1/12/08

Una eina més: els calendaris

[Responsable: Silvia Fernández - Sfer]

===

Com que avui és dilluns, i tots estem una mica espesos, he pensat que seria bona idea parlar-vos i fer una petita pràctica amb una eina de treball col·laboratiu fàcil i intuitiva, i així anem preparant el cos per l'allau d'informació que us espera la resta de la setmana (m'estic imaginant les vostres cares ara mateix... ai, què patidors que sou! No us preocupeu, que a aquestes alçades esteu preparats per qualsevol cosa!!).

L'eina de la qual parlarem (i provarem) avui són els calendaris. A biblioteques, normalment fem servir eines com arxius d'Excel, documents de Word o el calendari de l'Outlook per elaborar els nostres calendaris d'activitats. Però realment, a la xarxa hi ha un bon grapat d'eines gratuïtes que ens faciliten fer el mateix amb els avantatges que:
- Podem establir diferents nivells de privacitat pels esdeveniments.
- Podem accedir-hi des de qualsevol ordinador
- Podem diferenciar els tipus d'esdeveniments (activitats vs. incidències de personal vs. festius oficials, etc...).
- Podem crear recordatoris, que configurarem per rebre al nostre correu eletrònic o fins i tot al nostre telèfon mòbil.
- Podem incloure el calendari en el nostre blog, wiki o pàgina web perquè sigui visible, tal com hem fet nosaltres en aquest curs.

En aquest enllaç trobareu més de 65 eines relacionades amb els calendaris. Alguns són calendaris en ells mateixos (el primer apartat, que es diu "Online Calendars"), mentre que altres són aplicacions que es poden fer servir combinades amb els calendaris per treure'n més profit (el segon apartat, que es diu "Calendar tools").

Nosaltres farem una pràctica "col·laborativa" amb Google Calendar, que a continuació us explico en què consisteix.

- Com en les pràctiques de la setmana passada, durant el dia d'avui rebreu un correu electrònic (titulat "sfer - te recomienda uses Google Calendar") que conté una invitació. La invitació no és per visualitzar o editar un calendari en concret, sinó per començar a fer servir l'eina Google Calendar. Com que segur que ja tots teniu compte de Google, podeu entrar amb les vostres dades. Si encara no en teniu, haureu d'omplir el formulari per donar-vos d'alta, i fer click a l'enllaç que us enviaran per correu electrònic (un mail de confirmació per assegurar-se que heu donat una adreça vàlida).

- Tant si us doneu d'alta ara com si ja ho estàveu, el primer que veureu en entrar a Google Calendar és una caixa de diàleg que us pregunta "Do you want to add this calendar?". Aquesta és, de fet, la invitació per fer el calendari entre tots, així que digueu-li "Yes, add this calendar".

- Una recomanació només entrar: si ho veieu tot en anglès, anant a "Settings" (cantonada superior dreta de la pantalla) podeu canviar l'idioma pel castellà o el català (per aplicar els canvis heu de clickar a "Save", a la part inferior de la pantalla, abans de sortir).

- Després, mireu a l'esquerra, allà on hi diu "Els meus calendaris". Veureu que teniu un amb el vostre nom d'usuari, i un que diu "Aniversaris L'H". Aquest és el calendari que elaborarem entre tots.

- Com amb tot, jugant s'aprén. L'únic que vull que feu és que apunteu quin dia és el vostre aniversari, i, ja que hi som, que pregunteu a la resta de companys de la biblioteca (els que s'han perdut el nostre super-curs) i que també els apunteu. Si algú té problemes de privacitat, que apunti el dia de l'aniversari del seu gos/gat/osset de peluix...

- Si no voleu anar "a pelo", podeu començar per fer aquesta breu visita guiada de Google Calendar, però és molt fàcil i intuitiu de fer servir, i segur que no us caldrà cap mena de guia per "explorar" aquesta eina. Ja que hi sou, tafanegeu també les opcions que hi ha a l'edició dels esdeveniments per posar que el vostre aniversari es repeteix un cop l'any, sempre el mateix dia. Així no l'haurem d'apuntar cada any :-)

Si hi ha dubtes, preguntes o qualsevol problema, ens veiem als comentaris.
I, de pas, i només en el cas que ningú faci anys avui...

¡¡FELIZ NO CUMPLEAÑOS A TODOS!!


27 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola, no sé si m'heu esborrat del curs per falta d'assitència. El cas és que no he rebut cap invitació (buaaa!).

Per una pregunta que em sabia...

sfer ha dit...

Crec que hi acabo de posar remei, cafe... al teu correu de diba i al del "café saleroso" de gmail :-)

Algú més que no hagi rebut la invitació pel calendari?

