23/10/08

El motor del canvi II


Avui parlarem del format que tindrà el vostre bloc. Aneu a Blogger, al Planell i doneu-li a Format. Per defecte, s'obrirà la pestanyeta Elements de la pàgina. Començarem per la barra de navegació o Navbar, "clicarem" a Edita i podem triar entre quatre models que ens dóna Blogger. També podeu escollir no tenir-ne, però haureu de canviar manualment el codi HTML. Si aquesta és la vostra opció, penseu que perdreu el cercador per defecte del bloc... Continuarem amb l'encapçalament. També el podeu editar, podeu afegir una descripció del bloc, una imatge que tingueu a l'ordinador o trobeu a la web, la seva ubicació...

Ara editarem els missatges del bloc. Marqueu Edita i aneu fent canvis. Us podeu quedar amb els que propossa Blogger o provar d'altres (si us atreviu a modificar l'Html): eliminar la data, canviar el missatge dels comentaris...

Continuarem amb l'arxiu del bloc, marqueu Edita i penseu quina configuració voleu. Si no us agraden els triangulets que surten per defecte, també els podeu canviar. Com podeu veure hi ha uns quants blocs on trobar com modificar el format del nostre bloc, si voleu podreu canviar-hi tot! Només cal temps i ganes!

Us deixo uns quants enllaços per més endavant, per quan vulgueu fer canvis al vostre bloc:
I una ajudeta per als més valents: Html bàsic.

Seguim amb Quant a mi (el nostre perfil). Això és imprescindible. El vostres lectors necessiten saber qui sou. Podeu triar el vostre grau de detall, però us heu d'identificar, ja sigui com entitat o com individu. Editeu-lo al vostre gust!

I per últim els gadgets, que afegirem al nostre bloc. Si cliqueu a Afegeix un gadget s'obrirà una finestreta on podeu triar i remenar. Un llistat de blocs o blogroll és imprescindible (recordeu que som part d'una xarxa social), l'arxiu del bloc, el perfil de l'autor o autora, enquestes, vídeos, rellotges, llistes: tot el que considereu!
La setmana passada vau treballar amb etiquetes i fins i tot vau crear un núvol d'etiquetes. Ho tornarem a fer ara (si voleu, és voluntari): amb les etiquetes de les entrades que fareu al vostre nou bloc crearem un gadget. Farem servir un que es diu Blogumus [l'enllaç ens porta a un text en anglès, si voleu aquí teniu una traducció "mohicana" del text. Per cercar la línia de codi en Modificar Html, recordeu que podeu fer servir en la pestanyeta del navegador: Editar (firefox) o Edició (Explorer), l'opció de Buscar dintre de la pàgina].
Si heu anant fent canvis en el format em dono per satisfeta. No m'agradaria veure que tots els blocs vostres semblin clons, però si és la vostra decisió... també estarà bé, si sabeu com fer-ho.
Per als més juganers: posarem música al nostre bloc. Hi ha molts reproductors de música que podeu afegir, un que està força bé és el de Goear. Només us heu de donar d'alta en Login/Register i cercar el grup o la cançó que vulgueu (també podeu pujar vostres en upload). Cliqueu a sobre del títol de la cançó i us sortirà una pantalla com aquesta:


Copieu el text que hi ha sota de This song in your site. aneu al Format del vostre bloc, cliqueu sobre afegeix un gadget i cerqueu el de Html/Javascript, cliqueu i s'obrirà una finestra com aquesta:

Poseu-li un títol: música, el que estic sentint... I per últim enganxeu el codi que havíem copiat, cliqueu a DESA i voilà, ja teniu musiqueta al vostre bloc!!
Fent servir aquest gadget d'HTML/Javascript, podeu inserir moltes utilitats al vostre bloc: línies temporals, vídeos, un mashup de google maps (com hem fet als blocs de La Bòbila amb Mons negres)...
Bé, espero que no estigueu cansats amb aquesta gadgeto-lliçó! La setmana que ve ja parlarem de tot el que es pot afegir a les entrades i com fer-ho.

20 comentaris:

Anònim ha dit...

Ilu, ja saps que he fet unes cosetes al MEU bloc, espero que quedin una mica desens.
La adreça és, http//.llenega.blogspot.com

Anònim ha dit...

Hola,

He intentat penjar una cançó al meu bloc, però no ho he aconseguit. Resulta que un cop estic a "Format" no trobo l'opció "afegeix un gadget". Algú em pot ajudar? Cal que faci una visita urgent a l'oculista?

Ilumi ha dit...

Vio: Sí que la tens... No és una pestanya, és un element de la pàgina, d'aquells que després pots arrossegar, a sota de l'encapçalament,a la dreta.
Sfer: què fas ara d'advocada del diable? ;·D
Però és una bona línia de discussió... realment estan morts? Era una moda? Si no estan de moda, no cal fer-ne? Passa com quan es tria novel·la: cal comprar només els betsellers? Ui, sí que tenim temes per reflexionar i comentar la setmana que ve!!!
(un annex: si ja estan morts... estem fent ara zombies-blocs?)

Queso y aceitunas ha dit...

Bé, ja he aconseguit deixar-lo maco:

- gokomi.

El que m'ha fet gràcia és que he estat afegint els blocs de la resta de companys del curs mitjançant la xuleta del netvibes, i, oh sorpresa, resulta que ja m'havíeu afegit!

