21/10/08

Com s'aprèn?

Autor: Peter Gibson

Com s'aprenen les coses? Fent-les! Ja heu vist què és un bloc. Ara aprendrem a fer-ne un. Em consta que alguns de vosaltres teniu un, però farem un repàs general. I qui ho sap, potser podrem aprendre coses noves, no? La fotografia és totalment simbòlica de com anirem treballant: pas a pas! ;·D
En primer lloc, vull que repasseu l'entrada on us vam fer la descripció d'aquest bloc. Vau veure quines són les parts d'aquest bloc, però anirem veient uns quant més i comprovareu que hi ha uns elements que s'acostumen a repetir.
Treballarem amb dos blocs, a part del nostre, el de Frikitecaris i el Dekialli Documental (tots tres imprescindibles per diferents motius!):


Si us fixeu la Url de Dekialli Documental no té la terminació de blogspot.com, com el nostre o el de Frikitecaris. Una de les característiques d'un bloc és la seva facilitat per fer-lo i per mantenir-lo. No es necessita un programa de disseny de pàgines web tipus Frontpage o Dreamweaver; existeixen plataformes o CMS (Sistemes de Gestió de Contingut) on, amb uns passos ben estructurats i sense tenir coneixements de llenguatges de programació, podem fer un bloc en cinc minuts. Nosaltres i els de Frikitecaris vam fer servir Blogger, Dekialli Documental va fer servir WordPress. Hi ha més, però aquestes són les més conegudes. Nosaltres treballarem amb Blogger ja que considero que és la més senzilla, però Wordpress és també una plataforma molt interessant, ja que si tens alguns coneixements de html, et permet personalitzar molt més el teu bloc. A Blogsbazaar fan una comparació entre CMS força clara.
Normalment els blocs tenen un disseny similar: a dalt una capçalera, a l'esquerra les entrades del bloc (ordenades cronològicament) i a la dreta tota una sèrie de widgets o gadgets (com els anomena blogger) que es poden afegir. Obriu els dos blocs d'exemple i podreu comprovar com hi ha uns elements habituals: una presentació de l'autor, un núvol o llistat d'etiquetes, un arxiu del bloc, "els últims comentaris"... Aturem-nos un segon amb aquest últim: una de les característica definitòria dels blocs és la seva interrelació amb els usuaris i per tant, els comentaris són imprescindibles!


Tot té la seva part fosca...però sempre podreu moderar els comentaris per evitar els trolls!
Bé, comencem la pràctica d'avui:
Obriu Blogger i amb les dades del vostre compte a Google intenteu fer-ne un. És molt senzill, així que no crec que calgui més explicacions! De totes maneres, si teniu algun problema o simplement us voleu assegurar de fer-ho bé, consulteu aquest tutorial: com crear un bloc. (només heu de seguir el primer capítol). Una vegada fet, subscriviu el vostre nou bloc amb el Google Reader. Ja sabeu, qualsevol dubte...

Demà aprendrem a configurar i a canviar el format dels vostre bloc: serà divertit!


24 comentaris:

Cristina ha dit...

Gràcies per la menció a Frikitecaris, tot un honor! si us podem donar un cop de mà o algú ens vol fer alguna pregunta (no sé, com fer un blog col.lectiu i no morir en l'intent, p.e.), endavant!

Anònim ha dit...

Ja tinc blog (o bloc, com volgueu...)! Ara, no l'he pogut subscriure amb el Google Reader perquè se'm penja...

Ilumi ha dit...

Com podeu veure, un membre de Frikitecaris ha fet un comentari. Què us sembla? teniu alguna pregunta a fer-li? Si és així, em podeu enviar les preguntes i jo li enviaré un mail amb totes.
Yoda: és molt possible que el núvol no es veiés a la biblio perquè no teniu el java instal·lat o actualitzat. A vegades, al costat del rellotge surt una finestreta de color taronja que ens indica que s'ha d'actualitzar. Prova a veure si és això.

Anònim ha dit...

Hola a tothom!
Aquesta és la pràctica del dia 10 d'octubre.
Amb el cercador Cuil, i similars a g2p he trobat:
-downsload
-lifehacker

I amb el cercador Clusty, similars a freetube he trobat:
-fancast
-liketelevision

A reveure!

Anònim ha dit...

Hola companys,
doncs ja tinc un bloc. No se si ho he fet be, però he escrit una entrada per poder subscriure-la al google reader. Ja em direu si ho he fet be. L'adreça del bloc és:

http://blocdeyoda.blogspot.com/

Anònim ha dit...

Hola,

El meu: http://blocdecalvin.blogspot.com/

Anònim ha dit...

Hola,

Aquí teniu la meva adreça:

http://viobloc.blogspot.com/

Anònim ha dit...

Hola,

Sóc jo un altre cop. M'he oblidat de comentar que tinc un altre bloc abandonat al ciberespai, que vaig fer per a una assignatura, sobre fonts d'informació. Segurament ja les coneixereu, pero per si a algú l'interessa:

http://recursosbiblioteques.blogspot.com/

Anònim ha dit...

Hola,
l'adreça del meu blog és:
http://reinasdeldesierto.blogspot.com/

L'he sindicat al google reader i l'he possat a elements compartits, però no trobo la forma de fer que realment algú el pugui veure amb aquesta opció...ajuda!

Ilumi ha dit...

Nanutsa: noia, quin bon començament! M'has fet anar a mirar on estava Merzouga! Ja l'he penjat a la pàgina de Netvibes del curs. Si ho has posat a elements compartits del Reader, ho podràs compartir amb els usuaris que hagis predeterminat. Clica amb "preferencias del uso compartido".

Anònim ha dit...

Hola a tothom! Per estalviar-me oblits aquí us presento el meu blog.

http://kerora.blogspot.com/

Anònim ha dit...

Mi blog:

http://24horasconmaria.blogspot.com/

Ilumi ha dit...

Teniu tots els blocs penjats a Blogs dels companys del curs

Anònim ha dit...

Uola!

Aquí està el meu:

http://elblocdemomo.blogspot.com

Adéu!

Anònim ha dit...

El meu és:
http://barukblog.blogspot.com
Déu

Anònim ha dit...

Si els profes no tenen cap inconvenient, m'agradaria utilitzar un bloc de proves que ja fa temps que vaig crear:

http://dossier-aventura.blogspot.com

Ilumi ha dit...

urreapd: Cap problema, però hauràs de deixar que sigui públic per poder penjar-lo amb la resta de blocs dels teus companys i companyes.

Anònim ha dit...

Bé jo també reciclo un bloc que vaig fer per un altre curset:

http://liasic.blogspot.com/

Anònim ha dit...

Holaquetal!
Aqui està el meu bloc:

http://daroam-escritoenelaire.blogspot.com

encara que, de moment està buit.

Fins ara!

Anònim ha dit...

hola,

Aprofito un bloc que ja tenia.
http://iquepodriallegir.blogspot.com/

JOAN

Ilumi ha dit...

Daroam: vinga, a omplir-lo!
Jrocs: perfecte! has posat música, el blogumus... i t'agrada Stanislaw Lem: Aprovadíssim!!

Anònim ha dit...

Hola, jo també aprofito un bloc que ja tenia creat fa temps:

http://www.daredevil70.blogspot.com/

Anònim ha dit...

Arribo tard?

Bé....aquí el meu (poquet a poquet que després no sé si compten si el mostro de cop)

http://elellukbloc.blogspot.com/

afegit al google reader però encara no l'he pogut compartir al no tenir les adreces

susa ha dit...

Hola a tothom,
El meu bloc a http://blocdesusa.blogspot.com/