19/11/08

Música 2.0

Bon dia!

Dimecres 19: comencem amb esperit musictecari per endinsar-nos en el món de la música digital. Com que ja existeix un treball fet que crec mereixedor de ser aprofitat pel màxim de gent possible, avui repassarem el fantàstic curs de música digital creat per en Fonti, del col·lectiu AMPLI. El podeu veure a pantalla completa si seguiu les instruccions que veureu a sobre del widget del curs.

Com que no funciona bé el widget, no us l'enganxo aquí. És una mica extens però realment complet. Per navegar-hi amb més agilitat us he preparat un petit sumari del contingut de les 103 diapositives. No patiu, es llegeixen ràpid i, el més important, ens ofereix una panoràmica ben comprensible de l'estat de la qüestió.

Música digital: nous reptes a la biblioteca

1. Canvis en el medi, 3

2. Adaptació als canvis, 21

Música lliure, 51

3. Selecció natural i supervivència, 68

Música a la biblioteca: perspectives i possibilitats, 68

Algunes mediateques amb serveis digitals, 101


En Fonti m'ha informat que ha actualitzat el curs -que ara està impartint a personal de la Xarxa- i a partir del proper dimecres 26 el trobareu penjat a l'AMPLI. Gràcies Fonti!

Presentarem abans de la lectura una mica més en profunditat alguns serveis innovadors, a mig camí entre la ràdio a la carta i el servei de música com Musicovery o Liveplasma, el món dels àudiollibres i els recursos sonors i el que es presenta com a directori més exhaustiu sobre el fenomen de la música a Internet: The Music 2.0 Directory.

Una passada. I de màniga ampla, perquè hi trobareu tot l'espectre del que són recursos sonors a Internet: podcasting, ràdio, netlabels, serveis artístics, reproductors, etc. És clar que també és un bon recurs l'apartat de Music 2.0 del bloc de l'amic Bob Stumpel... i sempre com a punt de referència allmusic.


En el cas de Musicovery, el servei se'ns presenta sota el nom "interactive webRadio"... amb la diferència que no introduïm cap nom sinó que podem triar entre diferents estils, "ambients" i el tempo de la cançó, i així l'aplicació ens farà automàticament les seves propostes. P. ex.: una selecció a l'atzar com estil funk i "ambient" relax ens dóna a triar entre el grup de fusió Azymuth, uns tres temes d'Sly & the Family Stone i un altre del guitarrista nigerià Keziah Jones. Yeah!!




liveplasma music, movies, search engine and discovery engine

Tant Musicovery com Liveplasma -aquest també conté informació sobre cinema- ens donen com a resultat de la nostra cerca un mapa conceptual de termes i objectes relacionats que ens permet eixamplar el nostre coneixement a partir dels nodes relacionats amb el que nosaltres hem introduït, i funcionen amb un mecanisme d'intel·ligència artificial que va aprenent com la gent que escolta, per exemple, Jimi Hendrix segur que també sent afinitat per Led Zeppelin. Però compte, que la música és semblant a les matemàtiques, però no al 100%...




Àudiollibres i recursos sonors

Per àudiollibres entenem llibres o fragments d'obres llegits en veu alta i enregistrats que poden ser escoltats en suport CD o algun format d'àudio (MP3, WAV, WMA, OGG, etc.). En general són de pagament però també n'hi ha molts de lliures:


SONS DEL "VERSIÓ RAC 1": Audiollibres en català


Leer Escuchando: Audiolibros gratis en formato mp3


LibriVox

"Acoustic liberation of books in the public domain"



Podiobooks.com - Serialized audio books in podcast form

Audio Books, Podcasts and Video You Can Learn From - LearnOutLoud.com



The Freesound Project

Iniciativa impulsada des del Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra, els mateixos responsables del Reactable. Es tracta d'un banc de sons lliure i col·laboratiu en creixement.



Pràctica: us faré una mica la punyeta... o no... vinga... va de de Jaco Pastorius... heu d'enviar a la meva bústia personal un correu electrònic amb la següent informació: qui era el pianista en el primer disc que va treure a nom seu. En aquest disc hi ha un tema en què també hi col·laboren Sam & Dave. I alguna de les dades que us semblin significatives de la biografia d'en Jaco: qui és, on va néixer, si té fills, quins instruments domina, amb qui col·labora, etc.


Salut i fins demà!

1 comentari:

Queso y aceitunas ha dit...

Espero haver encertat el correu de la teva bústia personal.