28/10/08

Drets d'autor, manual d'estil...



Bé, aquest tema ha estat molt pràctic (massa, potser?)... fins ara.

En un moment o altre, si es parlava de crear o administrar informació en la web ens havia de tocar parlar de drets d'autor. És un tema obert, controvertit, on hi ha per una banda la llei i per l'altra, les interpretacions que es poden fer d'aquesta llei (un exemple clar estaria representat per la imatge del lateral).

Si fem un bloc (per exemple) produirem informació, i ens haurem de plantejar quin tipus de llicències donarem al seus usuaris. Hi ha diverses opcions; encara que crec que les llicències Creative Commons contemplen un ventall prou ample i satisfactori. Mireu el vídeo (amb so) il·lustratiu.
Com a usuaris d'informació produïdes per d'altres hem de tenir en compte que hi ha un marc legal establert. El Sedic va fer un document molt clar, d'obligada consulta. En ell, ens parla del concepte d'open access, de la propietat intel·lectual i de la repercussió de la llei en l'àmbit bibliotecari, de les llicències Creative Commons i de la gestió de revistes electròniques. La nova llei ha modificat algunes coses. Us deixo els dos documents per donar-los un cop d'ull, ara o quan tingueu algun dubte sobre aquest tema i uns quants enllaços més, força útils, per conèixer opinions diferents:


Ara, parlarem d'un tema que enllaça amb aquest, però que no és ben bé el mateix.
És molt senzill fer un bloc, di-dat i ja està fet! Fer entrades amb una certa periodicitat no ho és tant. No tothom som Midori-san, ni tenim tantes coses a dir, o tantes opinions a expressar... Quan estava recopilant informació per realitzar aquest curs vaig haver de subscriure'm a multituds de blocs que parlessin de la web 2.0 i els anava consultant. Moltes vegades, la mateixa notícia apareixia en cinc o sis blocs al mateix temps, fins i tot, sense haver canviat ni una coma! Fer Control+C i després Control+V (el copiar i enganxar de tota la vida) és una de les pràctiques més utilitzades en la blocosfera. El Copycat és aquell que imita (fins i tot, duplica) el que apareix en un altre bloc o web sense afegir-li res original: recordeu, no cal fer una entrada si ja està feta, sempre podrem fer un enllaç.


Bé, sobre blocs, com podreu veure, tothom té la seva opinió. Aquest dos enllaços toquen aquests temes, i fan un decàleg de pràctiques bones i dolentes:
Què? Alguna opinió al respecte?

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Bé, després de rumiar-ho molt, per tot el tema de drets d'autor, he obert una altra bloc de proves i n'he restringit els permisos del "Dossier d'Aventures".

No m'ha quedat prou clar com hem de ressenyar les fonts d'on treiem els vídeos i la resta de documents. Amb un enllaç a la font original és suficient? Hem d'indicar expressament el nom de l'autor? I d'algú més?

El nou bloc és http://gatquecanta.blogspot.com i només és de proves, la idea es anar afegint les idees que em vénen al cap durant el curs.

Anònim ha dit...

He estat mirant els decàlegs que has penjat i tenen molta raó en alguns dels punts tractats. Segur que molts de nosaltres (que acabem d'iniciar-nos en el bloggerworld) podem caure en aquests errors. Però de tot s'apren, no?

Anònim ha dit...

La veritat és que no he pogut dedicar-me prou com per poder llegir tota la informació que ens ofereixes, que avui és molta, però a mi també m'han agradat molt els decàlegs, sobretot perquè he vist que no vaig del tot mal encamindada al meu humil i cutre blog ;b

Quant als drets d'autor, etc, jo trobo que em de mirar d'explotar tota la creativitat que ens ofereix internet, tot i que no costa gaire si aprofites recursos d'altres webs o blogs, posar quines són les teves fonts. Qui pensi que ha de rebre diners pel que aporta al món, trobo que té l'ego una mica pujat, i aquesta no és la mentalitat que fa avançar cap a la web 2.0.

He dicho.

Calvin ha dit...

Totalment d'acord amb Momo.

És molt estúpida aquesta societat tan "legislada"... A veure si el que descobreixi el remei infalible contra el càncer els té tan ben posats com el Fleming, que no va patentar la Penicilina per permetre la seva difussió masiva.

I la roda... Us imagineu que cada cotxe tinguès que pagar un cànon a la empresa propietària de la patent de la roda? De chiste!

Total, que jo això dels drets d'autor no ho acabo de veure clar. Si existeix respecte, es cita la font i no es guanya diners a costa de l'autor no hi veig el problema.

Ilumi ha dit...

Personalment, estic amb tu Calvin, però si es parlava de drets d'autor us havia de donar la llei... és l'entrada que m'ha costat més de fer! No domino això de ser políticament correcta! ;·D
La informació ha de ser compartida i les fonts d'informació lliures si volem respectar la "filosofia" de la web social.

Anònim ha dit...

Després de lligir els "pergamins" dels drets d'autor he arribat a la mateixa conclusió (potser de neofit o "primerenc") que alguns companys.
Crec que el principal problema no resideix en quan val la informació, sino en la informació mateixa, el que ens reporta, el que ens decubreix (del mon i de tots nosaltres) i la part de aquesta que está incomplerta,...que es troba en lainformació dela altres. Molta presempció...
Estic molt d'acord en el que es diu de la"Europeana" al versus'blog. La llibertat ela que dona vlidesa a qualsevol tipus de informació, tot l'altre...són "politiqueus" i ganes de controlar...