18/11/08

Podcasting

Bon dia podcasters!

Avui dimarts començarem el dia parlant de podcasts i també aprendrem a fer-ne un.

El podcasting consisteix en la creació d'arxius de so (en format MP3, ACC, OGG,...) i/o de vídeo (videocasts) i la seva distribució per mitjà d'un sistema de sindicació que permeti la subscripció i fer servir una aplicació que el descarrega d'Internet perquè l'usuari l'escolti quan vulgui, en el seu ordinador o també en un reproductor extern portàtil.

El terme podcast és un terme compost per iPod i broadcast, aparegut per primera vegada el febrer de 2004 al diari The Guardian. Inicialment feia referència a les emissions d'àudio però més endavant s'ha fet servir per designar totes les emissions audiovisuals o multimèdia.

Podríem entendre un podcast com una subscripció a un bloc parlat. En aquest sentit són molts els punts de connexió amb la ràdio convencional (les grans emissores solen oferir també la seva programació en forma de podcast). Un avantatge respecte d'aquest model és que ofereix la possibilitat d'escoltar el contingut en llocs sense cobertura i sense limitació de temps. Per tant, l'oient té quasi control total sobre el contingut...

El seu contingut és divers i solen ser una o més persones xerrant sobre diversos temes, amb o sense música. Hi ha podcasts sobre quasi qualsevol tema i la realització és també absolutament variada: hi ha gent que segueixen un guió, altres que van improvisant, etc. En aquest sentit, la llibertat que dóna el podcast és també total.


Recursos interessants

Odeo

De directoris de podcasts, com de moltes altres serveis a Internet, n'hi ha molts. Un dels més destacables a nivell internacional és Odeo, amb àudio i vídeo 2.0.


podOmatic

Permet enregistrar de franc des de la mateixa web un podcast. És un altre dels destacats, també en anglès.


podcatalà.cat

Comunitat de referència de podcasts en català. Pel que es pot observar visitant el lloc, no sembla molt animada... la crisi també ha arribat al món del podcasting?


Podcastellano

Conté una molt aprofitable secció sobre música lliure apta per punxar a qualsevol podcast.


podErato.com

"podErato.com es una aplicación Web de nueva generación que hace posible la publicación de podcasts en línea."



Com farem un podcast

El més important: necessitareu uns cascos amb micro connectats a la tarja de so de l'ordinador (els minijacks van a les entrades del mateix color) i els que treballeu a la mateixa biblioteca el podeu fer junts.

Podeu fer-ho amb un editor d'àudio com Audacity o un servei 2.0 com Podcast Generator però us proposo instal·lar PodProducer, una aplicació freeware que podeu descarregar des d'aquí. També us pot ajudar aquest tutorial.

Un cop instal·lat el programa, obrirem el manual i l'executarem consultant tots els dubtes sobre com funciona. Heu de deixar activats els botons d'Onda (perquè quedi enregistrat l'streaming de l'emissora que presentareu) i Monitor i anar obrint i tancant el Mic (micro) mentre aneu xerrant.



Un cop enregistrat en MP3 i desat en una ubicació del vostre ordinador ja teniu el fitxer per publicar el vostre podcast a la Xarxa. Haureu de registrar-vos, per exemple, a Podcast.es i seguir els passos per seleccionar l'arxiu que heu enregistrat i voleu penjar a Internet. A partir d'aquí, si tot ha anat bé, no hi ha més complexitats: podeu escoltar el meu petit podcast presentant l'emissora mexicana de música disco 70's Disco Inferno que he penjat a l'adreça http://gambita.podcast.es/, a tall d'exemple.


Aquesta és la pràctica grossa d'aquesta setmana. Que no punda el cánico, si no podeu fer-ne un per impossibilitats tècniques, cap problema, buscarem alternatives. Penseu també que teniu de temps fins el final del curs...

Fins demà!

9 comentaris:

Queso y aceitunas ha dit...

O_O

Anònim ha dit...

Potser sóc la única que ho pensa, però em sembla que aquesta pràctica no es pot fer des de la biblioteca, que era una de les condicions del curs. Com a mínim, jo, des del meu lloc de treball, no la puc fer. No em puc posar uns auriculars amb micro a prèstec i començar a gravar.

Anònim ha dit...

Jo també coincideixo amb el que diu Fanta, a més no tinc horari a porta tancada!

Anònim ha dit...

Totalment d'acord amb els companys...

Anònim ha dit...

M'afegeixo al club dels alumnes protestons! Ara mateix estic amb els ulls de bat a bat com el rosalcd! A part de semblar-me força complicat, no ho veig viable de fer a la biblioteca, i menys entre vàries persones... qui atèn a la gent? HELP!!!

sfer ha dit...

Tot es pot fer des de la biblioteca, Fanta. Com t'expliques, si no, que hi hagi tantes biblioteques que han fet podcasts (i segur que en aquesta llista no hi són pas totes)?

En el que sí que us dono la raó és en que no es pot fer en mitja hora, i segurament no des de préstec amb la biblioteca oberta. També cal, però, una aclaració: vam dir que el curs es podria fer des de la biblioteca, però també que caldria, en determinats moments, buscar un lloc tranquil, reorganitzar taulells entre companys, i trobar el moment del dia per poder llegir (encara que sigui "interruptus") i completar els exercicis. Si algú troba que això no s'està complint, que em faci un correu que hi posarem remei ràpidament.

Potser fer un podcast pel curs és difícil, però no vull que penseu que fer un podcast de la biblioteca és impossible...

Anònim ha dit...

Un podcast d'un minut -heu escoltat el meu?- es pot fer perfectament en molt menys de mitja hora.

. ha dit...

Trobo que fer un podcast no és tan fàcil si el que es pretén es ser escoltat per algú amb interès.

Ara bé, si del que es tracta es fer una prova, intentem buscar entre tots un forat per fer-la a cada biblioteca. En el meu cas com la meva mitja neurona no funciona gaire bé he agafat un text de la wikipedia i n'he creat un arxiu de so (a SonoWebs.com) com a experiment.

Això sí, pregaria que no comencem a fer comparacions amb altres biblioteques sense tenir coneixement exacte de la situació a cada una d'elles perquè cada biblioteca és un món... i també hi ha vida fora d'internet, sobretot amb la crisi n'hi ha cada dia més.

Anònim ha dit...

Sembla que aquesta pràctica necessitarà més temps del previst degut als problemes d'infraestructura.
Bé, no us desanimeú...solament s'ha de trobar més temps... Seguirem les altres parts i ja trobarem un forat .