Anònim ha dit...

Jo tampoc he rebut la invitació de la sfer... snif, snif!

sfer ha dit...

No, si a mi ja em donava la sensació que alguna cosa no havia sortit bé... Bé, aniré enviant invitacions d'un en un, que sembla que sí funciona. Aneu-me deixant un comentari aquí a mesura que les necessiteu, que jo tinc ulls i orelles ben oberts (com un mussol i un elefant, respectivament) i us faré enviar la invitació de seguida que la necessiteu.

Anònim ha dit...

Hola, em dic MoMo i jo tampoc no he rebut l'invitació.
Benvinguda MoMo!
Splash splash

Anònim ha dit...

Jo tampoc tinc invitació!

Anònim ha dit...

Invitació rebuda, sfer. Calendari obert. Data d'aniversari posada. He afegit el d'una companya que no fa el curs (més que res per pujar nota, això no ho ha fet ni el 'rosalcd', crec).

M'ha agradat aquesta pràctica.

Queso y aceitunas ha dit...

Cafe, vaig estar a punt d'afegir els aniversaris de tothom que feia el curs (jo sóc dels curiosos que mira les fitxes d'espriu per veure què llegeix la gent), però vaig al final vaig pensar que no saber-ho també té un punt de misteri.

Per cert, m'agrada molt el teu truc d'Alt+Tab... :D

Anònim ha dit...

Hola!
A mi tampoc m'heu convidat a la festa!

sfer ha dit...

Olgama, estàs convidada (però... tu també portaràs "delicias turcas"?) :-)

Anònim ha dit...

Hola a tothom,
Jo tampoc tinc invitació!

sfer ha dit...

Susa, espero que ara sí que l'hagis rebut!!

[Estic molt contenta! Les invitacions no s'han enviat bé - cosa que ja sospitava, per altra banda, des del mateix moment que les vaig enviar -, però me les esteu demanant... TENIU GANES DE FER LES PRÀCTIQUES, NO PODEU NEGAR-HO!!! :-D]

Ilumi ha dit...

Els altres profes tampoc hem rebut invitació i també volem delícies turques!!! #·(

Anònim ha dit...

Yo no quiero invitación, quiero el pase VIP. ¿Me lo mandas? (buenoooo...si con la invitación entro, ya me vale

Queso y aceitunas ha dit...

Què riques estaven les delícies...

susa ha dit...

Hola Sílvia, sí ja l’he rebut i he fet la pràctica, gràcies.

Anònim ha dit...

Ei, que a mi també em falta la invitació,

jrocs
Gràcies

sfer ha dit...

Anònim... i com te l'he d'enviar, si no sé qui ets? :P

Jrocs: tu, en canvi, ja fa estona que l'hauries d'haver rebut.

sfer ha dit...

No sé com haurien arribat les delícies turques pel PI.

("aivá, los profes!!" ara mateix us l'envio a tots dos. mil disculpes!!)

. ha dit...

Snif snif... jo no he rebut tampoc la invitació... i si no m'equivoco liasic i kerora tampoc.

sfer ha dit...

Invitacions enviades a tots tres (a la kerora li he tornat a enviar, per si de cas, tot i que crec que ahir per telèfon ho vam poder solucionar).

Als que van amb retard! A mesura que aneu arribant, aneu-me demanant la invitació i us la faré arribar un per un :-)

. ha dit...

Com bon gat que sóc només em mou la curiositat... i la gana... per això us volia preguntar... ¿com saben els profes les dates que anem afegint al calendari?

Trobo que el calendari és molt pràctic per aquells que no hem utilitzat l'Outlook i ja comencem a fer-ho des d'aquí però és interessant també estar al "tanto" del que afegeixen els altres, no?

sfer ha dit...

Sembla que el gatet de moment ha descobert que en aquesta pràctica es poden fer "trampes"... (de fet, seria força senzill fer trampes també en altres pràctiques, però no desvetllarem, ara que estem tan a prop del final, com fer-ho). Però com que ens refiem de vosaltres...

(Aclaració: mentre que Google Docs i Wikispaces sí que permeten veure els usuaris que han fet determinats canvis, Google Calendar no ho permet. Al menys, de moment...)

Anònim ha dit...

Jooooo, yo también quiero ir a la fiesta!! Me invitas???al hotmail, porfis

Yoda ha dit...

Un retrassat que s'apunta a la pràctica i demana humilment ser convidat a la festa (tot i que soc un "muermo" aviso)

Anònim ha dit...

Ep! A mí també em falta la invitació! Gràcies!

Anònim ha dit...

Yo tampoco tengo invitación, po qué passsssa?