Sou millors que la Jessica Fletcher!

No hi ha intimitat a internet. :D

Ilumi ha dit...

Rosalcd: Més de quatre anys a una biblioteca especialitzada en gènere negre havia de deixar el seu pòsit!
Una cosa (per a tothom): afegiu els altres blocs fets per vosaltres... au, que també sé que en teniu!!

Anònim ha dit...

Ilumi: tot just quan va començar aquest estupendo curset, em vaig animar a fer un "diari de lectura" compartit de la lectura compartida en veu alta. La idea és, d'una banda fer visible l'experiència a l'exterior i d'altra banda fer accesible -i estimular- als lectors (molts d'ells són lectors 7.0 i 8.0 sense el punt) cap a l'apassionant món de l'internet. És el primer bloc que faig, aquesta és l'adreça: http://grupdelecturaenveualta.blogspot.com/

Anònim ha dit...

Gràcies Ilumi, ja he trobat lo del gadget. Estava buscant a un altre lloc...

Yoda ha dit...

Ja he "tunejat" el meu bloc. He afegit uns quants gadgets i hi he posat música i un video. El problema és que el video i l'element del goear em queden tallats. Se suposa que modifican el codi HTML els puc arreglar, però mo me'n surto. Em podrieu explicar com és fa?
Gràcies.

Anònim ha dit...

Aquí us deixo la meva "estrena" amb els blocs. Encara falta provar força coses, però poc a poc...

http://blocdeolgama.blogspot.com/

Ilumi ha dit...

Yoda: Impagable el tunning!! ;·D
En quant al Goear: tens raó, dóna problemes com a gadget... si puc intentaré donar-vos alguns exemples més de reproductors de música que no tinguin aquest problema. Mentrestant el pots afegir a una entrada, si vols.

En quant al vídeo és més fàcil de solucionar: quan enganxes el codi html en el gadget "html/javascript", veuràs que apareix dos vegades això: "width" i després un número. Hauràs de canviar aquest número: si és 453, prova amb 353, per exemple.
Noi, benvingut al "meravellós" món de com dimonis puc fer que funcioni com jo vull, aquest gadget!!

Anònim ha dit...

Jo tampoc puc posar-hi música, al meu blog. I per què no surt al netvibes?

Queso y aceitunas ha dit...

Lastfm et dóna un widget més petitó fàcil de ficar-lo a la colmna dels gadgets. El problema és el de sempre: li fiques moltes coses al blog i després triga una vida en carregar-lo tot.

Ilumi ha dit...

Proveu amb Lastfm com diu rosalcd, està força bé!
Fanta: Esto... si ens dóna l'adreça del bloc, el penjo! Com que parlava tan "raro" no em vas entendre!! ;·D

Anònim ha dit...

Jo encara he de fer cosetes (gadget, vídeo, música...), però ja el tinc curioset.

Ningú més ha tingut problemes canviant això dels triangulets de l'Arxiu? No ho puc fer, al meu bloc no hi és el troç de html que s'ha de canviar. O això o jo també he d'anar a l'oculista com la Vio.

Per cert, l'adreça és: http://elblocdemomo.blogspot.com

Fins aviat!

Anònim ha dit...

Torno a ser jo! Qué contenta estic, fa dies que porto a mitges aquesta pràctica, i per fi la dono per bona (espero que la profe també), ja tinc el bloc musicalitzat i tot!

Us el torno a recordar, per si el voleu posar a Favoritos (jur jur): http://elblocdemomo.blogspot.com.

Adéu!!

Anònim ha dit...

Hola, acabo de poner la música y estoy muy emocionada, pero le encuentro una pega que seguro que me podeis solucionar. Me gustaría que la música empezara a sonar en el momento de abrir el blog sin necesidad de tener que desplazarte a la parte inferior y darle al play porque queda un poco cutrín, no? Sería mejor que saltara en plan "sorpresa"!! A ver si hay alguna opción.
Por cierto, vuelvo a daros la dirección:
http://reinasdeldesierto.blogspot.com/
Deu!

Anònim ha dit...

Otra vez yo.
He intentado insertar la nube escurridiza de Blogumus, pero me da error cuando cambio el códifo html. Me he fijado en que al pegar el código en mi plantilla empieza a repetir partes del código. He intentado eliminar las partes repetidas, pero evidentemente no lo he conseguido y después de perder un buen rato me veo escribiendo este mail para saber si alguien lo ha conseguido y cómo?
Gracias!

Ilumi ha dit...

Nanutsa: Primer, això de la música.
Sí pots fer que se senti una música determinada quan obres el bloc, però llavors has de fer canvis en el html de la teva plantilla, no en el del gadget. Jo, si et fa molta il·lu, t'ho explico, tu mateixa...
Per instal·lar el blogumus, cerca el codi fent servir el cercador del teu navegador. Prova i em dius alguna cosa, d'acord? Ara, et tinc més a prop... ;·D

Anònim ha dit...

Bé, per fi he pogut solucionar alguns problemilles que he tingut amb l'ordinador (virus....)
T'envio l'adreça del bloc que he fet:
http://www.blocdelcarrer.blogspot.com/
Si falta alguna cosa ja hem diràs

Ilumi ha dit...

Per als que heu tingut problemes amb el Blogumus:
quan copieu el codi, feu-lo des de la versió no traduïda; l'altra dóna errors! A veure si ara...