero donde más me he "entretenido" ha sido con Joan Vilarnau, y es que como dicen algunos compañeros es tal la cantidad de información (y en inglés) que parece que vayas en una montaña rusa.