12/12/08

Biblioteques: creadores de notícies?


Som les biblioteques creadores de notícies? I tant! I no penseu només en les activitats i l'agenda que es deriva. Dintre de la nostra feina està la de promoció de la lectura, del nostre fons, de l'ús de les TIC... no us citaré el Manifest de la Unesco, ara! Ja ho sabeu, oi? : - X
Tenim molts usuaris potencials: els que estan subscrits als nostres butlletins: Infobòbila, Còmic Tecla i els que reben els nostres mailings. Podem fer recomanacions temàtiques; de fet, el nou lloc de la biblioteca pública ha de passar per aquí. Nosaltres, com a professionals, podem assegurar la qualitat de les nostres tries, en un món on l'excés d'informació i el no saber triar, pot suposar un gran problema per a tothom. Però, a més a més, podem obrir un canal de comunicació per a que els nostres usuaris facin les seves recomanacions: penseu en clubs de lectura, fons especials o la mateixa política de fons de la xarxa... Recomanacions a la mateixa alçada que les nostres, sense paternalismes. Un canal obert del qual nosaltres també seriem usuaris.


Ara, us presentaré uns quants llocs web que ens podrien ajudar a portar a terme un projecte semblant:

  • Socializame: És molt fàcil. Simplement és un lloc on ens permet crear un bloc social de notícies enviades pels nostres usuaris. Obriu qualsevol dels quals ens indiquen que són els més populars i veureu de què es tracta.
  • Corank: Molt semblant, però l'organització està feta mitjançant directoris.
  • Slinkset: Una altra opció, però encara més senzilla.
  • All-rankings: Des d'un altra punt de vista. És basa en la realització d'un rànquing entre algunes opcions. Hi ha la possibilitat de fer grups específics (imagineu-vos demanant opinió entre una activitat o una altra, un club de lectura en urdu o en àrab, un bloc o una xarxa social...)
Totes aquestes opcions ens ajuden a mantenir un diàleg amb els nostres usuaris virtuals, anant un pas per endavant de les típiques desiderates en paper:
Què us hi sembla? Seria factible un servei com aquest? Au, fem un rècord de comentaris!! ;·D

...i per aquest any, ja està!! Us deixem pair tota aquesta informació al mateix temps que les delícies nadalenques i ens retrobarem l'any que ve. El Jordi Corvillo ens parlarà de xarxes socials (Facebook i companyia) del 12 al 16 de gener i després, durant una setmana intentarem expressar les nostres conclusions. Però ara, comença el temps de gaudir!! Bones vacances!!
Un regalet: promoció a la lectura des d'una llibreria

8 comentaris:

Calvin ha dit...

Jo ho veig difícil...

Potser dintre d'un temps sí funcionaria pero ara per ara penso que la participació seria mínima o nul·la.

Potser es que avui estic sobreintoxicat de web 2.0... XD

Carmencita ha dit...

Jo també ho veig força complicat. En un món bibliotecari ideal potser si. No només és crear un servei sinò mantenir-lo en unes condicions òptimes de cara a l'usuari i això es un compromís que encara (crec) no estem preparats per assolir.

. ha dit...

Potser avui m'he tragat alguna espina però em sembla que potser que ens llencessim a la piscina en tot allò que té a veure directament amb els canals de comunicació amb els usuaris i la seva participació.

Fem guies de lectura i d'entre tots els usuaris i no usuaris que tenim a les nostres àrees d'influència quants se les miren? Diem que hi ha sobreinformació, saturació, intoxicació, reverberació,... méu!!! Crec que hem de pensar una estratègia comuna per arribar els usuaris que tenim allunyats... valgui com a exemple el que diré... què fa un "no usuari" convidant-nos a utilitzar una xarxa social?

Ens llencem a la piscina? Li contestem, "no, passi millor demà que avui no em va bé? Escolti, no veu que estic ocupat?".

Que són poquets, teniu raó, que ens donarà molta feina... també, que estem molt limitats de recursos... també... però la unió fa la força!... o no.

