14/10/08

On ho podem trobar?

[Responsable: Silvia Fernández - Sfer]

===

Si ara fa unes setmanes preguntàvem "On és l'RSS?", avui preguntem... "On són les etiquetes/els tags?".

A la web social, són a tot arreu. I us ho demostraré amb exemples de diferents serveis de la web social que utilitzen l'etiquetatge. Us faré una brevíssima introducció de per a què serveix aquella eina, i us posaré un exemple de les etiquetes. Potser ho trobareu una mica repetitiu, però així m'asseguro que sabeu identificar què són aquelles paraules que apareixen de tant en tant associades a segons quins continguts d'internet... A més, així no us queixareu que el curs és difícil!

===

1) Entrades de blogs: això és un blog, i cada dia us deixem una entrada. Les entrades són els textos que els autors contribueixen a un blog. I aquestes entrades es poden classificar segons de quin tema tractin posant-hi etiquetes. D'aquesta manera, els lectors interessats en un tema en concret, poden visitar les entrades relacionades amb aquella matèria fent click sobre l'etiqueta que els interessi. Fixeu-vos, en aquest blog, per exemple, en les etiquetes que posem a cadascuna de les aportacions que fem. Si clickeu a sobre d'una de les etiquetes, us apareixeran només les entrades etiquetades amb aquella paraula.

Alguns blogs inclouen un llistat de les etiquetes (totes o les més freqüents) utilitzades a les seves entrades. Visiteu, per exemple, el blog del grup de biblioteques infantils i juvenils, i veureu les etiquetes, a la columna de la dreta, sota el títol "Parlem de..."


2) Fotografies: flickr és un servei que permet emmagatzemar i compartir les nostres fotografies online, entre altres coses. Mireu per exemple aquesta fotografia de la col·lecció de la Biblioteca del Congrés dels EE.UU. Veieu allà on diu "Tags", a la banda dreta de la pantalla? Les etiquetes amb les que vaig descriure aquesta foto són "Library of Congress, Thomas Martin, Thomas Staples Martin, E. S. Doughty, Doughty, politicians". Si clickeu a sobre d'una de les etiquetes (per exemple, "politicians"), veureu la resta de fotos que la biblioteca ha etiquetat amb el mateix "tag" (és a dir, totes les fotos de polítics).

Flickr disposa d'un cercador de fotografies que permet buscar per etiquetes, a més d'una pàgina (Popular Tags on Flickr) on podem explorar les etiquetes més utilitzades en general, les més utilitzades durant les últimes 24 hores, etc...

3) Vídeos: qui no conegui o hagi sentit a parlar de Youtube, que aixequi la mà. Ningú?? Oh, quina sorpresa!! Bé, doncs mireu aquest vídeo on el Carles ens parla de la lectura en veu alta. A la banda de la dreta de la pantalla teniu un requadre gris, i a dins hi ha un enllaç que diu "más información". Si el clickeu se us desplegaran, entre altres informacions, les etiquetes que s'han fet servir per descriure aquest vídeo, i que serveixen, junt amb el títol del vídeo i el text d'introducció, per "alimentar" el cercador.

En aquest cas, si clickeu a sobre de qualsevol de les etiquetes, veureu que els resultats són els vídeos no només de l'usuari que ha posat aquest, sinó de tots els usuaris de la plataforma youtube.

4) Notícies: ja us vaig parlar de Documenea quan vam fer les sessions sobre RSS. És una pàgina on els usuaris donats d'alta poden enviar notícies relacionades amb la biblioteconomia i la documentació, i els lectors poden votar les més interessants o comentar-les (tot i que per deixar comentaris també cal enregistrar-se). És una pàgina del que s'anomenen "notícies socials" (la Ilumi us parlarà amb més detall d'aquest tema més endavant).

Aquestes notícies es descriuen de dues maneres: classificant-les dins d'una categoria (l'usuari tria d'una llista tancada quina categoria s'adiu més a la notícia que vol publicar) i etiquetant-les. Mireu aquesta notícia, per exemple. Els termes que s'han fet servir per etiquetar-la són "web 2.0, administración pública, blogs". En aquesta pàgina també podeu veure quines són les etiquetes més utilitzades de les últimes 48 hores, de l'última setmana, de l'últim mes, etc...

5) Enllaços/favorits: demà passat farem unes pràctiques d'etiquetatge amb un servei de favorits socials anomenat Delicious que us encantarà. Delicious ens permet tenir els nostres enllaços preferits emmagatzemats a internet, de manera pública (tothom els pot veure, tot i que també els podem "privatitzar"), i amb diferents serveis que fan d'aquesta una eina "social". Per ordenar els enllaços que anem afegint, enlloc de fer servir carpetes com solem fer amb els "favoritos/marcadores" del nostre navegador, es fan servir "tags" i "tag bundles" (agrupacions d'etiquetes).

Tot i que, com us dic, parlarem amb més detall d'aquest servei d'aquí dos dies, val la pena que li feu un cop d'ull ara per començar-vos a familiaritzar. Ho podeu fer, per exemple, amb el compte de la Secció de lletres de la Biblioteca de la Universitat de Barcelona. A la banda de la dreta de la pantalla hi ha un requadre destacat que diu "Tags":
- Top 10: les 10 etiquetes més utilitzades, ordenades de major a menor freqüència.
- All tags: heu de fer click a sobre per desplegar totes les etiquetes.
- Tag bundles: les agrupacions d'etiquetes: fan el servei d'una "carpeta" on tenir agrupades les etiquetes relacionades entre elles. També hi heu de clickar per veure quines etiquetes s'inclouen dins de cadascun dels "bundles".

===

Hi ha encara molts altres serveis de web social que ofereixen la possibilitat d'etiquetar amb paraules clau els continguts que hi aporten els seus usuaris. Així, podrem etiquetar les nostres presentacions de powerpoint a Slideshare, o els arxius que compartim amb Scribd, o les diferents pàgines que formen part d'una wiki a Wikispaces... De tots aquests serveis anirem parlant més detalladament al llarg dels dies (la Ilumi ens parlarà de blogs i microblogs, el Jordi de contingut àudio-visual - fotos, vídeos, arxius de so -, jo us parlaré de treball cooperatiu i, per tant, de wikis i intercanvi de fitxers...), però tots ells tenen en comú no només la possibilitat de sindicar els seus continguts, sinó també la possibilitat d'etiquetar-los per:
a) Organitzar-los.
b) Poder-los recuperar (amb més o menys facilitat, segons com de "bé" estiguin etiquetats).

Com que avui ha estat una sessió una mica "carregant" (sí, ho reconec), per demà us prepararé una molt lleugera. Tindreu la sensació de flotar en un núvol!!