===
Un o una wiki (del hawaià wikiwiki, ràpid) és un lloc web col·laboratiu, que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'una wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida.Aquesta és la definició de wiki que dóna, precisament, una altra wiki, concretament la wiki més famosa del món. Què vol dir, això? Doncs que és una definició (igual que la que hi ha en castellà, força més extensa, o en anglès, encara més) que han elaborat col·laborativament diferents usuaris. De fet, tota l'enciclopèdia està realitzada d'aquesta manera: cada usuari aporta el seu granet de sorra al coneixement comú (és el que s'ha vingut anomenant "sabiduría de los grupos")
Però les wikis no serveixen només per fer enciclopèdies. Com a eines que són, serveixen per tot allò que els seus usuaris, tenint en compte les possibilitats de la plataforma, decideixin fer. Per exemple, organitzar una excursió:
Les wikis són molt més versàtils que, per exemple, les eines ofimàtiques que hem vist aquests darrrers dos dies, ja que permeten, dins d'un mateix espai, incloure tot tipus d'informació (taules, arxius adjunts, imatges, enllaços a altres espais de la World Wide Web, etc...), mentre que a Google Docs ens veiem molt limitats pel format del tipus de fitxer que triem. Una wiki és, en definitiva, més similar a un lloc web: una sèrie de pàgines enllaçades entre elles.
Alguns aspectes que hem de tenir en compte respecte de les wikis són:
- Si volem una aplicació que funcioni 100% "al núvol", o volem un software específic per fer wikis instal·lat als nostres PCs i que ens permeti allotjar l'espai que creem al nostre servidor.
Igual que amb les pàgines web abans existien llocs que et permetien fer la web en línia i mantenir-la a una adreça gratuïta (algú s'enrecorda de Geocities?) o podies fer servir un programa com Dreamweaver, comprar un domini, i tenir la teva web penjada allà, amb les wikis succeeix el mateix. Wikipedia, per exemple, està realitzada amb un software gratuït anomenat Mediawiki. En canvi, la wiki del projecte de web social de L'Hospitalet està creada totalment "al núvol", ja que Wikispaces, la plataforma que l'allotja, proporciona tant les eines necessàries per editar la wiki sense haver d'instal·lar res als nostres ordinadors com l'allotjament (en dues versions: una gratuïta, més limitada, i una altra de pagament, amb més prestacions). Podeu consultar aquesta extensa llista de software per crear wikis, o aquesta altra llista que compara diferents plataformes que ofereixen wikis ( també anomenades "wiki farms" o "granges de wikis")
- Els nivells de participació dels usuaris de la wiki.
No totes les plataformes ofereixen totes les possibilitats, però normalment podem:
a) Donar permisos de lectura: distingir entre wikis públiques (les pot veure tothom) o privades (només poden veure el seu contingut algunes persones).
b) Donar permisos d'escriptura: distingir entre wikis on hi pot col·laborar tothom qui vulgui, o wikis on només hi poden col·laborar algunes persones.
Wikispaces, per exemple, ofereix tres modalitats:
- Una wiki que tothom pot veure i modificar.
- Una wiki que tothom pot veure però només alguns poden modificar.
- Una wiki que només els membres poden veure i modificar (opció de pagament).
Mentre espereu la pràctica amb Wikispaces de demà, us deixo dues lectures:
- Wikipedia, wikis y herramientas de conocimiento social.
- Wikis posibles en bibliotecas (Isabel Fernández Morales).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada