[Responsable: Silvia Fernández - Sfer]
===
Després d'una setmana de reintroducció al ritme del curs (que espero que us hagi sentat bé al cos... no em digueu que no ens trobàveu a faltar?), tornem amb un tema llarg però que us asseguro serà molt pràctic i ens servirà per conèixer un bon grapat d'eines útils.
Eines, eines, eines... no fem més que parlar d'eines!
Doncs sí, és que gràcies a la web social han aparegut un munt d'aplicacions que, tot i que ens pot costar més o menys aprendre-les a utilitzar, ens poden facilitar, especialment, la feina en col·laboració.
I és que, tot i que des de fora potser no ho sembla, la feina en una biblioteca mai no es fa de manera individual, oi que no? Equips, grups de treball, comissions... en el cas de L'Hospitalet, això pot arribar a implicar gent que treballa a diferents biblioteques però està involucrada en un mateix projecte. Per alguna cosa ens fem dir "xarxa" :-)
Fins ara, majoritàriament depeníem de dues eines per treballar cooperativament.
- Dins de cadascuna de les nostres biblioteques, tenim accés a una sèrie de carpetes "comunes". És a dir: podem obrir els documents continguts en aquestes carpetes des de qualsevol dels ordinadors de la biblioteca. Però... no us heu trobat mai que voleu treballar dues persones sobre el mateix document i no podeu, perquè només permet tenir una còpia d'escriptura oberta? I a més, podeu comprovar quins canvis ha fet algú sobre el document des de l'última vegada que vosaltres el vau obrir?
- En canvi, si toca sortir de les quatre parets de la biblioteca, quin és el nostre aliat? El gran amic Outlook. El correu electrònic ens ha servit no només com a eina de comunicació - que és pel que ha estat dissenyat -, sinó també com a eina de treball cooperatiu, una funció per la qual clarament NO ha estat dissenyat. Esborranys, versions (1.0, 2.0, etc...) de documents, els fitxers definitius... tota una municó d'arxius volant amunt i avall pel ciberespai, ocupant espai en els nostres comptes de correu (i de retruc en els nostres ordinadors), i dificultant, més que no facilitant, la tasca de tots plegats.
Durant les properes dues setmanes, "provarem" una manera diferent de treballar. Deixarem d'utilitzar programes i eines instal·lats en els nostres ordinadors, treballarem amb un sol programa - el navegador d'internet - i ens endinsarem en el núvol. Sí sí... un altre cop parlem de núvols... núvols que en aquest cas es refereixen precisament a això: a totes aquelles aplicacions que funcionen des d'Internet, sense que
a) ni els programes estiguin instal·lats al nostre ordinador,
b) ni les dades/informacions/documents que generem quedin guardats al nostre disc dur.
[Us recomano que escolteu l'Enrique Dans parlant de núvols en aquest podcast, molt planer.]
I de totes les possibilitats de treball en línia que existeixen, parlarem concretament d'aquelles que ens permeten la cooperació/col·laboració. De fet, algunes de les eines que hem vist en altres temes (com els blogs) i d'altres que veurem en temes posteriors (com les xarxes socials o els sistemes de votació), ens poden servir per treballar de manera cooperativa. Però durant aquestes dues setmanes ens centrarem en eines que, en principi, no impliquen la implementació directa de serveis pels usuaris, sinó que tenen més a veure amb allò que de vegades anomenem "treball intern".
Prepareu-vos, perquè demà tenim una cita (de nou!) amb Google!
24/11/08
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada