27/10/08

Escriurem una entrada


Ja sou blocaires...o no? Tots teniu un bloc, l'heu configurat al vostre gust, heu canviat el seu format. Us deia l'altre dia que això és important, però no ens enganyem el més important d'un bloc és el seu contingut. Avui us ensenyaré com fer una entrada i com afegir-li imatges, so, presentacions, vídeo...
Anem per feina? Accediu al planell del vostre bloc i cliqueu a Nou escrit. S'obrirà una finestra com aquesta:


A la finestreta del títol, poseu el vostre títol (el que vulgueu) i a la finestra podeu començar a escriure. Podeu canviar el tipus de lletra, el seu cos, posar-lo en negreta, en cursiva, canviar el color. Marcar un text i afegir-li un enllaç, justificar el text, fer llistes numerades o amb pics, marcar una part del text i convertir-lo en una cita diferenciada tipogràficament, fer una comprovació ortogràfica del text... Ja sabeu fer servir un editor de textos, així que no em detindré en res de tot això.
Pràctica d'avui: 1a part: Escriviu un petit text de quatre o cinc línies i jugueu amb totes aquestes opcions.

Estem parlant d'Internet i d'un format multimèdia així que, traurem profit d'aquest format.
Ara aprendrem a afegir imatges. Cliqueu a la foto (afegeix una imatge). Us sortirà aquesta finestreta:


Podeu afegir una imatge que tingueu al vostre ordinador o que trobeu a Internet, afegint la seva URL (quan cliqueu a sobre d'una imatge vista a Internet, s'obre en una finestra o pestanya diferent: l'adreça d'aquesta finestra o pestanya és la seva URL. Només us cal copiar aquesta URL marcant-la amb el ratolí i copiar-la on ho demana aquesta finestreta). Podeu escollir la seva presentació dintre de l'entrada i la seva mida. Quan acabeu cliqueu a Transfereix la imatge i després a Fet.

També podeu afegir un vídeo que tingueu al vostre ordinador clicant a sobre del dibuixet d'una pel·lícula (afegir vídeo) o d'un que estigui a Internet. Provem-ho! Obriu Youtube, cerqueu un vídeo qualsevol, obriu-lo i copieu el text que apareix a la dreta de la pantalla, en el quadradet d'"insertar": Torneu a l'editor de l'entrada i aneu a la pestanyeta Modifica l'Html, cerqueu l'última paraula que heu escrit i feu Ctrl + V o Pegar amb el botó dret del ratolí.
D'aquesta mateixa forma podeu inserir d'altres tipus de documents (només heu de copiar el text que surt a embed). Si cliqueu a sobre de Vista prèvia podeu anar veient com queda.
2a part de la pràctica d'avui: inseriu una imatge o un vídeo, o les dues coses, a una entrada del vostre bloc.

Una altra opció molt interessant és la de transformar el text de la vostra entrada en un arxiu de so (pensava ara que, a part de facilitar l'accés a persones amb problemes visuals, seria interessant per un club de lectura en veu alta, per exemple).

Ja heu fet l'entrada. Ara només queda afegir-li les etiquetes pròpies i programar la seva publicació en el vostre bloc. Cliqueu a Opcions del missatge. Us dóna l'opció de permetre o no comentaris a aquest missatge i programar la data i hora de publicació del missatge. Aquesta opció és molt útil si teniu un rampell de creació a les quatre de la matinada i feu deu entrades de cop... Si marqueu una data i hora programada i cliqueu a publica un missatge us quedarà programat. Si encara no heu acabat d'editar l'entrada, cliqueu a desa-ho ara i es guardarà com a un esborrany, sense publicar-lo.
3a part de la pràctica d'avui: marqueu el vostre text amb etiquetes (si poseu més d'una i vau fer el núvol amb Blogumus, veureu el seu efecte).
Uf! Molta teca, oi?
Us deixaré amb un vídeo (poseu el so) d'una artista: Evelien Lohbeck i la seva particular visió de què fer amb un bloc:

6 comentaris:

Queso y aceitunas ha dit...

fet!

Anònim ha dit...

Ja he fet una entrada nova. He jugat am l'editor de textos, he afegit una imatge i he posat etiquetes. No tinc el blogumus perquè, la veritat, no entenia massa be que s'havia de fer.

Anònim ha dit...

Bé, crec que ho he fet tot. Crear una entrada, posar video, programarla, posar etiquetes, editar el text...si? Dic el mateix que yoda, vaig intentar això del Blogumus però com he comentat en el tema anterior no ho vaig aconseguir...sniff!

Anònim ha dit...

Fet! (espero no haver-me deixat res...)

Anònim ha dit...

Ja està fet!

Calvin ha dit...

M'he passat amb la extensió del text, pero... FET!