10/12/08

Digg / Menéame


Compto que heu fet la feina i que heu remenat una mica els enllaços que us vaig donar ahir...

Intentem esbrinar què és això de llocs de notícies socials. No són notícies de caire social, encara que és una de les possibilitats, són llocs webs de caràcter col·laboratiu on els usuaris proposen i voten històries prèviament publicades en altres blocs o webs. Aquestes votacions aconsegueixen que les notícies més votades apareguin en la primera pàgina. Aquests llocs web ens fan un filtrat de la informació. És un filtrat social, fet pels propis usuaris del servei. Aparentment és així, però ens aproparem una miqueta més a dos dels serveis més coneguts: Digg i Menéame, i així podrem constatar el seu potencial i els seus defectes.




Digg va néixer com un lloc especialitzat en ciència i tecnologia. Actualment és molt més que tot això: té apartats temàtics i ens proporciona notícies, imatges i vídeos. Els usuaris han d'estar registrats tant per enviar notícies, vídeos o imatges, com per votar positivament o negativament o fer comentaris. Si s'envia una notícia: una entrada de un bloc que ens ha semblat interessant per compartir-la (molts blocs tenen sota les seves entrades els logos per afegir-la a Digg, a Menéame o algú dels seus clons) la notícia va a "Most Recent" i si té prou vots positius (Diggs) passa a la primera pàgina de la seva secció temàtica. Aquesta quantitat de vots no és sempre la mateixa: fan servir un algoritme que té en compte l'hora del dia que s'ha enviat, la quantitat de vots, la temàtica, la diversitat... També pots votar negativament i notificar si és una història duplicada, spam, si el tema és incorrecte o inexacte. Pots fer comentaris a les notícies, obrir la notícia i el bloc original, subscriure't per RSS a un secció determinada... Digg té molt potencial: és una font d'informació, sobre un tema determinat, molt actualitzada (fins i tot en clara competència a les publicacions habituals) i com qualsevol aplicació 2.0 la seva força i la seva singularitat la donen els seus usuaris (qualsevol pot votar negativament o positivament una notícia). De totes maneres, en el mercat anglosaxó, Digg té la paella pel mànec. Aquest estiu van sortir rumors que ens poden donar idea de quina magnitud té la qüestió.

En castellà tenim una versió de Digg: Menéame. Té moltes similituds amb Digg i algunes diferències importants. Va ser creat i programat per Benjamí Villoslada i Ricardo Gallir, aquest últim va desenvolupar el software i el va alliberar, per tant és software lliure.
Les diferències més importants vers Digg són:
  • Es permeten vots anònims.
  • La publicació de la notícia depén dels vots (meneos) i del karma dels usuaris.
  • El sistema està específicament programat para interactuar vía trackbacks amb els blocs existents.
  • Hi ha diversos RSS, no només temàtics, fins i tot de cerques.
  • Pots tenir la geolocalització d'usuaris i notícies.
Menéame té molts clons, interessants, útils, curiosos. Per acabar, us deixo tafanejar. Teniu un llistat de més de 250 clons, així que podeu triar i remenar. El número 46 ens toca de ple, però hi ha d'altres impagables!!
Demà, veurem que podem treure de profit a aquests sistemes des de les biblioteques públiques i farem una ullada a d'altres tipus de votacions.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Gràcies per la ressenya! :)

. ha dit...

De res! jejeje... ja em permeto jo la llicència de contestar pels altres... ¿això no forma part de la web social?

Quan he entrat a documeneame he clicat a sobre d'una etiqueta i no sortia cap notícia. Ho he provat des de la feina, ¿us passa el mateix?

Ilumi ha dit...

Ja li vaig contestar en el seu bloc, però ja fas bé!!
El problema de les etiquetes de Documeneame espero que sigui passatger...sempre pots reportar un bug si veus que continua sense funcionar.