1/10/08

Biblioteques i RSS (I) Per què hem de consumir RSS?

[Responsable: Silvia Fernández - sfer]

===

Algunes raons per les quals les biblioteques i el seu personal han de consumir RSS:


1) Per estar al dia del que fan la resta de biblioteques de L'H.
Quants de vosaltres teniu per costum mirar quines activitats programa la resta de biblioteques de la xarxa? Fer-ho a la web, i haver-ho de fet un o dos cops de setmana, és laboriós, ja que hem d'entrar a l'apartat de cadascuna de les biblioteques per veure si hi ha alguna novetat o no. Gràcies a l'RSS, podem saber si hi ha o no novetats a les webs de les biblioteques només mirant el nostre lector.
És més: a mesura que totes les biblioteques anem fent servir les eines de la web social (penjant contingut a blogs, fent seleccions d'enllaços sobre diferents temàtiques amb delicious, posant les guies de lectura en wikis, etc...), la manera d'estar al corrent de totes aquestes novetats serà mitjançant l'RSS, ja que les eines que farem servir permetran la sindicació de continguts.

2) Per estar al dia del que succeeix al nostre entorn local.
Conèixer la ciutat on treballem i els seus ciutadans, el seu govern, les problemàtiques, els nous serveis, etc... és una obligació de tots nosaltres. L'RSS ens ho posa fàcil. Ens podem subscriure:
- A les notícies de l'Ajuntament.
- A l'agenda de l'Ajuntament.
- Al diari digital de l'Hospitalet.
D'aquesta manera, de nou, estalviem temps i estem informats del que és important al nostre voltant.

3) Per estar al dia de la nostra professió.
A continuació teniu les adreces d'algunes web que solen parlar sobre biblioteques i web social (entre altres temes) i que, si voleu, podeu afegir al vostre Google Reader:
- Els meus elements compartits: acostumo a compartir les notícies que trobo més interessants en relació amb biblioteques i noves tecnologies.
- Bibliotecarios 2.0.
- DosPuntoCero.
- Deakialli Documental.
- El documentalista enredado.
- Bibliotecas 2 y pico.
- Documentación, biblioteconomía e información.
- Biblioteques digitals i cooperació.
- Gamoia.
- Documenea.
- Recursos bibliotecarios.
- I per practicar l'anglès, que mai està de més en el món de les noves tecnologies, Quotes and Jokes (tot i que si esteu subscrits a la llista de distribució Iwetel, ja rebreu la dosi setmanal d'anglès per aquella via).
D'aquesta manera tenim en un sol espai un punt d'informació molt important sobre el món de la biblioteconomia i la documentació.

4) Per estar al dia del món cultural més directament relacionat amb la nostra feina.
- Còmics: La Cárcel de Papel.
- Blues: Societat de Blues de Barcelona.
- Música: AMPLI.
- Teatre: Instituto nacional de las artes escénicas.
- Novel·la negra: Blog de Negra y Criminal.
- Literatura infantil i juvenil: Al·lots - Petit Príncep.
- ... i són incomptables les pàgines que parlen sobre novetats editorials (llibres infantils, novel·les, ciència, etc.) o aconteixements culturals (efemèrides, premis, etc...) del nostre país.

5) Per saber què diuen de nosaltres a Internet.
Alguns cercadors (Yahoo!, Technorati, Bloglines, Twitter search...) ofereixen la possibilitat de sindicar cerques. Què vol dir això? Ho veurem clarament amb un exemple:
- Jo cerco "Tecla Sala" al cercador Technorati.
- Als resultats, m'apareixen tot d'enllaços a pàgines web, entrades de blogs, etc... que parlen sobre el centre cultural, la biblioteca (l'edifici, el col·legi, el carrer, la persona històrica...).
- La pàgina de resultats té un canal RSS propi.
- Si jo em sindico aquell canal RSS, cada vegada que algú faci una entrada al seu blog i mencioni les paraules "Tecla Sala", s'actualitzarà l'arxiu RSS i Google Reader rebrà un avís i m'indicarà que hi ha hagut incorporacions als resultats de la meva cerca.
Internet i l'anomenada "blogosfera" crea opinió. És important saber quina és l'opinió que tenen aquells que es prenen la molèstia de publicar-la a la web.
[Aquesta web conté altres exemples de llocs on es poden sindicar cerques]

6) Per estalviar temps i ser més eficients en fer tots els punts anteriors.
Sense un lector d'RSS, tindríem temps per poder realitzar totes aquestes tasques d'informació?

I perquè l'RSS és la tecnologia informativa del futur. La informació que l'usuari vol, a la porta de casa seva, seleccionada i organitzada per a la seva utilització. I no només textos: també fotografies i vídeos, televisió a la carta. I no només a través de l'ordinador: també del mòbil o fins i tot de les consoles de videojocs.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Per fi m'he posat al dia. I ja tinc un munt de subscripcions al meu reader. I així no hauré d'anar mirant l'AMPLI cada dia!

Anònim ha dit...

Google reader, i en general tot el món de la web 2.0, és una eina molt poderosa, però em temo que acabi passant com amb la web 1.0, que la informació ens desbordi. Si em sindico a masses coses em trobaré amb el problema de que no se si podré gestionar la informació. És el mateix cas que amb el correu electrònic. Uns dies sense mirar-te'l i ja et desborda. per no parlar del spam, perquè molta informació que rebis pel google reader pot ser que no t'interessi.
En fi són reflexions potsr una mica pesimistes, però que crec que cal fe.

Queso y aceitunas ha dit...

Amb això de l'spam no estic d'acord. Al reader només reps el que tu mateix has decidit rebre.

Anònim ha dit...

Tens raó rosalcd, el que volia dir és que amb el RSS ens podem trobar amb una excès d'informació, i que no tot el que rebem ens pot interessar o servir. Haver de dedicar un temps a netejar el teu google reader pot ser tan feixuc com netejar el teu correu.