Anònim ha dit...

Doncs jo estic força amb el Marrameu, igual és que començo l'any amb massa empenta, però jo trobo que sí seria factible.

Sí és veritat que al començament no hi participaria molta gent, o poder ens sorprendríem. No tinc xifres de gent que per exemple fa reserves de documents per internet o que es renoven ells solets els llibres, però tota aquesta gent, probablement estaria encantada de poder posar en algun lloc un comentari sobre el llibre que s'acaba de llegir.

Posats a demanar trobo que estaria molt bé algun tipus de bloc on els usuaris poguessin puntuar els llibres (potser també els discos i pel·lícules), afegir comentaris, on es veiés un "top 10" que serviria de referència als altres usuaris, i ja posats que posessin etiquetes sobre la temàtica del llibre, per exemple "romàntic", "negre", "autobiogràfic", etc.
Seria molt útil pels usuaris i per nosaltres mateixos, per quan ens fan la temuda pregunta "qué em recomanes?".

Per cert, MOLT BON ANY A TOTHOM!!!!

Queso y aceitunas ha dit...

Hola,

Si la biblioteca destina a una persona que treballi en la difusió i el manteniment, penso que no costaria gaire esforç posar un enllaç a la web de la biblioteca cap a alguna xarxa social, de manera que donessin als usuaris la possibilitat de dir la seva.

Voluntat de treballar i ganes de participar-hi és l'únic que es necessita.

Anònim ha dit...

Veig que hi ha disparitat d'opinions!
Crec que el més difícil és plantejar i posar en marxa el que sigui ("llençar-se a la piscina", com diu el Marrameu).

Quan es programa una activitat, tampoc és fàcil saber si la resposta dels usuaris serà positiva o no, i també ens suposa feina (acondicionar l’espai, fer el material de difusió, el mailing ...). I ho fem, oi?

Una de les coses més agraïdes de treballar de cara a l’usuari és la relació que es pot establir amb ells (a vegades també és desagradable, ja ho sé!). Establir altres vies de comunicació, amb altre tipus d’usuaris, o amb els mateixos que tenim ara, és un repte, però com diu MoMo potser la resposta ens sorprendria positivament.

Quan acabem aquest curs la “mentalitat 2.0” ens haurà atrapat a tots i ho veurem tot una mica més fàcil ... o no!

Yoda ha dit...

Sincerament crec que ens hauriem de tirar a la piscina. Com diuen els profes la web 2.0 no és el futur, és el present. El problema és que crear un servei i després no mantenir-lo no te sentit. S'ha d'assumir (i els caps els primers), que aquests nous serveis suposaran temps de feina per les persones que s'hi dediquin. D'alguna manera és com cada nou servei que s'ha afegit a les biblioteques (fa no massa es deia que donar accés gratuït a internet potser no era feina de les biblioteques).

Els segón problema es decidir quins serveis implantar. Jo aposto per l'OPAC social o alguna cosa semblant. Més que res perquè em sembla la manera más fàcil de captar usuaris que ja fan servir els serveis "virtuals" de la biblioteca. De la mateixa manera que entran per renovar o reservar un llibre, poden aprofitar per deixar un comentari, o posar-li una etiqueta. L'etiquetatge de llibres em sembla fantàstic, sobretot pel que fa a les novel·les. Es catalogarien segons els criteris dels lectors i no dels catalogadors, que no sempre coincideixen. Se que potser és el més difícil d'implementar, però potser per això és dels més interessant.

Es podria de fer-ho amb blocs o amb altres eines, però crec que seria més difícil de captar els usuaris.

Anònim ha dit...

Algun tipus de bloc per fer recomanacions i votacions de llibres com diu MOMO estaria bé , encara que a molts dels usuaris els costaria (ja els costa fer servir l'OPAC), però totes les novetats al principi tenen dificultats , amb el recolç necessari podria ser un servei factible i molt pràctic per tots.