17/11/08

Tema 6 - Recursos audiovisuals (I): Ràdios a la Web

Bon dia

Reprenem el curs i comencem avui dilluns el Tema 6 sobre recursos audiovisuals parlant de la ràdio a Internet, una nova i estimulant etapa per a aquest mitjà de comunicació centenari.

Potser Marconi ja va imaginar les possibilitats que avui ens ofereix Internet? No ho sabrem mai però és un fet que el panorama de la ràdio a Internet és, per sobre de tot, inabastable. Hi ha tota mena d'emissores en tots els idiomes. Tanmateix, el que predomina és l'emissora musical, com a la ràdio hertziana convencional.

L'esquema general tècnic de funcionament d'una emissora de ràdio a Internet presenta algunes diferències de concepte amb la ràdio convencional.

Des d'un punt de vista tècnic, la transmissió es produeix mitjançant streaming, com també veurem que es transmet el vídeo. Streaming és un flux o corrent de dades associat a la reproducció d'informació audiovisual en temps real. Permet així veure i/o escoltar el contingut dels arxius sense haver d'esperar la finalització de la transferència. El tipus de format de compressió dels fitxers més usual és MP3, encara que també trobarem emissores que transmeten en altres formats com OGG, Real Audio, AAC o WMA.

L'usuari (l'ordinador client) realitza una petició a un determinat servidor, el qual accepta la petició i comença a enviar un arxiu multimèdia, en el nostre cas un fitxer d'àudio, mitjançant un flux continu de dades. L'ordinador client comença a rebre el flux i va construint una memòria intermèdia (en anglès, buffer) per emmagatzemar-les. Quan aquesta memòria comença a omplir-se, l'ordinador de l'usuari comença a reproduir l'arxiu mentre continua transferint-se.

Existeixen tres tipus de transmissió en streaming:
  • En directe (així podem escoltar les emissores convencionals com Catalunya Ràdio o la SER i moltes streaming per Internet com les emissores de Live365).
  • En diferit
  • Sota demanda

El que s'ha imposat amb la Web 2.0 definitivament és l'esquema sota demanda, en què l'usuari pot sol·licitar en qualsevol moment la reproducció i té control total sobre aquesta: pot anar endavant, enrera i repetir qualsevol fragment de l'arxiu transmès. Aquesta és la principal diferència amb la ràdio convencional. En qualsevol cas, sempre ens trobarem emissores (ubicades a la Xarxa) que estan fent broadcasting.



Directoris d'emissores


Radio-Locator


Antiga llista del MIT d'emissores de ràdio a Internet i d'Internet. Cercador molt complet que permet buscar emissores per gèneres i països.


iheard Radio Stations - Free Internet Radio Stations - Online Radio


Super Radio - La Guia de la Radio en España



Plataformes semipropietàries


Live365

Potser la comunitat d'emissores més gran i variada de tota la Xarxa, hi abunden les emissores musicals d'arreu del món. La majoria -no totes, també n'hi ha que transmeten per FM o AM i també volen difondre's per Internet- són streaming i només transmeten en línia. Val la pena registrar-s'hi i experimentar amb les variades possibilitats que ens ofereix de forma gratuïta. Això sí, cal pagar per muntar una emissora en condicions.



Shoutcast

Un altre directori/comunitat històric de la ràdio internetiana. Heu de descarregar Winamp, moltes emissores transmeten amb una qualitat equivalent a una bona recepció d'FM (a un bitrate de 128 kb/s).


ubroadcast

Comunitat d'emissores que permet allotjament gratuït. Té un aire molt 2.0. Diuen que d'aquí ben poc podran oferir allotjament d'emissores de televisió.



Radio Internet

Comunitat espanyola de ràdios a Internet. L'allotjament no és gratuït però ofereixen promocions. La programació és, essencialment, musical.

Plataformes interactives

Last.fm

A mig camí entre la ràdio per Internet i el servei de música 2.0, la "Social Music Revolution" de Last.fm és un exemple de servei 2.0 que veurem demà passat en el post sobre Música i àudio 2.0.

TUN3R.com

Sintonitzador virtual per mitjà del qual podem escoltar emissions enregistrades dels dials AM/FM de diferents ciutats i emissores d'Internet. És un directori d'emissores 2.0!



Emissores interessants d'aquí i d'allà


Ràdio Web MACBA

RWM és un projecte radiofònic del MACBA que explora les possibilitats d'Internet i el mitjà de la ràdio com a possibles espais de síntesi i d'exposició.


Piu

Piu és el canal de radio per Internet de l'espai artístic contemporani Niu de Barcelona. Programa música electrònica de qualitat 24 hores al dia. Els seus continguts musicals provenen de les actuacions en directe i les sessions de DJ que es realitzen en el propi espai; de la música que músics d'arreu del món ens envien directament; i d'una acurada selecció de cançons editades per netlabels sota llicències Creative Commons.


Icat Fm

La proposta musical d'iCat fm és al web amb cinc canals musicals: TotCat, que emet música interpretada exclusivament en català; iCatjazz, un ampli i rigorós panorama internacional de jazz; MusiCatles, un autèntic viatge sonor arreu del món; Mediterràdio, el canal especialitzat en la música dels països del Mediterranis i Xahrazad, el canal més nou d'iCat.cat on s'apleguen les millors veus femenines.

scannerFM

Emissora independent de Barcelona. La seva programació és bàsicament musical i incorpora iniciatives com la Sonoteca de BCN.


Flux4 Webstation for a creative Europe

kohina - old school game and demo music


Pràctica: Aneu escoltant i fent tria d'emissores. Haureu de descobrir-nos un parell d'emissores musicals (una d'elles espanyola o catalana i l'altra mexicana), però cap d'elles podrà ser una que hagi presentat algú altre abans. La idea és que feu el vostre podcast... a partir de demà...


Fins demà!


Gambita


23 comentaris:

Queso y aceitunas ha dit...

La meva tria:

- Spain: RNE. No he sigut capaç de sentir-la de cap altra manera que no sigui mitjançant la pàgina web. El que sí que és possible és la sindicació dels podcasts dels diferents programes, com ara: Siglo XXI.

- Mèxic: Anomalía 21 Radio. Després de molta estona de sentir emisores de mariachis i reggaeton, m'he trobat de cop el Land de la Patti Smith i el Holiday Song dels Pixies!!!. Em quedo amb aquesta sens dubte.

Anònim ha dit...

Jo avui faré un podcast, i demà en faré el de la pràctica... Lastfm és una canya, els vaig descobrir ja fa un anyet i em vaig aficionar molt. Sobretot per descobrir grupets nous que comencen.

Queso y aceitunas ha dit...

Ains, quina curiositat...

Fanta, com et dius a lastfm? :D

Anònim ha dit...

La meva selecció:

Espanya: M80 radio. Pels que ens agraden els èxits dels 70, 80 i 90.
http://www.m80radio.com

Mèxic: Radio Miled. Una radio generalista de la ciutat de Toluca. És una mica pesada i molt "llatina", tant en la música com en els continguts.
http://www.miled.com/miled/radio/

Anònim ha dit...

Tot un món això...

-Espanya: Rockmetal

-Mèxic: Radiogangster

Calvin ha dit...

Les meves:

SPAIN: Mariskal Rock e-radio. Heavy de todos los pelajes:
http://www.mariskalrock.com/radio.php


MÉXICO: me ha ganado por el nombre, aunque no la escucharía en la vida... XD.

http://www.sabrosita590.net/v3/paginas/index.php

Gambita ha dit...

Grans emissores! Felicitats!

Anònim ha dit...

Aquí van dos més:

- Espanya: Necromance Radio:
http://www.live365.com/stations/ncrextremeradio (altra ràdio de metal, com ha de ser!)

- Mèxic: La Shakaloza:
http://www.iheard.com/stations/latin/ranchera/ensonoyta/
(diuen que posen rancheras, però a mi m'ha sonat a pop/rock).

Anònim ha dit...

Holaaaa!!!

México. "La rancherita"
http://www.nuevaeraradio.com.mx/modules/estaciones/index.php?id=jrz_ranch

España. Kiss FM
www.kissfm.es

Anònim ha dit...

Holaquetal!
Aquí van les meves:
A Mèxic (només pel nom, no l'escolteu molta estona) La Cotorra
A Espanya Radio 3
A reveure!

Anònim ha dit...

Hola a tots!

A Espanya Gran Canaria Radio.

A Durango (Mèxic) La tremenda.

Anònim ha dit...

Hola,

La selecció
D'Espanya: Catalunya Radio
http://www.catradio.cat/

De Mèxic: 91.3 FM Alfa http://radiocentro.com.mx/alfa91.3/
Música popular mexicana

Adeu

Anònim ha dit...

Hola altra vegada,

me colat amb l'emissora espanyola.
Aquí en tenim un altre de lliure

Radio Bronka
http://labbs.net:8080/rbronka.ogg

Bon cap de setmana

Anònim ha dit...

Hola a tothom,
Aquí va la meva selecció:

Espanya: M’encanta ICAT Fm, escolto molts programes d’aquesta emissora, sobre tot Delicatessen (amb Albert Puig).
També Radio 3, especialment a Juan de Pablos en “Flor de Pasión”. No em canso d’escoltar “Attends ou va-t'en” a l’inici i "Azzurro" quan acaba el programa.

Mèxic: Reactor (Per dir alguna)

. ha dit...

¿Qué onda, güey?

Formato 21 (F21)

Transmite noticias las 24 hrs. En bloques de 20 minutos, además de cápsulas de salud, ciencia, finanzas, temas de actualidad y reportes viales cada 10 minutos.

...i escombrant cap a casa...

ComRadio... una mica de tot... i ja posats us recomano el programa d'una coneguda... "DIGITALS"

http://www.comradio.com/flash/reproductor/reproductor.asp?kin_audio=33198

Anònim ha dit...

De Mèxic: Frecuencia Tec 94.9
D'Espanya: Cadena 100

Anònim ha dit...

Mexicana: la Tremenda
Espanyola: la COPE. No l'havia dit ningú, no?

Anònim ha dit...

Sorry, la COPE no és musical. Doncs Raveface Techno Radio On Line, canya!

Anònim ha dit...

Jo de vosaltres no les sentiria, però el nom m'ha conquerit!

- México: "La más perrona" http://www.lamasperrona.com.mx/v3/paginas/index.php

- Espanya: "Loca FM" http://www.locafm.com

Fins la propera!

Anònim ha dit...

A Mèxic hi he trobat "Radio Tejano" al 980 AM, amb rancheras i música per l'estil. Ándele!

I a Cádiz hi ha "Radio infierno", a on, tal com el seu nom indica, posen rock i metal tota l'estona.

Anònim ha dit...

Jo he esollit com a emisora espanyola:
http://www.radiointernet.es/pianojazz

Com emisora mexicana:
http//www.lastfm.es/music/cruzados

Anònim ha dit...

espanyola i olé:

Radio Chanquete:
www.chanquetefm.com

mexicana ihiiiiiiii:

Bésame la radio apasionada
http://besame.com.mx/

Anònim ha dit...

De Mèxic he triat:
México de mis recuerdos
http://www.live365.com/stations/call_me_selecter/
Imagineu, música del Jorge Negrete i la seva època (anys 30, 40 i 50)!!!

Més a prop de casa:
BarcelonaJazzRadio
http://www.barcelonajazzradio.com/