13/10/08

Tags/Etiquetes/Folksonomies... què són?

[Responsable: Silvia Fernández - Sfer]

===

Hola de nou!
M'heu trobat a faltar?
S'ha portat bé, el Jordi, aquesta setmana?
Segur que sí...
Encara teniu ganes de més?
Us ho esteu passant bé?
Perquè el gaudi té molt a veure, segons el meu punt de vista, amb la web social; de fet, amb la feina: ens hi passem gran part de la nostra vida, a la feina, així que més val que ens ho passem bé, no creieu?

Bé, posem-nos-hi doncs!

Durant els propers dies us parlaré de TAGS, ETIQUETES i FOLKSONOMIES.

No, no són tres coses diferents... són la mateixa, però dita de tres maneres diferents.

- Tenim el terme anglòfil (tag, tags, tagged, tagging),
- tenim el terme català (etiqueta, etiquetes, etiquetatge, etiquetar, etiquetat),
- i tenim també el terme "bibliotecari" (folksonomia, que ve de la barreja entre "taxonomia" - categoria - i "folk" - gent, poble).

Tot plegat es refereix al mateix fenòmen. I és que, novament com amb l'RSS, no parlarem de cap eina, utilitat o plataforma en concret, sinó d'una "característica" de molts dels serveis de la web social.

En què consisteix això de les etiquetes?

Us ho diré amb una frase i us quedarà claríssim: és la classificació per matèries que fan els usuaris dels serveis de web social de tots aquells materials que posen a internet: fotos, entrades de blog, vídeos, etc...

Com que aquesta definició no és gaire ortodoxa, us en cito un parell més (no fos cas que algú seriós ens estigui vigilant i posi en dubte la qualitat d'aquest curs...):
"Las etiquetas (tags) son un sistema de indización abierto e informal, el cual permite a nuestos usuarios asociar palabras clave con objetos digitales (páginas web, fotografías y post). A diferencia de la indización en bibliotecas, que sigue unas directrices muy estrictas (tesauros y listas de encabezacientos de materia), las etiquetas son completamente libres y desestructuradas, permitiendo a los usuarios crear conexiones entre los datos de la forma que ellos quieran."
[Definició d'"Etiqueta" a 23 pasos.]

"Una etiqueta es una palabra clave ajerárquica asignada a un dato (como una imagen digital o un archivo informático). Esta tipo de metadato describe el dato y permite recuperarlo navegando o buscando. Lo que diferencia a las etiquetas de las palabras clave tradicionales en que se eligen de forma informal y personal, osea sin tesauro, por el autor o un usuario. En los sitios web que permiten etiquetar sus datos, la colección de etiquetas se llama folcsonomía. La acción de etiquetar archivos se asocia a menudo a los sitios web 2.0, pioneros en ello. De esta forma las bases de datos en sitios web pueden extenderse de una forma descentralizada."
[Definició d'"Etiqueta (metadato)" a la Wikipedia.]
La primera definició és, de fet, força semblant a la nostra. De la segona, us vull destacar dos elements:

- Per una banda, una etiqueta és com una paraula clau, o una cadena de paraules ("tic" o "tecnologies de la informació i la comunicació" són dues etiquetes diferents que volen dir el mateix), escollida per l'usuari de manera espontània (a diferència de com escullen els encapçalaments de matèria els catalogadors, que han de tenir en compte unes certes normes i el tesaurus, l'índex de totes les paraules clau utilitzables), i aplicada a una dada concreta, independentment del format d'aquesta.

- Per una altra, etiquetar, en l'era de la web social, pot tenir (tot i que no sempre ho fa) un component de col·lectivitat: diferents usuaris atorguen diferents etiquetes a la mateixa dada. Per això s'anomenen, de fet, "folksonomies": són les persones, en plural, les que ajuden a descriure les dades, i aquesta descripció està feta des de diferents punts de vista, fet que ajuda a que aquesta sigui més exhaustiva.

Per què són importants les etiquetes?
O el que és el mateix, per a què serveixen? Principalment, per dues coses:

- Primer, per posar ordre. Ordenar els nostres enllaços favorits, les nostres fotografies o els nostres vídeos segons les paraules que els atorguem.

- I segon, per recuperar la informació. Igual que la cerca per paraules clau o per matèries al nostre catàleg ens pot ajudar a trobar un document, quan tenim molts elements classificats, el fet que haguem assignat paraules clau ens ajudarà a recuperar aquells elements que siguin rellevants.

Per això és important etiquetar, i és important fer-ho des que comencem a utilitzar un servei que ens ho permet, i és important planificar abans de començar a etiquetar, i no posar etiquetes "a tontas y a locas" que després haurem de canviar perquè no ens serveixen.

I encara que us sembli mentida, fins aquí tota la teoria d'avui. Dubtes? Preguntes? Els espero als comentaris. Demà, us explicaré més sobre "on" podem trobar tags/etiquetes i com s'utilitzen en cada cas.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

No sé si ho acabo de veure clar... Suposo que quan anem veient exemples ho veuré més clar, i diré allò de "ah, però si era això!".
M'he perdut també una mica amb això del tesaurus... suposo (i espero) que no sóc la única que com que no he estudiat biblioteconomia no estic familiaritzada a alguns conceptes.
Fins aviat!

sfer ha dit...

Demà i demà passat en veurem un munt d'exemples, així que no et preocupis si hi ha algun concepte que no has acabat de copsar. Si al final d'aquesta setmana encara et queden dubtes, comentem la jugada :-)

Anònim ha dit...

Ai senyor! De vegades em pregunto de què serveixen tantes hores invertides en saber indexar en llenguatge estructurat, en buscar en la font principal d'informació, l'entrada principal, les secundàries, la llista d'autoritats, les referències creuades, els tesaurus, les llistes d'encapçalaments... ¿a on anirem a parar?

sfer ha dit...

Probablement, anirem a parar allà on ja hi són els nostres usuaris, però amb més coneixement i més experiència i, per tant, serem més útils per ells. D'això es tracta: de continuar fent veure que els bibliotecaris encara tenim molt a dir en el món de la web 2.0 :-)